K čemu školy?

lkm

Re:K čemu školy?
« Odpověď #285 kdy: 01. 10. 2015, 21:22:11 »
O jaké neznalosti konkrétněji jde?

Absolvent Mgr. oboru IT s červeným diplomem neznal význam brány na protokolu IPv4 a prokazatelně v životě neslyšel o pojmu bitová maska. Podobné trestuhodné neznalosti tam jsou asi standardem, setkal jsem se takto s více lidmi s obdobnými výsledky.

Tuxik

• 1 473
    • Zobrazit profil
« Odpověď #286 kdy: 01. 10. 2015, 21:36:26 »
Nevím, co se na těch školách učí, ale mám s jedním vysokoškolákem dost podobnou zkušenost, co se týče sítí. Absolutní základní neznalosti, totální neschopnost porozumět obyčejnému statickámu routování, naučený poučky, který nebyl schopnej pochopit, natož převést do praxe... z fleku by mi na to napsal skripta, ale tím by skončil. Nechci tím odsuzovat paušálně všechny vysokoškoláky, ale z vlastní zkušenosti vím, že titul rozhodně není žádnou zárukou kvality.

Yarda

« Odpověď #287 kdy: 01. 10. 2015, 22:06:13 »
...Ne. VŠ Bc. Ing. Mgr. je příprava na budoucí povolání, žádné nějaké testovací středisko jako vojna nebo kriminál. Jeden všeobecný titul je historický přežitek ze středověku....

Diskusní příspěvek odtud:
http://debaty.net/debates/30269-ma-cenu-studovat-vs
Citace
Asi najvacsia univerzita u nas STU (Slovenska technicka univerzita), ktora zdruzuje stavbarov, architektov, chemikov, strojarov a pod. bude pravdepodobne rusit vsetky bakalarske studia z dovodu, ze sa nesovedcili.
Zhodli sa na tom dekani vsetkych fakult a informaciu mam priamo od jedneho z nich. Takze ak to schvali rektorat snad sa dozijeme toho, ze sa to vrati do cias 15-20 rokov dozadu, ked este bakalarske odbory neboli.
A dovody?
V skratke su to naozaj nepouzitelni jedinci v praxi vacsinou a skoly prisli na to, ze vypustat take nedorobky sa im kvoli prestizi neoplati.

peter

« Odpověď #288 kdy: 01. 10. 2015, 22:13:56 »
A budem si môcť ten bc kúpiť aspoň v Plzni alebo ma kôli tomu vyženú do Vyšného Hrozénkova?

Tuxik

• 1 473
    • Zobrazit profil
« Odpověď #289 kdy: 01. 10. 2015, 22:24:01 »
neboj, rušit se bude jen studium, na e-shopu se nic nemění :D

peter

« Odpověď #290 kdy: 01. 10. 2015, 22:34:36 »
To mi odľahlo. Ešte mám zľavové kupóny.

zboj

• 1 507
    • Zobrazit profil
« Odpověď #291 kdy: 02. 10. 2015, 01:49:14 »
Nevím, co se na těch školách učí, ale mám s jedním vysokoškolákem dost podobnou zkušenost, co se týče sítí. Absolutní základní neznalosti, totální neschopnost porozumět obyčejnému statickámu routování, naučený poučky, který nebyl schopnej pochopit, natož převést do praxe... z fleku by mi na to napsal skripta, ale tím by skončil. Nechci tím odsuzovat paušálně všechny vysokoškoláky, ale z vlastní zkušenosti vím, že titul rozhodně není žádnou zárukou kvality.

Záleží, odkud titul je.

Tuxik

• 1 473
    • Zobrazit profil
« Odpověď #292 kdy: 02. 10. 2015, 07:14:06 »
Záleží, odkud titul je.
Tento konkrétně byl tuším z VUTčka, ale jak říkám, není to o vysokoškolácích obecně, znám i jednoho, kterej by v sítích a Linuxu bezproblému strčil do kapsy většinu profíků ve svých 15ti letech a vejšku (tuším na MU) udělal už jen tak pro papír. (samozřejmě přeháním, určitě se tam dozvěděl spoustu zajímavých věcí, který stejně v praxi nepoužije) Je to dost o tom, jestli člověk dělá školu jen pro papír a učí se to slovo od slova jak tydýt, nebo jestli jde na vejšku proto, že ho daný obor skutečně zajímá. Já popravdě kdysi šel na VUT, protože mě to zajímalo, nicméně když jsem se dozvěděl, že mě tam vlastně nic užitečnýho minimálně do BC nenaučí, vykašlal jsem se na to po prvním semestru a šel jsem raději pracovat. Dodnes jsem toho nelitoval, pokud člověk nepracuje někde ve "výzkumáku" v bílým plášti, ví ze školy o praktických problémech opravdu prd. Výsledkem bývá, že namyšlenej vysokoškolák s červeným diplomem naběhne shánět práci, má pocit, že se o něj budou pomalu prát a budou mu cpát miliony. V praxi potom o reálném IT ví mnohem víc uklizečka, která už dokázala 3x omylem odpojit nějakej kabel smetákem.

lkm

« Odpověď #293 kdy: 02. 10. 2015, 07:40:33 »
Záleží, odkud titul je.

