Jsou autoři Ubuntu chytřejší než uživatelé?

Jsou autoři Ubuntu chytřejší než uživatelé?
« kdy: 02. 06. 2014, 14:15:07 »
Tak jsem si nainstaloval poslední verzi bubuntu (14.04 LTS) a protože jsem stará konzerva, tak jsem to chtěl samozřejmě anglicky.
Hned na začátku instalace zvolím jazyk: English, klávesnice: US, další věci, pak časové pásmo: Europe/Prague, dokončím instalaci.
Restart, dokopíruju nastavení conky z jiného pc.
A ouha!
Conky hlásí, že Date: Po Ä en 02
Otevřu xterm a čumím:
Kód: [Vybrat]
...  57 čen  2 11:07 .Xauthority
... 1601 kvě 25 16:01 .Xdefaults
... 3519 kvě 27 12:45 .Xresources
... 7572 kvě 31 17:37 .xscreensaver
... 190 čen  2 11:07 .xsession-errors

man - anglicky
Prostředí (položky menu, popisy ikon, ...) - anglicky
Datum v kalendáři: 20 čen ...

Mrknu na locale:
Kód: [Vybrat]
LANG=en_US.UTF-8
LANGUAGE=en_US
LC_CTYPE="en_US.UTF-8"
LC_NUMERIC=cs_CZ.UTF-8
LC_TIME=cs_CZ.UTF-8
LC_COLLATE="en_US.UTF-8"
LC_MONETARY=cs_CZ.UTF-8
LC_MESSAGES="en_US.UTF-8"
LC_PAPER=cs_CZ.UTF-8
LC_NAME=cs_CZ.UTF-8
LC_ADDRESS=cs_CZ.UTF-8
LC_TELEPHONE=cs_CZ.UTF-8
LC_MEASUREMENT=cs_CZ.UTF-8
LC_IDENTIFICATION=cs_CZ.UTF-8
LC_ALL=
(humus)

A tak se táži:
Vo CO jim de???

PS:použil jem aktuální hodnoty, instaloval jsem přes víkend ...
« Poslední změna: 02. 06. 2014, 14:41:59 od Petr Krčmář »

JardaP .

• 11 064
    • Zobrazit profil
Re:Jsou autoři Ubuntu chytřejší než uživatelé?
« Odpověď #1 kdy: 02. 06. 2014, 15:02:26 »
Jo, to je ted moderni. To mas jako weby, ktere ti porad nuti jazyk podle zeme, kde jsi. A jeste lepsi jsou aplikace na Widle, ktere ti pusti jazyk podle toho, jake mas nastavene lokales a ne podle toho, jakou jazykovou verzi Widli mas. Takze mas treba anglicke Widle, nainstalujes Skype, reknes, ze ho chces anglicky a protoze jsi napriklad dlohodobe ve Svedsku a mas nastavene svedske lokales, napriklad kvuli zobrazeni datumu a podobne, mluvi na tebe Skype po spusteni svedsky - a to presto, ze jsi pri instalaci zvolil anglictinu.

U Skype to muzes jeste zmenit, ale obcas jsou veci, kde to nejde. A pak jsou veci, kde to jde, ale nazvy jazyku jsou tam inteligentne napsane v jazyce, ktery je momentalne pouzivan. Takze pokud nevis, jak se treba Malajsky jmenuje anglictina, tak mas smulu.

« Odpověď #2 kdy: 02. 06. 2014, 15:04:52 »
Řekl bych, že to je prostě chyba, které si nikdo nevšiml, protože to v téhle kombinaci málokdo používá. A kdo si všiml, ten nenahlásil. Takže do Bugzilly a nahlásit, aby to bylo příště opraveno.

« Odpověď #3 kdy: 02. 06. 2014, 15:21:11 »
... protože to v téhle kombinaci málokdo používá. ...

?
V jaké kombinaci?
Jakože chci všechno v jednom jazyce a to ještě anglicky?

Pavouk106

• 2 400
    • Zobrazit profil
    • Můj blog
« Odpověď #4 kdy: 02. 06. 2014, 15:21:51 »
Bylo asi myšleno, že chceš všechno anglicky a přitom jsi v Europe/Prague...

« Odpověď #5 kdy: 02. 06. 2014, 15:26:38 »
Přesně tak. Kolik Čechů chce mít anglické Ubuntu? Já netvrdím, že je to nesmyslný požadavek, jen je to málo lidí, takže se na to nepřijde snadno. Navíc většina lidí na to peče, nadává doma (nebo na fóru), ale vývojářům to nenahlásí, takže to nikdo neopraví.

