Pomozte s výběrem DE (zkušenosti)

Pavouk106

• 2 400
    • Zobrazit profil
    • Můj blog
Pomozte s výběrem DE (zkušenosti)
« kdy: 05. 05. 2014, 20:00:48 »
Ahoj,

už mám plný zuby KDE (po cca 5 letech). Hřebíček si zatloukly, když přišel poslední update, kterej mi zrušil "správu napájení", čemu přisuzuju i nemountování/nevidění nově připojených zařízení. Google na tohle téma mi moc neporadil, tak chci zkusit přejít na jiný DE.

Osobně mám zkušenosti jen s KDE, LXDE a Unity. KDE jsem už zdrbal ( :-) ), LXDE je moc odlehčené a Unity je Ubuntí. Já jedu na Gentoo 64bit.

V praxi pro mě (ten konkrétní počítač) chci nějaké hezké a pokud možno ihned funkční prostředí. KDE takové bylo (dávno). Napadá mě ihned Gnome - dvojku jsem zažil před hoooodně lety, nikdy ale víc nepoužíval, trojku lidi obecně dost haní... Trochu se bojím, aby nebyl Gnome3 jako KDE4. Dál jsem koukal na XFCE, to bych možná i bral, ale nevím o něm +- nic. Zajímavý může být taky Cinnamon (fork Gnome3 do Gnome2 stylu) a MATE (Gnome2).

Nebráním se zastaralýmu ani modernímu vzhledu, hlavně by to mělo povídat česky a bejt uživatelsky příjemný/intuitivní - ten počítač nepoužívám jen já. Fíčury jako nastavení sítě apod. nepotřebuju, tohle mam na úrovni systému, jde mi fakt jen o to, aby to vypadao a fungovalo.

Jaký DE jste vyzkoušeli vy? U jakýho jste zůstali, proč? (kdo používá stále jedno nebo Unity mi tu moc nepomůže...)

Předem díky za vaše odpovědi

#Tom

Re:Pomozte s výběrem DE (zkušenosti)
« Odpověď #1 kdy: 05. 05. 2014, 20:34:21 »
KDE mne provázelo mými linuxovými začátky, verze zhruba od 1.0 po 3.4, a nějakých deset let ho nepoužívám. Tou dobou jsem objevil XFCE (tuším, že 3.8), které bylo lehčí, rychlejší a, především, v případě pádu systému si nezprasilo nastavení uživatelského prostředí. (KDE zjevně má/mělo hodně souborů otevřených pro zápis i v běžném provozu, proto ty potíže.)

Gnome řady 2 (nejvýše asi do 2.8 - 2.10) jsem zkoušel také, ale přišlo mi poněkud nevybavené, těžko nastavitelné, a funkčně docela pod úrovní jak KDE, tak XFCE. (Pravda, instaloval jsem ze zdrojáků, a v té záplavě balíků jsem se prostě nevyznal. :) ) Některé programy z Gnome jsou však dobré, např. prohlížeč Evince nebo přihlašovalo GDM 2. Evince nakonec používám dodnes.

Zkoušel jsem i nějaké ty blackboxy a openboxy, ale nezaujaly mne, a XFCE mi běhalo uspokojivě i na Pentiu II.

Co se týče obsluhy zařízení, v XFCE si pochvaluju tak nanejvýš ovládání XrandR na notebooku, když připojuji projektor. Na (bezdrátovou) síť používám (na notebooku) wicd (má volitelně curses, GTK+ i KDE rozhraní), které funguje uspokojivě. Tisk obsluhuje CUPS a HPLIP (nic moc, ale zase nezávisí na prostředí). Soubory procházím v Midnight Commanderu. V podstatě bych XFCE ani nepotřeboval, ale aspoň mi nepřekáží. Navíc se podle mě dá docela slušně osekat. :)

