PEF MENDELU

student1

PEF MENDELU
« kdy: 20. 06. 2014, 14:25:38 »
Ahoj, chtěl jsem se zeptat, jestli tu někdo nemá zkušenosti (popřípadě i názor) na brněnskou hnojárnu, konkrétně tenhle obor:
http://is.mendelu.cz/katalog/plany.pl?fakulta=2;poc_obdobi=313;typ_ss=;typ_studia=1;program=397;obor=457;specializace=-2;new_spec=;forma=1;stud_plan=5949

Nechci po nikom žádné dlouhé výklady, jde jen o to, že se rozhoduji mezi FIT VUT a PEF a zatím to vypadá spíš na Mendelku. Jen nechápu, proč se tu mluví s takovým despektem o všem, co není zrovna vut/čvut nebo nějaký matfyz. Ocenil bych jakékoliv postřehy (náročnost, uplatnění...). Díky za odpověď.

Tomáš Marný

Re:PEF MENDELU
« Odpověď #1 kdy: 20. 06. 2014, 15:16:56 »
Proč to řešíš tady? Otevři si stránky příslušných škol, najdi si tam nějaké absolventy, případně na linkedInu si je najdi, porovnej to s tím, co a kde dělají, napiš jim a zeptej se jich, jestli by se nepodělili o nějaké dojmy. Sám jsem už byl takto jednou na pivku a odpovídal na jeden takový mail naprosto neznámému člověku, protože mi kdosi napsal něco ve stylu "ahoj, našel jsem, že jste před N lety vystudoval to a to a dělal takovou a takovou diplomku, zajímalo by mě, jaké to bylo, jaké jsou možnosti uplatnění, čím se živíte teď atp."
Tak budeš mít jistotu, že se bavíš s člověkem, který daný obor/školu opravdu vystudoval a že nejspíš dělá to, co říká.

Ve vedlejší diskusi byl např. příspěvek, že daná škola tě sice moc nenaučí softwareařinu, ale připraví tě na pozici manažera v IT. Jenže když si zkusíš vyhledat nějaká CV, v němž by absolvent dané školy koreloval s nějakou takovou pozicí, tak dojdeš k velmi výmluvné prázdné množině. Asi tolik k vypovídací hodnotě takovýchto diskusí.

davkol

« Odpověď #2 kdy: 20. 06. 2014, 15:53:33 »
Na brněnské hnojárně několik lidí znám. Rozhodně to není žádné hardcore, pokud nejsi hloupý. Asi tak na úrovni Zlína. BTW neznám nikoho, kdo by ze Zlína nebo hnojárny přestoupil na (Č)VUT nebo (M/C)UNI. Taky upozorňuju, že tam je ta  "provozně ekonomická" část a s informatikou jako na matfyzu, Masárně nebo v Olomouci to nemá mnoho společného.

Jo a ještě jedna věc, ten tamní UIS minimálně ještě nedávno patřil se STAG v Olomouci mezi to nejstrašnější široko daleko.

ajwef

« Odpověď #3 kdy: 20. 06. 2014, 16:59:25 »
ahoj, presne ARI studuju. mam docela dobre zkusenosti i s jinymi narocnejsimi skolami, takze si myslim ze do toho mam dobry pohled a srovnani.

povidani je to na hodne dlouho... pokud si chces fakt poradne maknout a neco se naucit tak tam nechod. pokud se chces flakat a delat ze delas tak idealni volba. ja jsem tam jen kvuli titulu ale abych byl dobrej vim co mam delat a sam se snazim (zivot me vyskolil sam :D ) poloz konkretni otazky nebo nechej kontakt a rad zodpovim.

nojono1

« Odpověď #4 kdy: 20. 06. 2014, 17:32:12 »
"pokud se chces flakat a delat ze delas tak idealni volba. ja jsem tam jen kvuli titulu.."

a proto se tu mluví s takovým despektem atd....

student1

« Odpověď #5 kdy: 20. 06. 2014, 17:55:13 »
Ahoj, přiznám se, že o Zlíně/Olomouci jsem zatím neslyšel, ale chápu, co tím bylo naznačeno. Upřímně také pochybuji o uplatnění absolventů ekonomicko-informatických oborů (a vlastně i většiny čistě manažerských), ale na ARI se mi líbilo, že žádné ekonomické předměty tam nejsou. Důvody, proč PEF místo FITka, jsou pak víceméně irelevantní.
Ajwef: bylo by lepší, kdybys přihodil kontakt ty. Jestli jsi pořád ochotný, tak mi napiš na ranken1@email.cz (v podstatě není moc o čem mluvit, zajímalo by mě hlavně, jestli je možné při studiu pracovat a jestli pracují absolventi ARI dál v oboru, popřípadě, proč jsi odešel z "těžších" škol, když je PEF pro tebe tak jednoduchá). Díky.

