1) Ošetřování nepravděpodobných scénářů - tady mi často stačilo logický myšlení, zamyslet se, k čemu všemu může dojít, že uživatel zadá omylem nesmyslnou hodnotu a program musí umět adekvátně zareagovat, na to zas nějak vysokou matiku nepotřebuji.
Rek bych, ze zasah-potopeno ... totiz ti premyslivy matematicky vzdelani vysokoskolaci, zcela 100% vstupy neosetruji, protoze prece jen blbec by moh tam, kde se ceka cislo, zadat neco jinyho ... oh wait ... 10E10 ... pochopi spousta aplikaci z fleku jako 10^10. Jenze to ten matematik uz nevi, protoze mu to vzhledem k mnoztvi studia matematiky nikdo nestacil rict. Stejne jako ze AF24 je taky cislo ... a opet, spousta aplikaci, ktere vyuzivaji "moderni a inteligentni" jazyky, to jako cislo na vstupu vpohode veme.
A pak nastane strasna divenice, proc to vraci vysledky a proc prave takovy ptakoviny ... vdyt to prece ma zbuchnou na vyjimku ...
2) Překonávání překážek - jsou i nezáživnější předměty, (aspoń pro mě) třeba literatura (alespoň v té podobě, jak se učí na SŠ), a taky jsem tuto obtížnou překážku překonal, a co, pomohlo mi to nějak v životě? Ani náhodou.
Kdyby te to bavilo, tak by to prece nebylo to spravny vzdelavani, no ne?
3) Tohle mám nejradši, co by, kdyby... Někteří mají jasno od střední, čemu se chtějí věnovat. A ti co nemají, tak ať si studují třeba Latinu, protože co kdyby se rozhodli být třeba doktory, že jo... Jinak ano, matematika se hodí všude, i ta uklízečka musí vědět, jaké množství saponátu v jakém poměru nalít do vody.
Ty uklizecce to ukaze jeji predchudkyne, matiku na to nepotrebuje, a kdyz se podivas, jak funguje rekneme "klasicka" chemie (nebo i treba vareni), tak se tam dava vseho "primerene a podle chuti". Defakto az expost se zaclo resit a pocitat, co se pri tom vlastne deje. Na strelnej prach ti staci vedet, ze na 8 davek sanytru das jednu davku uhli a jednu siry ...
4) To samé mohu říci o jakémkoliv předmětu. Nicméně úroveň zajišťuje hlavně vyučující. Pokud by se snížila úroveň matematiky, tak by se studenti učili méně - to samozřejmě není pravda, protože by se mohla zase zvýšit úroveň jiných předmětů a studenti by se učili stejně.
Nj, ale ta matika je naprosto nejdulezitejsi, bez ni nemuzes zit ... stejne tak nemuzes zit bez dejepisu/prirodopisu/sociologie/...
5) No to je aspoň argument! Budem učit hlavně matematiku, protože se dobře zkouší! Ale takový Dějepis se zkouší taky dobře, letopočty jsou taky matematika 
Tj, 85% lidi ti na "Zlata bulla sicilska" bez vahani odpovi 1212 ... z toho je totiz ve skole zkouseli. Ale kdyz se jich zeptas, co to je, tak to vi tak mozna 1 z 50. Taky se tobre zkousi z recitace vsemoznych vzorecku, co na tom, ze nikdo nevi k cemu sou dobry.
6) To snad nikdo nerozporuje, ale zase, ne každý má takové ambice, tak proč ksakru se máme snažit udělat z každého studenta vědátora?
Protoze to ti vedatori ucej. Bylo by treba ze (vsech) skol vykopnout kazdyho, kdo nema aspon 10 let praxe. Jenze u nas se to udelalo opacne - vykopli se ti s praxi, protoze nemaj "pedagogicke" vzdelani ... lol. Ale ne ze bych to nechapal, protoze ti vedatori by pak nemeli co zrat.
7) Pokud člověk něco nemá a neumí to, pak to logicky v životě nikdy nepoužije. No a? Tohle jsem ale nějak nepochopil. Já třeba používám Lame kodek pro konverzi audia. Znamená to, že musím znát, co je uvnitř, že se tam používaj nějaké transformace, co já vim, DCT? Nejsem odborník, tak mě nebijte.
Jakze? Ty nedavas z hlavy fourierky a dalsi veci ktery sou v tom pouzity? Ty neznas matematickej model oka/ucha?
...Pokud ano, tak VS neplni svuj puvodni ucel (predani teorie) ale zaroven ani neplni ucel predepsany statem (a tim padem spolecnosti?) - "priprava k vykonu budouciho zamestnani". K cemu tedy ty VS jsou?!
Pokud vim, tak ucelem univerzit bylo predevsim soustredit a predavat vedeni, coz neni veda, ale zkratka znalosti a vedomosti lidstva. To ale nema nic spolecneho s tim, jestli se predavaji nepouzitelne teoreticke blaboly nebo prakticky pouzitelne znalosti.
Stejně mě baví, jak se někteří lidé té matematice tak urputně bráněj. Ono je to podobné jako třeba s pravopisem, tam zas podobně omezení lidé argumentují, že je zbytečně složitý a že podstatný je obsah sdělení. Ale řekl bych, že podstata je v tom, že obojí funguje jako filtr, pomocí něhož je velmi rychle odhalena jejich intelektuální nedostatečnost, abych se vyjádřil kulantně. A podobný typ lidí, co se vám i do mailu podepíšou jako "Bc." nebo "DiS.".
Mas pravdu, tvoje IQ musi byt hodne pod bodem mrazu. Kdokoli s naprumernych IQ totiz velmi dobre chape, ze male deti se kupodivu nauci zcela spravne mluvit, aniz by k tomu potrebovaly nejaky aparat pravidel. A neexistuje na teto planete zadny clovek, ktery by i pozdeji psal s tim, ze by sestavoval vety podle nejakych deklarativnich pravidel. Ostatne, procpak automaticke prekladace nejsou schopne spravne prelozit ani jednoduche vety? Kdyz tu mame preci ta uzasna pravidla, tak to nemuze byt zadny problem.