Trošku přispěju.
Vystudoval jsem matematiku, matematiku v praxi hodně používám (i tu hodně pokročilou), ale součásti práce je i programování.
Na mě to působí, že hodně lidi tady mluví o matematice, ale málokdo ví co to matematika vůbec je. Tak první co znamená to slovo. Matematika má základ v řeckém slově máthema, v překladu věda. Takže slovo matematika je synonymum pro slovo věda, nebo poznání. To moc o tom čím se zabývá matematika moc neřekne. Tak co je vlastně ta matematika? Na wikipedii je celkem přesný popis čím se zabývá matematika. Cituju:
"Matematika je věda zabývající se z formálního hlediska kvantitou, strukturou, prostorem a změnou. Matematika je též popisována jako disciplína, jež se zabývá vytvářením abstraktních entit a vyhledáváním zákonitých vztahů mezi nimi.
Charakteristickou vlastností matematiky je její důraz na absolutní přesnost metod a nezpochybnitelnost výsledků. "To už trošku napovídá o čem je matematika. V matematice se počítá, ne až tak často jak si většina lidí myslí, ale jsou i obory matematiky kde se počítá a které se zaměřují i na počítání jako takové (numerická matematika). Dá se říct, že i v matematice je počítání (pod tím většina lidí vidí matematiku) jen prostředek jak se k něčemu dostat. Ale jsou obory matematiky, kde se nepočítá, jsou obory, kde se něco takového jako je číslo, matice, nebo funkce (to jsou věci se kterými nečastěji počítá) ani vzdáleně nevyskytují, jsou prostě úplně mimo, třeba jsou mimo rozlišovací schopnost těch struktur, nebo tam vůbec nejsou potřeba. Takže co je ta matematika? Potom se můžeme bavit, jestli to vůbec někde je a jestli to k něčemu je. A jestli ji používá třeba webmaster, nebo týpek co instaluje kámošovi nějaký operační systém, nebo třeba microsoft office (to není sranda, jednou jsem to instaloval absolventu humanitního oboru, který nechápal, že stačí párkrát stisknout jedno tlačítko).
Teď se odebéřu dělat nějakou monkey work.