Kit

« Odpověď #6 kdy: 02. 06. 2014, 15:37:26 »
Praha je v zemi "CZ", jazyk je "cs" nebo "en". To je takový problém, aby Ubuntu pochopilo "UTF-8.en_CZ" nebo "UTF-8.en_SE"?

« Odpověď #7 kdy: 02. 06. 2014, 15:40:11 »
Bylo asi myšleno, že chceš všechno anglicky a přitom jsi v Europe/Prague...

Ale já si tím chtěl nstavit jen časové pásmo, nikoli jazyk ...

« Odpověď #8 kdy: 02. 06. 2014, 15:42:17 »
Praha je v zemi "CZ", jazyk je "cs" nebo "en". To je takový problém, aby Ubuntu pochopilo "UTF-8.en_CZ" nebo "UTF-8.en_SE"?

Jesti to bylo na mne, tak to já opravdu nevím.

« Odpověď #9 kdy: 02. 06. 2014, 15:48:18 »
Přesně tak. Kolik Čechů chce mít anglické Ubuntu? Já netvrdím, že je to nesmyslný požadavek, jen je to málo lidí, takže se na to nepřijde snadno. Navíc většina lidí na to peče, nadává doma (nebo na fóru), ale vývojářům to nenahlásí, takže to nikdo neopraví.
OK, point taken.

kamil

« Odpověď #10 kdy: 02. 06. 2014, 15:51:12 »
...kolik Čechů chce anglické Ubuntu...

Promiňte, pane Krčmáři, ale to je dost hloupá otázka. Jsme vývojáří, používáme Linux a všichni máme nastaveno: jazyk: English, klávesnice: US, časové pásmo: Europe/Prague.

A potýkáme se s hloupostí vývojářů distribucí.

Sten

« Odpověď #11 kdy: 02. 06. 2014, 16:00:14 »
...kolik Čechů chce anglické Ubuntu...

Promiňte, pane Krčmáři, ale to je dost hloupá otázka. Jsme vývojáří, používáme Linux a všichni máme nastaveno: jazyk: English, klávesnice: US, časové pásmo: Europe/Prague.

A potýkáme se s hloupostí vývojářů distribucí.

Nemluvte prosím za mě. Jsem vývojář a mám nastaveno: jazyk: čeština, Deutsch, English; klávesnice CZ(qwerty), US

Ivorne

« Odpověď #12 kdy: 02. 06. 2014, 16:13:24 »
Já tedy používám češtinu a rozložení klávesnice cz_ivorne. Ale stejně jedu na Gentoo, takže je to vlastně fuk.

Ale já tedy měl za to, že časové pásmo žádným způsobem neovlivňuje žádný jazyk. Že se to prostě řší v úplně jiné části systému.

Pavouk106

• 2 400
    • Zobrazit profil
    • Můj blog
« Odpověď #13 kdy: 02. 06. 2014, 16:25:39 »
Ivorne: Tak to samozřejmě také má být. Ale Ubuntu si zjevně myslí, že předběhlo dobu (a hlavně myšlení uživatele/ovce) a tím pádem je fuk, co uživatel nakliká a stejně si to vymyslí podle svého.

V praxi to bude spíš bug, než zamýšlená fíčura.

JardaP .

• 11 064
    • Zobrazit profil
« Odpověď #14 kdy: 02. 06. 2014, 16:48:08 »
Přesně tak. Kolik Čechů chce mít anglické Ubuntu?

Ja bych rekl, ze kazdy, ktery umi anglicky a nechce si pridelavat problemy. Ono totiz kdyz treba neco vyplivne chybovou hlasku v cestine, tak k tomu vygoogluju mozna tri odkazy a reseni pravdepodobne nenajdu. Takze nejdriv stravim kus casu pokusy a omyly pri hledani, jak presne by ta hlaska asi byla anglicky a pak teprve, kdyz se mi to podari nejak zjistit, muzu zacit googlovat v anglictine, kde odkazu najdu hafo a nejspis najdu i reseni. Z tohoto duvodu mam vzdy kazdy OS v anglictine. Krome toho, kdyz nastavim casove pasmo, ma se nastavit jen casove pasmo. To, ze se nekomu zda logicke nastavit cesky kdeco, mi logicke nepripada. Proc se tedy pri instalaci vubec ptaji na jazyk, rozlozeni klavesnice atd, kdyz nakonec chteji vedet akorat casove pasmo? A co se stane, kdyz odjedu na dovolenou a nastavim si tam treba GMT+5? Zacne to na me mluvit nahodne vybranym jazykem z daneho casoveho pasma?