Dyslexie a programování

D.A. Tiger

• 486
  • Tygr, který žere tučňáka ;-)
    • Zobrazit profil
Re:Dyslexie a programování
« Odpověď #60 kdy: 13. 06. 2014, 11:49:11 »
[ma]
To jsou psychodiagnosticke testy.

Jo a tím se určuje "inteligence". Viz http://ografologii.blogspot.cz/2009/06/inteligence-iq-eq.html
O inteligenci se můžeme bavit jako "pojetí procesu vyjádření"?.
"Obecný" Test IQ měří čas a množství omezených otázek do určitého grafu, který Vám řekne jak na to odpovědělo několik lidí. Tedy neurčí nic moc. Ale těch inteligenčních testů je mnoho. Proto uvádím tyto další Psychodiagnostické testy. Podívejte se třeba na popis testů.
Pokud by jsi je chtel pouzit nektere z nich jako doplnkove testy tak ano. Ale obavam se ze v praxi se to zas az tak hrotit nebude, vzhledem k mnozstvi faktoru, ktere se dane problematiky dotykaji. Zavalit testovaneho jedince baterii nejruznejsich testu by mohlo byt jednak na hodne dlouho a jednak pro nej na tolik vycerpavajici a demotivujici, ze by mohl taky odmitnout spolupracovat. To by asi nebyl nejlepsi pristup.

ma

« Odpověď #61 kdy: 13. 06. 2014, 13:11:01 »
[ma]
To jsou psychodiagnosticke testy.

Jo a tím se určuje "inteligence". Viz http://ografologii.blogspot.cz/2009/06/inteligence-iq-eq.html
O inteligenci se můžeme bavit jako "pojetí procesu vyjádření"?.
"Obecný" Test IQ měří čas a množství omezených otázek do určitého grafu, který Vám řekne jak na to odpovědělo několik lidí. Tedy neurčí nic moc. Ale těch inteligenčních testů je mnoho. Proto uvádím tyto další Psychodiagnostické testy. Podívejte se třeba na popis testů.
Pokud by jsi je chtel pouzit nektere z nich jako doplnkove testy tak ano. Ale obavam se ze v praxi se to zas az tak hrotit nebude, vzhledem k mnozstvi faktoru, ktere se dane problematiky dotykaji. Zavalit testovaneho jedince baterii nejruznejsich testu by mohlo byt jednak na hodne dlouho a jednak pro nej na tolik vycerpavajici a demotivujici, ze by mohl taky odmitnout spolupracovat. To by asi nebyl nejlepsi pristup.

No psal jsem spíš podívejte se jak jsou testy rozsáhlé. A jak se dá přistupovat k hodnocení této problematiky s"inteligencí" jaké jsou definice "několik a každá jiná". No zajisté že ti nedají salvu testů od a do z. Proto jsou rozděleny testy do baterii třeba na 30-50 min. Jen jde o seznámení s daným tématem protože mě přišlo u několik komentářů že nejsou moc nosné. Pokud už někdo má dys, tak se toho nezbaví a je bohužel považován za hloupého a líného. Záleží jen na tom jaký přínos pro Vás daná osoba má. S inteligencí to nemá nic společného. Jen s tím že každý je nějaký "případ".

D.A. Tiger

• 486
    • Zobrazit profil
« Odpověď #62 kdy: 13. 06. 2014, 13:33:05 »
Citace
Pokud už někdo má dys, tak se toho nezbaví a je bohužel považován za hloupého a líného. Záleží jen na tom jaký přínos pro Vás daná osoba má. S inteligencí to nemá nic společného. Jen s tím že každý je nějaký "případ".