« Odpověď #2 kdy: 05. 05. 2014, 20:45:14 »
Ahoj,

toto je akorát téma na flame war, ale k věci používal jsem ubuntu gnome 2 pak přišla 3 a unity a tím tohla pohádka skončila. Co jsem viděl KDEčka, tak je to pomalý a napůl rozbitý a hodně divný, takže to jsem reálně ozkoušel minimálně. Cinnamon vypadal hodně slibně a dodneška se dobře vyvíjí, ale ještě to není to co bych si představoval pod pojmem stabilní a bezproblémové. Tak jsem na to šel tvrdě s čistým openboxem, to ale žere na můj vkus příliš mnoho času na nastavení. Viděl jsem i Xfce a nepřijde mi to špatné, ale osobně mám teď LXDE a jsem vcelku spokojenej je to sice občasně nefunkční a neposkytuje to vyhledávání v menu ...ale když to vezmu kolem a kolem tak stějně většinu věcí nahradí řádka, kde je tab na kterej jsem zvyklej. Viděl jsem plno fakt zajímavých DE (enlightenment, i3 ..) z mýho pohledu jsou hodně podobný čistýmu openboxu nebo prostě DE, založenýmu na zkratkách a to není pro mě učit se miliony zkratek, když běžně použiju 2-3 (otevřít web, otevřít terminál, něco na hlasitost atp.).

wamba

« Odpověď #3 kdy: 05. 05. 2014, 20:50:39 »
no osobně jsem používal, kde co (o WM ani nemluvě), aktuálně mám Razor (a občas vyzkouším KDE),
Razor
výhoda: moc "nepřekáží"
  • "nežere" prostředky"
  • nenutí WM
  • při pohledu na screen shot nejde poznat, že ho používám (aktuálně nepoužívám jeho plochu, ani panel)
nevýhoda: potřeboval trochu doladit, než jsem s ním byl spokojen
  • vybrat si správce schránky, ukazatel baterie, správce sítě, atd.
  • nemá moc vlastních aplikací
  • chybí některá nastavení

PS. uvidíme, co se vyklube z LXQT

Pavel 'TIGER' Růžička

« Odpověď #4 kdy: 05. 05. 2014, 20:54:58 »
Já už jsem tak nějak na všechny prostředí rezignoval. Stavím si ho sám z dostupných aplikací.  Základem je open box a do autostartu nahážu všechno, co se mi má spustit. Když náhodu něco z nějakého důvodu odpadne, lze to poměrně rychle nahradit. Hlavně se to chová tak, jak chci já a ne autoři, to je asi největším plusem.

linux_noob

« Odpověď #5 kdy: 05. 05. 2014, 20:59:53 »
Cinnamon jsem nejakou chvili taky pouzival, je to sice mozna lepsi z uzivatelskyho hlediska, ale zere to vic procaku a je to pomalejsi nez Gnome 3, ktery pouzivam ted. Ne ze bych s nim byl nejak extra spokojenej, vsudypritomna tabletizace mi leze na nervy, ale s pomoci par doplnku(AlternateTab, Launch new instance, Pidgin conversation integration, Places status indicator,taskbar, topicons) jsem si z nej celkem rychle udelal prostredi, ktery dokazu alespon nejak prezit.
Mate, XFCE a LXDE se mi osobne nelibi.
Unity ac se mi osobne moc nelibi a nepouzivam ubuntu, tak musim uznat, ze je to asi takovy jednooky mezi slepymi.
Pokud by se mi chtelo patlat s konfiguraci, tak bych si asi poslepoval neco vlastniho, nejspis na Awesome WM.

Fantomas

« Odpověď #6 kdy: 05. 05. 2014, 21:03:11 »
LXDE neni spatne, ale pouzivam ho jen na livku, male, rychle dostacujici. Xfce a Mate je asi uz passe. KDE 3.x me vubec nebralo, kdezto 4.x me hodne oslovilo a pouzivam je v Debianu na laptopu. A pak Gnome 3, trochu silene, hodne sve a pro milovniky letajicich okynek ten pravy orechovy fetis, pouzivam jej na desktopech. Pokud nechces KDE 4, Gnome 3 neni pro kazdeho, tak asi bude spravna volba Cinnamon. Sam jej nepouzivam, takze ti nemuzu udat duvody proc zrovna on, ale vim proc zrovna ne Gnome 3 :-D Rozhodne bych jej alespon zkusil, distro asi LinuxMint.