Mirek Dusin

« Odpověď #6 kdy: 20. 06. 2014, 20:54:13 »
Proč to řešíš tady? Otevři si stránky příslušných škol, najdi si tam nějaké absolventy, případně na linkedInu si je najdi, porovnej to s tím, co a kde dělají, napiš jim a zeptej se jich, jestli by se nepodělili o nějaké dojmy. Sám jsem už byl takto jednou na pivku a odpovídal na jeden takový mail naprosto neznámému člověku, protože mi kdosi napsal něco ve stylu "ahoj, našel jsem, že jste před N lety vystudoval to a to a dělal takovou a takovou diplomku, zajímalo by mě, jaké to bylo, jaké jsou možnosti uplatnění, čím se živíte teď atp."
Tak budeš mít jistotu, že se bavíš s člověkem, který daný obor/školu opravdu vystudoval a že nejspíš dělá to, co říká.

Ve vedlejší diskusi byl např. příspěvek, že daná škola tě sice moc nenaučí softwareařinu, ale připraví tě na pozici manažera v IT. Jenže když si zkusíš vyhledat nějaká CV, v němž by absolvent dané školy koreloval s nějakou takovou pozicí, tak dojdeš k velmi výmluvné prázdné množině. Asi tolik k vypovídací hodnotě takovýchto diskusí.

Aneb tezko budes manazerovat neco, cemu hovno rozumis, to je kontraproduktivni. S LinkedIN at si projede i povinne skladby predmetu a jejich napln v osnovach, z pohledu cloveka na LinkedIN, ktery se zrovna venoval na skole necemu co ho bavilo se moc nedozvi o uzitecnosti zbytku studia.

ajwef

« Odpověď #7 kdy: 20. 06. 2014, 20:56:02 »
a proto se tu mluví s takovým despektem atd....

ahoj, mohl by jsi to rozvest? mluvi se s despektem o cem?

asi jsem nebyl uplne zdilnej ale ta tematika je na dlouhy lokty. co jsem odmaturoval a sel jsem na VS tak uz jsem dlouho pred tim kodil, linuxoval, zajimal se o IT a cekal jsem co me pani docenti nauci. sel jsem na tezkou skolu a brutalne me naucili... ale ani tak neslo co v ten konkretni momet me naucili ale jak mi otevreli oci. jak mi nstavili latku a ukazali 2 cesty. bud budu drit jako vul a jednou se nekam dostanu nebo se budu flakat...

pak me vyhodili a chtel jsem mit pohodovej zivot co se tyce studia a dodelani titulu!! nikoli toho jak dal smerovat a makat.

ja nevim... spis bych se ptal jestli te IT  kvalitne nauci na Harvardu nebo na Mendelce. Ja si myslim ze je to o lidech. Stejne na tom Harvardu te dejme tomu budou nutit delat projekty v C++11 ale co budes delat za 5-10 let po skole? Musis sam maknout...

Druhy pohled je ze te neboudou ucit C++11 ale budou te ucit myslet. A to je zase relativni. Muzes bejt prirozene chytrej a chapavej i bez Matfyzu (v rozumnych mezich. jasny ze na vymejsleni nejakych brutalit teorii z mff potrebujes) a nebo ti Hospodin IQ nenadelil a ani krve by se v tobe nedorezali.

jvb

« Odpověď #8 kdy: 21. 06. 2014, 16:06:16 »
Jo a ještě jedna věc, ten tamní UIS minimálně ještě nedávno patřil se STAG v Olomouci mezi to nejstrašnější široko daleko.

To je blbost. To si pleteš s MUNI.

hrmaguv otec

« Odpověď #9 kdy: 21. 06. 2014, 18:06:13 »

To je blbost. To si pleteš s MUNI.

Ne, meles blbosti, IS MUNI patri mezi spicku, nebal bych se rici, snad i v Evrope, zavadi se na univerzitach v UK. STAG UPOL a IS napr. na FIT VUT jsou nedokonale, s omezenou funkcionalitou, pomale, maji problemy s hromadnym prihlasovanim stovek studentu behem uvodnich par minut atd.

Tomas

« Odpověď #10 kdy: 21. 06. 2014, 18:31:00 »
Tak k těm ISům, podle mě sou všechny na *** ale po čase si člověk prostě zvykne a ten jeho je NEJ přece!

Jinak PEFku sem studoval, ale obor EI - proboha nechodte tam, pokud nemáte základy ekonomiky a nějaký vztah k ním, protože vyžerete *** na kterých lítaj i "ekonomové" - mikro, makro, podnikovka... Na magisterském už si můžete víceméně volit, ale nějakému tomu EKU se nevyhnete.

