Proč tolik matematiky?

zboj

• 1 507
    • Zobrazit profil
Re:Proč tolik matematiky?
« Odpověď #750 kdy: 22. 02. 2016, 14:12:13 »
V numerických výpočtech se dost často indexy používají. Otevři si nějakou učebnici, "kupodivu" tam dost často bude i, j, k...
Myslím, že o tom to přesně je. Pokud bych něco takového programoval, tak do komentáře k funkci popíšu vzoreček, funkci rozdělím pravděpodobně na několik "podfunkcí" se smysluplnými názvy, ke každé téhle funkci napíšu, kterou část vzorečku to počítá. A ne, že vyprodukuju 50tiřádkovou funkci s patnácti jednopísmennými názvy....
Pokud názvy odpovídají běžné konvenci, je to OK. Pokud ne, je to prasárna. Nějaký jiný matematik by třeba hned viděl, o co jde. Když se implementuje chart parser, taky se používají max. dvojpísmenné názvy, protože lidi z branže znají konvenci a hned ví, o co jde. Delší názvy by narušily čitelnost.

« Odpověď #751 kdy: 22. 02. 2016, 14:12:25 »
Myslíš "návyky" jako analytické myšlení, schopnost abstrakce, strukturování myšlenek (důkazu věty nebo třeba právě kódu) atd.? To bývá sice - u lopat - vzácné, ale vesměs vhodné.
Ne.

Citace
It started when I graduated, became a software engineer, and discovered that the vast majority of developer jobs only required middle-school math at the most. I had to keep a bit of math handy to do whiteboard interviews, but once I was on the job, my ability to communicate both with computers and with other humans was much more important.

I figured, at the time, that my jobs were the exceptions. Surely most programming was way more about math. I just, uh,…didn’t see those jobs. Even on the job boards. And my friends didn’t seem to have them, either…but oh well.

Citace
And the experience of programming today, in industry, is more about language than it is about math.
http://www.sarahmei.com/blog/2014/07/15/programming-is-not-math/
(zvýraznění jsem si dovolil umístit jinam než autorka)

Viky

« Odpověď #752 kdy: 22. 02. 2016, 14:14:33 »
Promatkupříprodusedmibolestnou! Proměnné se mají nazývat tak, aby bylo jasný co je v nich uložený. Pokud to není obecný index. Což asi v tomhle případě nebyl ne?
To jste vyvěštil ze sedliny po odpolední kávičce?
Já si teda dovedu představit spoustu situací, kdy bych proměnné pojmenoval zrovna takto a jakékoli jiné pojmenování by bylo přinejmenším podivné a čitelnost by to rozhodně nezvýšilo, zláště, figurovalo-li by to v nějakém vzorci či ustáleném výpočetním postupu (např. s maticemi).

Já už se fakt nestačím divit, co se v tomhle tématu ještě nedozvím  ::)
V tom bych souhlasil.

andy

« Odpověď #753 kdy: 22. 02. 2016, 14:18:49 »
V numerických výpočtech se dost často indexy používají. Otevři si nějakou učebnici, "kupodivu" tam dost často bude i, j, k...
Myslím, že o tom to přesně je. Pokud bych něco takového programoval, tak do komentáře k funkci popíšu vzoreček, funkci rozdělím pravděpodobně na několik "podfunkcí" se smysluplnými názvy, ke každé téhle funkci napíšu, kterou část vzorečku to počítá. A ne, že vyprodukuju 50tiřádkovou funkci s patnácti jednopísmennými názvy....
Pokud názvy odpovídají běžné konvenci, je to OK. Pokud ne, je to prasárna. Nějaký jiný matematik by třeba hned viděl, o co jde. Když se implementuje chart parser, taky se používají max. dvojpísmenné názvy, protože lidi z branže znají konvenci a hned ví, o co jde. Delší názvy by narušily čitelnost.
Haha. Takže když si někde omylem místo "i" napíšeš "j", nebo někde místo M1 napíšeš M2, tak je to fakt úplně skvěle čitelné a při porovnáním se vzorečkem se fakt nemůeš splést. Ale všimni si, že pojmenování jako takové je zrovna to poslední, co by mi vadilo. Co takhle nějěký scoping, takže pak prostě nemáš v jednom scope M1,M2,M3 a i,j,k,l,m? Co takhle rozdělení do nějakých logických cyklů? Ono je právě úplně jedno, jaká konvence se používá v matematice, když to dobře naprogramuješ, tak je NA PRVNÍ POHLED jasné co to dělá a případně kde je nějaká odlišnost proti vzorečkům. Pokud tupě převedeš vzoreček z matematiky do kódu, tak není nikomu jasný vůbec nic.

« Odpověď #754 kdy: 22. 02. 2016, 14:21:24 »
Ne. Prošel jsem vysokoškolským matematickým základem, který mě naučil myslet, takže mi docvaklo, že když to andy použil jako příklad prasárny, tak to asi v daném kontextu byla prasárna. A jelikož mě matematika naučila abstraktní koncepty uvádět do praxe, uvědomil jsem si, že případů, kdy by to byl dobře napsaný kód, je naprosté minimum.