S tim bez vyhrad souhlasim.

davkol

« Odpověď #63 kdy: 13. 06. 2014, 14:13:23 »
Citace
Jinak se fakt doporučuju podívat třeba na toho Keirseyho, ale je toho fpysk. Jednak inteligenci zavádí vícesložkově, jednak víc různých inteligencí (abstraktní myšlení, organizace, sociální, tvůrčí/představivost) – ostatně, tak nějak je to v tom článku NG.
Dekuji za doporuceni, urcite se na to mrknu. Ale zatim - jiz z definice samotneho pojmu inteligence, mi je deleni inteligence na urcite typy proti srsti. Dle meho nazoru, jsou to prave telenty, co urcuje co je jedinec schopen se snaze ucit a kde by mohl se nejlepe uplatnit.
Jenže ono to není tak, že by člověk inteligentní buď byl, nebo ne. Tak jako člověk není buď introvert, nebo extravert (nebo ambivert, jak je dneska cool říkat) – bod na přímce.

IQ testy měří schopnost samostatného abstraktního myšlení. To je úplně super, ale nejsem si jist praktickou využitelností, když je racionalistů pomalu plný kyberprostor, ale zhruba jenom desetina lidí IRL.

Pomíjím, že se cítím nerespektován (snad mě Clock po svěrákovsku nezažaluje) tím, že mě označuješ za kavola.

D.A. Tiger

• 486
    • Zobrazit profil
« Odpověď #64 kdy: 13. 06. 2014, 16:02:43 »
Citace
Jinak se fakt doporučuju podívat třeba na toho Keirseyho, ale je toho fpysk. Jednak inteligenci zavádí vícesložkově, jednak víc různých inteligencí (abstraktní myšlení, organizace, sociální, tvůrčí/představivost) – ostatně, tak nějak je to v tom článku NG.
Dekuji za doporuceni, urcite se na to mrknu. Ale zatim - jiz z definice samotneho pojmu inteligence, mi je deleni inteligence na urcite typy proti srsti. Dle meho nazoru, jsou to prave telenty, co urcuje co je jedinec schopen se snaze ucit a kde by mohl se nejlepe uplatnit.
Jenže ono to není tak, že by člověk inteligentní buď byl, nebo ne. Tak jako člověk není buď introvert, nebo extravert (nebo ambivert, jak je dneska cool říkat) – bod na přímce.

IQ testy měří schopnost samostatného abstraktního myšlení. To je úplně super, ale nejsem si jist praktickou využitelností, když je racionalistů pomalu plný kyberprostor, ale zhruba jenom desetina lidí IRL.

Pomíjím, že se cítím nerespektován (snad mě Clock po svěrákovsku nezažaluje) tím, že mě označuješ za kavola.

Omlouvam se za zamenu jmen. Bohuzel i ja (konec koncu jako kazdy clovek) mam sve nedostatky, takze si napr. napamatuji, nebo pletu jmena lidi.

Jinak ano, clovek vzdycky nejakou inteligenci ma (a s trochou drzosti mozna kazdy zivy tvor), s tim souhlasim. Ale inteligence je v podstate jen urcita hodnota, hodne expresivne receno jen tezko meritelne cislo, jez je jedno z mnoha, ktere urcuje jaky dany clovek ve skutecnosti bude a jak bude vniman spolecnosti. A tak se klidne muze stat, ze i velmi inteligentni clovek muze byt povazovan za kvalitniho debila, nebo jim ve skutecnosti i bude. Stejne tak rysy osobnosti (intro/extroverze cholerig, snagvinig...) mohou byt vlivem okolnosti a podmetu potlaceny, nebo naopak zesileny

Naproti tomu, mysleni ( http://cs.wikipedia.org/wiki/My%C5%A1len%C3%AD ) jako takove jej jiz mentalni proces, v nemz inteligence hraje jednu z hodnot (viz predchozi reakce), ktery ovlivni jeho vysledky. Je-li sama inteligence tezko meritelna a pak otazka "mereni mysleni" je takova trochu ... inu hodne naivni a sama o sobe lezi dle meho nazoru v hooodne abstraktni rovine. Dost tezko si dokazu predstavit kriteria, podle nichz by se dala sestavit nezpochybnitelna tabulka platna pro kazdeho cloveka na zemi, dle ktere by se porovnavala kvalita mysleni nejakeho jedince.