ARI je braný za lehčí EI, bez EKO s troškou fyziky.... Obecně ten obor udělá téměř každý, pokud se aspon 14 dní ve zkouškovém učí :D

Celkově je EI uznávanější a jeho absolventi se neztratí, nebo alespon moji kamarádi makají od malých firem po korporačky, je to na jednotlivci. A výhoda školy je, že se u ní dá zvládat part time, takže vylezeš i s praxí.

Pokud tě baví sítě, doporučuji, máme tam Cisco, Juniper, MikroTik akademii (CCNA,JNCIA,MTCNA) vše víceméně zadarmo! U Juniperu a MikroTiku dostaneš materiál i voucher na zkoušku! Cisco dostaneš slevový voucher na testy... A v tom případě si všude zapiš Ing. Pokorného, případně Ing. Zacha.

Pokud chceš programovat, nebo mít školu která má větší jméno, di na FIT je to ale absolutně jiná liga a tam prostě MUSIS makat jak šroubek! A pokud něco mezi, tak MU :)

student1

« Odpověď #11 kdy: 21. 06. 2014, 20:15:10 »
"Celkově je EI uznávanější a jeho absolventi se neztratí, nebo alespon moji kamarádi makají od malých firem po korporačky, je to na jednotlivci. A výhoda školy je, že se u ní dá zvládat part time, takže vylezeš i s praxí."

Tak to mě právě překvapuje. Já myslel, že ARI bude náročnější než ostatní ekonomické obory na fakultě právě kvůli té fyzické části. Samozřejmě beru, že o tom mluvíš s určitou nadsázkou, ale díky za další pohled přímo od někoho z PEF. Nejvíc mě zaráží negativní postoj k ARI přímo od jeho studenta ("ajwef"), to není moc dobrá vizitka pro další zájemce o obor (možná je to jen póza tady na fóru před ostatními, nevím...).

"Pokud chceš programovat, nebo mít školu která má větší jméno, di na FIT je to ale absolutně jiná liga a tam prostě MUSIS makat jak šroubek! A pokud něco mezi, tak MU :) "
Na to už je trochu pozdě. Ale když už jsme u toho, tak se přiznám, že bych dnes volil spíše něco jako aplikovaná informatika na FSI. Od PEFky jsem nejspíš čekal něco úplně jiného - určitě by stálo za to optat se u absolventů na linkedn, ale těch 45 éček za předplatný... Za měsíc se zapíšu na FIT a uvidím, jak moc mi (ne)bude  vyhovovat - makat "jako šroubek" není problém, ale často závisí i na tvých "mozkových závitech", abych tak dokončil metaforu.)

Nekdo

« Odpověď #12 kdy: 21. 06. 2014, 20:23:21 »
Pokud chceš programovat, nebo mít školu která má větší jméno, di na FIT je to ale absolutně jiná liga a tam prostě MUSIS makat jak šroubek! A pokud něco mezi, tak MU :)

MU jako Mendelovka nebo MUNI? Ja si ze studentskych serveru postahoval napr. zadani pisemek a zkousek pro matematicke predmety:

To co je na FIT jako zapocet, je na MUNI prubezna pisemka na cviceni, to co je na FIT jako zkouska, je na MUNI jako zapocet atd. Celkem je vice matematickych predmetu na MUNI (4 povinne matematiky vs 3 + vice povinnych polomat. predmetu jako Mat. zaklady informatiky, matematicka logika, neco by se jeste naslo.) Obecne, na FIT mate v kazdem semestru o 1 programovaci predmet navic a na MUNI o 1 matematicky predmet navic.

Matematik bude mit problem na FIT a pujde mu lepe MUNI, koder neda MUNI ale zvladne FIT projekty levou zadni. Sam si urci, co ti jde lepe.

Tomas

« Odpověď #13 kdy: 21. 06. 2014, 22:38:00 »
Tak negativní postoj k ARI nemám, je to zajímavý obor pokud se chceš u školy flákat, nic moc neřešit a věnovat se tomu co tě baví - tím myslím programování, sítě, databáze (tuším je tu i Oracle akademie),.... Všeobecně ale platí za nejlehčí obor - stačí se podívat na kritéria přijetí před pár lety stačil percentil 40 na OSP a byl jsi tam, ale pořád lepší jak UPOL, kde berou všechny bez PZ :D

@Nekdo - pokud chce něco mezi PEF a FIT tak jít na MU, nebo aspon tak to vidím po 5 letech studia a srovnání učiva s kamarády/kolegy :)

Pokud ses už zapsal na FIT, tak to hodně štěstí! Osobně vím, že bych tu školu prostě nedal :)

student1

« Odpověď #14 kdy: 21. 06. 2014, 23:49:43 »
ajwef: jestli to není osobní, můžu se zeptat, co tě nakonec přesvědčilo, že tu školu neuděláš/ na čem tě vyhodili? Předpokládám, že jsi odešel po roce z bakaláře?