A kromě toho mě matematika naučila hledat abstraktně shodné vlastnosti odlišných věcí, takže jsem si to spojil s mou vlastní zkušeností s kódem od matematiků, který jsem viděl já. A zjevně ne jen já
https://www.reddit.com/r/math/comments/2g2el8/learning_to_code_as_a_mathematician/ckf5ziz

zboj

• 1 507
    • Zobrazit profil
« Odpověď #755 kdy: 22. 02. 2016, 14:23:51 »
Myslíš "návyky" jako analytické myšlení, schopnost abstrakce, strukturování myšlenek (důkazu věty nebo třeba právě kódu) atd.? To bývá sice - u lopat - vzácné, ale vesměs vhodné.
Ne.

Citace
It started when I graduated, became a software engineer, and discovered that the vast majority of developer jobs only required middle-school math at the most. I had to keep a bit of math handy to do whiteboard interviews, but once I was on the job, my ability to communicate both with computers and with other humans was much more important.

I figured, at the time, that my jobs were the exceptions. Surely most programming was way more about math. I just, uh,…didn’t see those jobs. Even on the job boards. And my friends didn’t seem to have them, either…but oh well.

Citace
And the experience of programming today, in industry, is more about language than it is about math.
http://www.sarahmei.com/blog/2014/07/15/programming-is-not-math/
(zvýraznění jsem si dovolil umístit jinam než autorka)
To není odpověď na otázku, o jaké návyky údajně jde.

« Odpověď #756 kdy: 22. 02. 2016, 14:27:58 »
Gratuluji k velmi dobrému postřehu. Že ty's měl taky na výšce matematiku?

Pochopitelně to bylo obecně k tématu.  Protože odpověď na otázku už zazněla: http://forum.root.cz/index.php?topic=9278.msg158211#msg158211

zboj

• 1 507
    • Zobrazit profil
« Odpověď #757 kdy: 22. 02. 2016, 14:28:31 »
Ne. Prošel jsem vysokoškolským matematickým základem, který mě naučil myslet, takže mi docvaklo, že když to andy použil jako příklad prasárny, tak to asi v daném kontextu byla prasárna. A jelikož mě matematika naučila abstraktní koncepty uvádět do praxe, uvědomil jsem si, že případů, kdy by to byl dobře napsaný kód, je naprosté minimum.

A kromě toho mě matematika naučila hledat abstraktně shodné vlastnosti odlišných věcí, takže jsem si to spojil s mou vlastní zkušeností s kódem od matematiků, který jsem viděl já. A zjevně ne jen já
https://www.reddit.com/r/math/comments/2g2el8/learning_to_code_as_a_mathematician/ckf5ziz
Ta diskuze na redditu říká co samé, co já výše. Dík za link, diskuze zde je tímto bezpředmětná.

zboj

• 1 507
    • Zobrazit profil
« Odpověď #758 kdy: 22. 02. 2016, 14:30:19 »

Pochopitelně to bylo obecně k tématu.  Protože odpověď na otázku už zazněla: http://forum.root.cz/index.php?topic=9278.msg158211#msg158211
Jo, a na ZŠ češtinu, zaměř se trochu na pravopisné chyby, ať působíš vzdělaně ;)

andy

« Odpověď #759 kdy: 22. 02. 2016, 14:31:50 »
Ta diskuze na redditu říká co samé, co já výše. Dík za link, diskuze zde je tímto bezpředmětná.
Citace
Unless it's something like multiple permutations on the indices of a high dimensional tensor.

Eijkl, Eijlk, Eilkj, Eikjl, Ejikl, etc. are fucking impossible to read through unless you derived the equations the code implements yourself.
Citace
It's usually very possible to have good locality. If you find yourself using a lot of global variables, you've done something very wrong.
Hmm...

« Odpověď #760 kdy: 22. 02. 2016, 14:34:17 »
Jistěže je bezpředmětná, už od začátku. Buď člověk ví, o čem je řeč, nebo je zbytečné mu to vysvětlovat.

Jo, a na ZŠ češtinu, zaměř se trochu na pravopisné chyby, ať působíš vzdělaně ;)
[/quote]
V tom citovaném textu je nějaká chyba? Kde?

zboj

• 1 507
    • Zobrazit profil
« Odpověď #761 kdy: 22. 02. 2016, 14:37:08 »
Jistěže je bezpředmětná, už od začátku. Buď člověk ví, o čem je řeč, nebo je zbytečné mu to vysvětlovat.

V tom citovaném textu je nějaká chyba? Kde?
[/quote] Jo. A sem tam i v jiných tvých příspěvcích. Osobně mi to nevadí, ale ubírá to váhu tvým "argumentům". (friendly advice, neber si to osobně)

hu

« Odpověď #762 kdy: 22. 02. 2016, 14:40:15 »
To jste museli zase rozdráždit šPrýmka?

« Odpověď #763 kdy: 22. 02. 2016, 14:40:35 »
Jo. A sem tam i v jiných tvých příspěvcích. Osobně mi to nevadí, ale ubírá to váhu tvým "argumentům". (friendly advice, neber si to osobně)
Dík za milé upozornění, ale já si na češtinu dávám docela dost pozor. Pokud teda nepíšu ve spěchu mezi jinou prací, nebo třeba po ránu ještě než si dám kafe.

Ostatně, občas se každému stane, že třeba napíše "reddit" s malým počátečním písmenem, i když se jedná o název, že jo? Tak to nemusíme rozmazávat, abychom zamaskovali lapsy v jiných tématech, ne?

zboj

• 1 507
    • Zobrazit profil
« Odpověď #764 kdy: 22. 02. 2016, 14:42:42 »
To jste museli zase rozdráždit šPrýmka?
Snad to nějak přežije :)