Proto : IQ je pomer mezi fyzickym a mentalnim vekem jedince. je to vicemene statisticke informativni cislo a pouziva se hlavne u deti a studentu, jako jedna z polozek, ktere se berou v uvahu pri snaze rozvijet jejich schopnosti a resit jejich problemy. Tvrdit ty mas IQ o 10 mensi nez ja, tak jsi hloupejsi je znamkou spis hlouposti (a neznalosti), toho kdo to vyrkl. nemluve o tom ze u dospelych a senioru je mereni IQ vicemene zbytecne.

Nechapu ale trochu, co to ma spolecneho s mym odporem vuci typovani inteligence....

davkol

« Odpověď #65 kdy: 13. 06. 2014, 16:52:09 »
(intro/extroverze cholerig, snagvinig...)
wat.

Vskutku vlákno o dyslexii. @_@

Obávám se, že tady je problém už v definici pojmů. Vezmu tady toho Keirseyho. On řeší hlavně typy osobnosti. Taková ta věc od Junga, resp. s potenciálním přesahem do neurovědy (Nardi). Tedy jak lidi myslí. Asi nemá smysl moc porovnávat schopnost myslet určitým způsobem, když někteří zúčastnění daný způsob myšlení nepraktikují. Ale v rámci skupiny, která ho sdílí, to smysl docela dává.

Další věc, což takhle inteligenci uvažovat nikoliv jako skalár, nýbrž jako vektor? V Brains and Careers bere složky smart, enlightened, expert. IMHO to líp popisuje realitu.

D.A. Tiger

• 486
    • Zobrazit profil
« Odpověď #66 kdy: 13. 06. 2014, 18:57:12 »
No kdyz uz tak mrvenim slov pri pisemnem projevu se projevuje dysortografie. A nebo prehlidnuty preklep :D

Obávám se, že tady je problém už v definici pojmů. Vezmu tady toho Keirseyho. On řeší hlavně typy osobnosti. Taková ta věc od Junga, resp. s potenciálním přesahem do neurovědy (Nardi). Tedy jak lidi myslí.
Mam spis ten dojem, ze Kersey resi hlavne chovani a schopnosti lidi na zaklade svych pozorovani a vychyba se spekulacim o tom jak lide mysli (na rozdil od nas). Zabival se  mimo jine delenim sestnacti typu lidi ke ctyrem temperamentum.

Asi nemá smysl moc porovnávat schopnost myslet určitým způsobem, když někteří zúčastnění daný způsob myšlení nepraktikují. Ale v rámci skupiny, která ho sdílí, to smysl docela dává.
Dobre, ale nejak porad nechapu jak to souvisi s tim rozdelenim inteligence jednotlive typy.

Další věc, což takhle inteligenci uvažovat nikoliv jako skalár, nýbrž jako vektor? V Brains and Careers bere složky smart, enlightened, expert. IMHO to líp popisuje realitu.
Ted jsem trochu mimo, nechces to trochu rozvest?

davkol

« Odpověď #67 kdy: 13. 06. 2014, 21:19:59 »
Obávám se, že tady je problém už v definici pojmů. Vezmu tady toho Keirseyho. On řeší hlavně typy osobnosti. Taková ta věc od Junga, resp. s potenciálním přesahem do neurovědy (Nardi). Tedy jak lidi myslí.
Mam spis ten dojem, ze Kersey resi hlavne chovani a schopnosti lidi na zaklade svych pozorovani a vychyba se spekulacim o tom jak lide mysli (na rozdil od nas). Zabival se  mimo jine delenim sestnacti typu lidi ke ctyrem temperamentum.
Prostě co se jim děje v kebulích, bo ono to asi koresponduje: Neuroscience of Personality, Dario Nardi

Asi nemá smysl moc porovnávat schopnost myslet určitým způsobem, když někteří zúčastnění daný způsob myšlení nepraktikují. Ale v rámci skupiny, která ho sdílí, to smysl docela dává.
Dobre, ale nejak porad nechapu jak to souvisi s tim rozdelenim inteligence jednotlive typy.