Záleží, nesmí být z IT matfyz, to je pak tutovka.
Abych to jenom nehaněl, tak jsou jiné ústavy kde jsou na tom líp.

mit

« Odpověď #294 kdy: 02. 10. 2015, 09:13:15 »
Záleží, odkud titul je.

Matfyz nebo jaderka. Obě mají zastoupení lemplů podobné jako jiné techniky, akorát absolventi mají asi desetkrát vyšší sebevědomí :D V praxi jsou pak ty slabší kousky úplně stejně k ničemu jako třeba někdo z VŠE. Takže určitě záleží na tom odkud, ale nemůžeme se bavit západní Indii, kde ani školství nefunguje a firmy si sem akorát jezdí zakládat levné pobočky.

Atlantis

« Odpověď #295 kdy: 02. 10. 2015, 10:11:52 »
O jaké neznalosti konkrétněji jde?

Absolvent Mgr. oboru IT s červeným diplomem neznal význam brány na protokolu IPv4 a prokazatelně v životě neslyšel o pojmu bitová maska. Podobné trestuhodné neznalosti tam jsou asi standardem, setkal jsem se takto s více lidmi s obdobnými výsledky.
Klasika, jsem na FEKTu Telekomunikacích a podobných lidí bych tam našel několik. Průser je, že i to VUTčko je moc teoretický - učíme se každou kravinu z hlavičky protokolu, děláme s CISCO (volitelně) ale přitom dost lidí by mělo problém nastavit port-forward u ADSL modemu.

« Odpověď #296 kdy: 02. 10. 2015, 10:18:36 »
K cemu skoly? Skola te muze neco naucit,  pokud chces. Hledam mezi studenty =lidmi jez jeste maji cas a snad uz nejake znalosti ci touhu po znalostech nekoho  jez umi programovat v PHP Nette a chtel by nam pomoct s aplikaci pro bezpecnost na sitove vrstve. Takze pokud chces seznamis se TCP/IP, linux administraci, VPN, Mikrotik, radius autorizaci a dalsi.... Omlouvam se, za trochu za spam. Ale verim, ze jsou zde i studenti a uvidime zda bude nejaka reakce na prilezitost se neco naucit a vydelat si penize.. Pak dam vedet :-) job@litol.cz

zboj

• 1 507
    • Zobrazit profil
« Odpověď #297 kdy: 02. 10. 2015, 10:44:34 »
Záleží, odkud titul je.

Matfyz nebo jaderka. Obě mají zastoupení lemplů podobné jako jiné techniky, akorát absolventi mají asi desetkrát vyšší sebevědomí :D V praxi jsou pak ty slabší kousky úplně stejně k ničemu jako třeba někdo z VŠE. Takže určitě záleží na tom odkud, ale nemůžeme se bavit západní Indii, kde ani školství nefunguje a firmy si sem akorát jezdí zakládat levné pobočky.
Z matfyzu lemply celkem spolehlivě odfiltruje první semestr.

j

« Odpověď #298 kdy: 02. 10. 2015, 18:32:37 »

Se divis? Me trebas ucili, jak funguje mechanicka telefonni ustredna - v dobe, kdy uz byly jen v muzeu.

... Výsledkem bývá, že namyšlenej vysokoškolák s červeným diplomem naběhne shánět práci, má pocit, že se o něj budou pomalu prát a budou mu cpát miliony. V praxi potom o reálném IT ví mnohem víc uklizečka, která už dokázala 3x omylem odpojit nějakej kabel smetákem.

Tak nejak ... neni to sice pravda ve 100% pripadu, ale to % takovych je velmi vysoky. Hele, moje osobni zkusenost, prijde ti manik na FEL a nevi, jak vypada kondenzator. Myslis ze to vadi tomu, aby se na tom FELu stal inzenyrem-elektrikarem? Mno ... nevadi. Oni ho tam naucej, jak to pole funguje ... ale kdyz pak prijde do praxe, a chces po nem, aby navrhnul trivialni obvod, tak zacne premejslet a pocitat ... a nakonec mu to nefunguje proste proto, ze netusi, jak se ty veci chovaj ve skutecnosti.

Dtto IT ... posadis takhle vysokoskolaka pred ukol, ze ma implementovat cojavim cestu skladnika skladem. Proste skladnik pude tam, kam ho posle system, a tam sebere co mu system rekne. Myslis ze ho napadne, ze skladnik neumi prochazet zdi?

A nemusime bejt ani u technickych oboru (vse jsou osobi zkusenosti). Co myslis, kdyz ti zadam ze mas objednat zbozi na sklad, co te tak asi bude zajimat? Jako nekoho, kdo trebas vubec nikdy nic takovho nedelal? Mno ja nevim jak ty, ale uklizecka mi na stejny dotaz odpovedela, ze asi co se prodava, a to ze objedna ... BINGO ... pana inzenyra tohle nenapadlo ani po 10letech praxe.

nemyslimsi

« Odpověď #299 kdy: 02. 10. 2015, 21:09:48 »
Záleží, odkud titul je.

Z matfyzu lemply celkem spolehlivě odfiltruje první semestr.

Tak to možná ve snu. V IT se potkávám s mnoha lidmi z matfyzu a není vůbec jasné, co tam dělali, protože logika jim moc neříká. Teoreii nepotřebují, protože většinu věcí nějak lepí jako kdokoli jiný. Pořád si ale říkám, že do IT z matfyzu chodí jen ten odpad a ti dobří jsou úplně jinde... těžko říct kde.