Jsou autoři Ubuntu chytřejší než uživatelé?

Arthur

• 171
    • Zobrazit profil
Re:Jsou autoři Ubuntu chytřejší než uživatelé?
« Odpověď #15 kdy: 02. 06. 2014, 17:17:26 »
Já také používám celý systém anglicky a jen časové pásmo Prague + klávesnice EN/CZ. Také mě to rozčílilo.  Ale osobně mi to jako chyba nepřipadá, spíš jako úžasná nová fíčura.

PS: co mi obecně vadí nejvíc jsou lokalizované názvy "top" adresářů jako "Stažené, Veřejné, Obrázky" apod...

JS

« Odpověď #16 kdy: 02. 06. 2014, 17:19:35 »
Přesně tak. Kolik Čechů chce mít anglické Ubuntu?

Ja ano. Nektere aplikace jsou prelozene, jine ne, mam radsi system v jednom jazyce, nez ve dvou. Ale asi jsem dost zaujaty - pouzivam anglictinu temer stejne casto jako cestinu.

rbc

« Odpověď #17 kdy: 02. 06. 2014, 18:04:34 »
Co je to za chybnou indukci, urcit narodnost/jazyk podle casoveho pasma ? To jako ze slovaka, anglicana, nemce, rusa nebo japonce, ktery docasne pracuje v Praze nebo je tam momentalne na dovolene, se najednou stave cech ?!

Inkvizitor

« Odpověď #18 kdy: 02. 06. 2014, 18:14:38 »
To by asi stálo za anketu. Troufám si tvrdit, že počet uživatelů anglické verze je tak 80-90% "power users", kteří zase budou patřit mezi většinu uživatelů prakticky jakékoliv linuxové distribuce, Ubuntu nevyjímaje.

Patřím mezi ně.

devnull

« Odpověď #19 kdy: 02. 06. 2014, 18:16:21 »
Uzasna nove ficura to nebude, alespon ne posledni verze

Mam Kubuntu 13.10, kdysi jsem to nastavoval stejne ( English, casova zona Prague ) a nastaveni locale mam stejny.

BTW. Onehdy jsem resil problem s tiskarnou Canon ( odmitala tisknout a zbesila blikala, nevedel jsem co s tim nez to vypnout a zapnout ). Pak jsem prisel na to, ze defaultni papir je nastaveny Letter, tak jsem to zmenil na A4 a pak uz to jelo OK ale koukam, ze :
LC_PAPER=cs_CZ.UTF-8
Asi je v tom bordel :) Anebo to je mozna nastaveni toaletniho papiru ...

« Odpověď #20 kdy: 02. 06. 2014, 18:24:14 »
...
BTW. Onehdy jsem resil problem s tiskarnou Canon ( odmitala tisknout a zbesila blikala, nevedel jsem co s tim nez to vypnout a zapnout ). Pak jsem prisel na to, ze defaultni papir je nastaveny Letter, tak jsem to zmenil na A4 a pak uz to jelo OK ale koukam, ze :
LC_PAPER=cs_CZ.UTF-8
Asi je v tom bordel :) Anebo to je mozna nastaveni toaletniho papiru ...

Že se mi v aplikacích neustále nastavuje velikost papíru "letter" místo ad nauseam nastavované "A4" už beru jako jednu z nepřekonatelných fíčur linuxu ...

« Odpověď #21 kdy: 02. 06. 2014, 20:06:58 »
Ja ano. Nektere aplikace jsou prelozene, jine ne, mam radsi system v jednom jazyce, nez ve dvou. Ale asi jsem dost zaujaty - pouzivam anglictinu temer stejne casto jako cestinu.

To nic nedokazuje. Že takoví lidé existují, je nepopiratelné. Ovšem mezi uživateli Ubuntu budou tvořit menšinu.

Ovšem nemá smysl se o tohle hádat, jisté je, že to prostě ještě nikdo nenahlásil, takže to vývojáři Ubuntu nemohli opravit. Prostě o tom neví.

Někdo

« Odpověď #22 kdy: 02. 06. 2014, 21:28:55 »
Že se mi v aplikacích neustále nastavuje velikost papíru "letter" místo ad nauseam nastavované "A4" už beru jako jednu z nepřekonatelných fíčur linuxu ...

Tohle jsem vyřešil už dávno přepnutím z en_US na en_GB a jako bonus mi k tomu začíná týden pondělkem a ne nedělí.

eMko

• 456
    • Zobrazit profil
« Odpověď #23 kdy: 03. 06. 2014, 06:01:03 »
Jn, ale standardní kontrola pravopisu Tě nutí ve slově "kobliha" napsat 2x tolik písmen, ne? :-)

JS

« Odpověď #24 kdy: 03. 06. 2014, 08:37:19 »
To nic nedokazuje. Že takoví lidé existují, je nepopiratelné. Ovšem mezi uživateli Ubuntu budou tvořit menšinu.