Pavouk106

• 2 400
    • Zobrazit profil
    • Můj blog
« Odpověď #7 kdy: 05. 05. 2014, 21:11:30 »
shejby: Nechci tu flame war, rád bych jen názory jednotlivých lidí, bez reakcí mezi sebou (pokud se nechce někdo zeptat na podrobnosti o něčem někoho jinýho). Jde mi jen o sběr zkušeností, nechci tu vést diskuzi.

Doplním teď informace k OP:
Nemám problém něco (jednorázově) nastavit v řádce, pokud k tomu bude nějaká nápověda na webu (aby se bylo čeho chytit)
Nepotřebuju mít v DE jeho vlastní programy.

Používám a dál budu:
Opera, Pidgin, mplayer

Potřebuju:
Aby to bylo uživatelsky příjemný a jednoduchý
Aby všechno mluvilo česky
Něco normálního na prohlížení fotek (prohlížení, ne katalog)
User-friendly a celkem plnohodnotnej PDF čumič (Okular bych ohodnotil jako ve škole za 1, rád bych maximálně něco za 2)
Klikátko na připojení zařízení (flashky/CD)
Panel (přehled otevřených programů, hodiny, minimalizovaný/task programy)
Hlavní menu s programama
Ovládání hlasitosti (ideálně s multimediálníma klávesama)

Rád bych, ale vysloveně nepotřebuju:
Souborovej správce ve stylu Krusader/Total Commander (přinejhorším holt mc :-) )

Není třeba řešit:
Editor textu, síťový manažery, počasí, sledování teploty a podobný hovadiny (ať samostatný nebo jako část panelu/DE)
Nároky (PC mělo na KDE, má tedy na všechno...)

Líbí se mi Gnome3, XFCE, Cinnamon (ne v pořadí).

Pavouk106

• 2 400
    • Zobrazit profil
    • Můj blog
« Odpověď #8 kdy: 05. 05. 2014, 21:15:22 »
Protože jsem nepřečetl všechny odpovědi, tak ještě dodávám, že stavím na Gentoo 64bit (distro nezměním).

Kompilaci (doslovné, v mém případě :-) ) vlastních programů nad nějakým WM se nebráním, ale v tomhle ohledu jsem nejspíš ještě nedospěl, nejsem na to připravený :-) Jestli můžu TIGERa poprosit, napiš mi na email pavouk106 na gmailu, měl bych kolem toho nějaký otázky.

#Tom

« Odpověď #9 kdy: 05. 05. 2014, 21:39:18 »
Citace: Pavouk106
Používám a dál budu:
Opera, Pidgin, mplayer
MPlayer má pěknou nadstavbu gnome-mplayer, ale na Gnome moc nezávisí, spíš jen na GTK+.

User-friendly a celkem plnohodnotnej PDF čumič (Okular bych ohodnotil jako ve škole za 1, rád bych maximálně něco za 2)
Na fotky dobře poslouží GQview/Geeqie. Skoro nic to neumí a skoro na ničem nezávisí (GTK+ a knihovny pro čtení obrázků). Na prohlížení doporučuju Evince i přes spoustu Gnome závislostí, otevře dvi, ps, pdf, djvu, a umí snad i obrázky. Použitelný je i ePDFView, ale umí jenom PDF.

Klikátko na připojení zařízení (flashky/CD)
Hlavní menu s programama
XFCE umí ikonky zařízení na ploše (přes správce souborů Thunar), ale nestojí za moc. V pozadí je něco poskládaného z udev, udisks/udisks2 a gnome-vfs. Naopak panel je výborně nastavitelný, a nemusí být jen jeden. Na jednou mohou být spouštěče (ikony, volitelně s nabídkou, případně i jakási obdoba nabídky Start), na druhém pak spuštěné programy, upozorňovací oblast, hodiny, ovládání hlasitosti, upozornění na došlou poštu, rozložení klávesnice apod. Nebo to může být v jediném panelu. Právě nastavitelné panely se mi na XFCE asi líbí nejvíc, dobře nahrazují plochu plnou smetí. :)

Jestli fungují i multimediální klávesy, to nevím, ale možná jim jde v nastavení klávesnice přiřadit nějaká akce (tj. spuštění programu), přes kterou by se toto dalo zařídit.