Ted jsem trochu mimo, nechces to trochu rozvest?
Na webu jsem našel ukázku z té odkazované knížky Brains and Careers. Část mi přijde jako vata, ale pointa tam je.

tomajstr

« Odpověď #68 kdy: 03. 07. 2014, 11:53:02 »
já jsem dislektik a myslím že to není problém, taky programuju a myslím že v tom nejsem nejhorší

Bla

« Odpověď #69 kdy: 03. 07. 2014, 12:15:29 »
Dyslexie možná je a možná není porucha, mozek se prostě snaží hledat další cesty rozvoje, někdo je žlutý někdo bílý, jeden má oči modré a druhý hnědé, někdo vidí dobře na dva kilometry jiný slyší dupat i berušku, všechno se vyvíjí, buňky, bakterie, viry, zvířata i lidé, řada vývojových větví je slepá a jiné lidstvo provází celá tisíciletí.

Také mám Dyslexii a nedá se říct, že bych měl IQ vymačkaného citrónu, mimo to programuji a píšu čitelný a snadno srozumitelný kód.
Pro Dyslektika je lepší striktně typový jayzk, protože překlep se najde už ve chvíli překladu, oproti tomu jazyky vytvářející proměnné za běhu pouhým jejich uvedením v textu jsou zrádné. To je asi tak hlavní omezení dyslektika.

var kilo = 10;
klio++;
? kilo;

= WTF + Grrrr!

JSH

« Odpověď #70 kdy: 03. 07. 2014, 13:13:35 »
Dyslektik nejsem, ale s těmi striktně typovanými jazyky souhlasím taky. Čím dýl do něčeho koukám, tím míň ty překlepy vnímám. Prostě čtu to, co jsem chtěl napsat, místo toho, co jsem opravdu napsal.

eMko

• 456
    • Zobrazit profil
« Odpověď #71 kdy: 03. 07. 2014, 14:55:42 »
S tímto pomůže i dobré IDE nebo kód dobře pokrytý testy.

Bla

« Odpověď #72 kdy: 03. 07. 2014, 15:49:05 »
Dyslektik nejsem, ale s těmi striktně typovanými jazyky souhlasím taky. Čím dýl do něčeho koukám, tím míň ty překlepy vnímám. Prostě čtu to, co jsem chtěl napsat, místo toho, co jsem opravdu napsal.

Tak v tom případě možná trpíš lehčí formou dyslekxie, doktor řekl, že pokud vidíš to, co jsi chtěl napsat a ne to, co je napsané, máš dyslexii ;D

Jako dyslektikovi mi občas někde vypadne písmenko, někdy se mi stane, že mi ve větě chybí slovo, vlastně nepíšu na papíře, ale píšu v hlavě a je tak nějak jedno, co je ve skutečnosti na papíře napsáno, protože důležité je jen to, co mám "napsáno v hlavě". Takže když kontroluji text, musím si prohlížet extra každé slovo.

Aneb test, jestli jste dyslektici, jestli tohle přečtete BEZ zavaření mozku, trpíte nějakou lehčí formou dyslexie: Šal jzem k laloicce a olostal kalac.

JSH

« Odpověď #73 kdy: 03. 07. 2014, 16:25:12 »
Tak v tom případě možná trpíš lehčí formou dyslekxie, doktor řekl, že pokud vidíš to, co jsi chtěl napsat a ne to, co je napsané, máš dyslexii ;D
Lehčí forma nějaké dys* se dá napasovat skoro na každého aneb zajdi k doktorovi, on už ti něco najde.

Nevidím moc smysl v tom, když se jako diagnóza označuje něco co pozoruju na většině lidí kolem sebe. Kór když to není nic, co by je nějak omezovalo. Vsadím brejle, že při psaní diplomky by se v téhle diagnóze našlo 90% lidí.

Ingrid

« Odpověď #74 kdy: 03. 07. 2014, 17:36:51 »
zalezi na tom kterou formu mas a podle toho s tim pracovat. je mozny ze akorat mas mozek bez brzd :) takze vyzkum, design, rezije, ... jestli je to zvladatelny upravou diety nebo dalsima kompenzacnima technikama, tak nejaky speech2text na poznamky... http://www.youtube.com/watch?v=esPRsT-lmw8