Tezko rict. Nicmene, moji hlavni motivaci pro prechod na Linux (pred mnoha lety) byl prave fakt, ze se vyvojari nesnazili byt chytrejsi nez uzivatele. To je to, co mi vadi na Windows a pocitacovych/technickych systemech obecne. Zkratka si myslim, ze je mozne mit rozumny default (ktery at klidne vyrobi nejaky "inteligentni" algoritmus) a pritom dat moznost ten default zmenit (a algoritmus vypnout). Nemyslim, ze je v tom rozpor; ale jakmile se na jednu z tech veci zapomene, vysledkem bude frustrace. Vsichni ti, co se dnes moderne tituluji "UX designer" by si meli uvedomit, ze selhani automatizovanych systemu (ktere muze byt kaskadni, pokud se nedaji v nekterych vhodne zvolenych bodech vypnout) jsou casto jeste vic fatalni pro "user experience" nez slozite UI. Copak tohle neni lekce z 20 let existence Windows, Wordu.. ?

Jakub Galgonek

« Odpověď #25 kdy: 03. 06. 2014, 09:17:26 »
Tak jsem si nainstaloval poslední verzi bubuntu (14.04 LTS) a protože jsem stará konzerva, tak jsem to chtěl samozřejmě anglicky.
Hned na začátku instalace zvolím jazyk: English, klávesnice: US, další věci, pak časové pásmo: Europe/Prague, dokončím instalaci.

Díval jsem se na screenshoty instalace 14.04 LTS a vypadá to, že instalace se neptá na časové pásmo, ale ptá se "Where are you?" a podle odpovědi nastaví místní formát data, čísel, papíru, měnu atd. Chápu že se hawranovi výsledné nastavení nelíbí, ale když to vezmu kolem a kolem, zase tak debilní algoritmus to není. I když zrovna minimálně LC_NUMERIC a LC_TIME mohli nastavit podle zvoleného jazyka.

ZAJDAN

• 2 086
    • Zobrazit profil
« Odpověď #26 kdy: 03. 06. 2014, 10:03:01 »
Přesně tak. Kolik Čechů chce mít anglické Ubuntu?

Ja bych rekl, ze kazdy, ktery umi anglicky a nechce si pridelavat problemy. Ono totiz kdyz treba neco vyplivne chybovou hlasku v cestine, tak k tomu vygoogluju mozna tri odkazy a reseni pravdepodobne nenajdu. Takze nejdriv stravim kus casu pokusy a omyly pri hledani, jak presne by ta hlaska asi byla anglicky a pak teprve, kdyz se mi to podari nejak zjistit, muzu zacit googlovat v anglictine, kde odkazu najdu hafo a nejspis najdu i reseni. Z tohoto duvodu mam vzdy kazdy OS v anglictine. Krome toho, kdyz nastavim casove pasmo, ma se nastavit jen casove pasmo. To, ze se nekomu zda logicke nastavit cesky kdeco, mi logicke nepripada. Proc se tedy pri instalaci vubec ptaji na jazyk, rozlozeni klavesnice atd, kdyz nakonec chteji vedet akorat casove pasmo? A co se stane, kdyz odjedu na dovolenou a nastavim si tam treba GMT+5? Zacne to na me mluvit nahodne vybranym jazykem z daneho casoveho pasma?
mám naprosto stejný pohled na věc
Vesele, vesele do továrny dělník běží...vesele, vesele do továrny jde. Vesele se usmívá když mu soustruh zazpívá...vesele, vesele do továrny jde. Vesele si poskočí když se soustruh roztočí ...vesele, vesele do továrny jde.

死神

• 159
    • Zobrazit profil
« Odpověď #27 kdy: 03. 06. 2014, 10:14:14 »

A odkaz na nějakou statistiku máte nebo jenom fabulujete?

« Odpověď #28 kdy: 03. 06. 2014, 10:27:29 »
To byl kvalifikovaný odhad založený na osobní zkušenosti :-).

Každopádně jsme ujeli úplně někam jinam od původního problému: zkoušel to už někdo nahlásit do toho Ubuntu?

JardaP .

• 11 064
    • Zobrazit profil
« Odpověď #29 kdy: 03. 06. 2014, 11:40:21 »
Díval jsem se na screenshoty instalace 14.04 LTS a vypadá to, že instalace se neptá na časové pásmo, ale ptá se "Where are you?" a podle odpovědi nastaví místní formát data, čísel, papíru, měnu atd. Chápu že se hawranovi výsledné nastavení nelíbí, ale když to vezmu kolem a kolem, zase tak debilní algoritmus to není. I když zrovna minimálně LC_NUMERIC a LC_TIME mohli nastavit podle zvoleného jazyka.

Aha. Tak to je opravdu chytra zkratka. Asi to vymysleli s ohledem na obzvlaste negramotne uzivatele. Skoda, ze instalacka Widli neobsahuje vice jazykovych verzi. Hned by to mohli v MS implementovat, protoze je to tak velka blbost, ze ma clovek az pocit, ze to museli vymyslet v Redmondu. Oni tam asi maji nejakou geopatogenni zonu, ktera zpusobuje, ze stale dsti napady presne tohoto druhu.