Pavel 'TIGER' Růžička

« Odpověď #10 kdy: 05. 05. 2014, 21:51:00 »
Jestli můžu TIGERa poprosit, napiš mi na email pavouk106 na gmailu, měl bych kolem toho nějaký otázky.

Tak jsem Ti napsal, snad to dorazilo.

#

« Odpověď #11 kdy: 05. 05. 2014, 21:59:55 »
Citace

http://geeqie.sourceforge.net/

Citace

http://mupdf.com/

Citace
Hlavní menu s programama

Toto vsechno resi LXPanel v LXDE, ale muzes pouzit miliony dalsich jako tint etc

Citace
Souborovej správce ve stylu Krusader/Total Commander (přinejhorším holt mc :-) )

Byla nejvetsi bolest kdyz sem udelal unmerge kde, nicmene http://doublecmd.sourceforge.net/ v externim overlay tady https://github.com/Yuego/overlay/tree/master/app-misc/double-commander zmenilo vse :) pripadne existuje portable verze, jen rozbalis a jedes ...

Podotykam, vse se snazim vybirat co nejmin zavislosti.

tadeas

« Odpověď #12 kdy: 05. 05. 2014, 22:20:45 »
Timhle jsem si už v životě párkrát prošel - a vždycky se vrátil ke KDE. Jo, jsou tam věci, který mě štvou, ale i tak je nejpoužitelnější. Hrát si s různejma alternativama je chvíli zábava (vždycky člověku něco vadí, tak jde o dům dál), ale když pak člověk potřebuje pracovat, tak to KDE víceméně "prostě funguje".

Problémy s update a správnou napájení a mountováním pravděpodobně vůbec nesouvisí s KDE, ale s distribucí (udev? policykit? nebo nějaký podobný bordel...). Tipnul bych, že jsou/chvíli byly v nějakém ebuildu špatně závislosti.

#

« Odpověď #13 kdy: 05. 05. 2014, 22:27:07 »
Timhle jsem si už v životě párkrát prošel - a vždycky se vrátil ke KDE. Jo, jsou tam věci, který mě štvou, ale i tak je nejpoužitelnější. Hrát si s různejma alternativama je chvíli zábava (vždycky člověku něco vadí, tak jde o dům dál), ale když pak člověk potřebuje pracovat, tak to KDE víceméně "prostě funguje".

Problémy s update a správnou napájení a mountováním pravděpodobně vůbec nesouvisí s KDE, ale s distribucí (udev? policykit? nebo nějaký podobný bordel...). Tipnul bych, že jsou/chvíli byly v nějakém ebuildu špatně závislosti.
Jenze to stejny ja muzu prehodit na LXDE napr :) co sem zahodil porad se rozbijejici KDE, tak su uz nekolik let uplne v klidu a muzu jak ty rikas pracovat.

Co se tyce toho rozbiti napajeni mas pravdu, ale to je prave problem updatu molochu jako KDE ... proto taky napr mam eudev, pripadne mame mdev a podobne, kdo chce *kity ma zas svoje.

Pavouk106

• 2 400
    • Zobrazit profil
    • Můj blog
« Odpověď #14 kdy: 05. 05. 2014, 22:55:10 »
Lidičky, hlavně se nezačněte hádat, nemá to cenu :-) My Linuxáci máme prostě na výběr a to je to hezký. Nemá cenu tu přesvědčovat někoho o něčem, spíš byste tu každej měl říct to svý, přečíst si ty ostatní a nereagovat na ně, jinak je tu flame war jako prase ;D

tadeas: K tomu rozbití - ano, nevylučuju, že to může být (a možná přímo bude) nějakým jiným balíkem. Koneckonců, potkalo to i LXDE (tam jsem to ale úspěšně vyřešil). Ať je to jak chce, KDE jsou pryč (ano, už jsou; teď mám i5-750 s GeForce GTS450 jen v řádce, krutě vyhozený prachy ;D ).

Zkusím Cinnamon a dost možná vezmu k tomu XFCE a pojedu chvilku paralelně, abych to obojí oťukal.