Pomozte s výběrem DE (zkušenosti)

#

Re:Pomozte s výběrem DE (zkušenosti)
« Odpověď #30 kdy: 07. 05. 2014, 20:00:03 »
Tak ja nemam nic z gnome, takze pak je toho hodne.

On topic trosku ukrokem nicmene - LXQt 0.7.0 released - http://blog.lxde.org/?p=1107 - http://sourceforge.net/p/lxde/mailman/message/32310545/ - prave dnes, uvidime co z toho bude.

Pavouk106

• 2 400
    • Zobrazit profil
    • Můj blog
« Odpověď #31 kdy: 19. 05. 2014, 15:14:43 »
heh tak sem si dal jen ze srandy, co by na mym systemu znamenal cinammon

Kód: [Vybrat]
Total: 111 packages (105 new, 5 in new slots, 1 reinstall), Size of downloads: 476,720 kB
Conflict: 1 block (1 unsatisfied)

No ty vole :) ... btw zavislost omalovanek na init skriptech tomu rikam pokrok.

Jinak at si kazdej pouziva co chce, ze jo.

Tak jsem podstoupil peripetie se změnou OpenRC za systemd, vyzkoušel jsem různý DM a DE - konkrétně xdm, lightdm, gdm / cinnamon, mate, gnome, xfce a předchozí KDE s KDM.

Mám tu závěr...

Jako nejeden Linuxák i já jsem degradoval (nebo dospěl?) k tomu, že Gentoo (resp. libovolná oblíbená distribuce) je moc moc fajn, opravdu je, mám ho rád, kompilace mi vůbec nevadí, .... prostě vše nejlepší. ALE já chci dozadeke fungovat a momentálně nemám žádné jednoduše instalovatelné přednastavené hezké a plně funkční grafické prostředí.

Cinnamon od počátku nespolupracuje (odhlášení a přepnutí uživatele nefunguje)
GNOME 3 je obrovskej, ale myslím tím ORBOVSKEJ, výsměch (wtf? menu ve stylu mobilu? hlavní panel ve stylu mobilu? ikony jako pro slepý)
XFCE mi přišlo takový nemastný neslaný, ale při troše snahy možná funkční (nechci do toho ale vkládat čas)
MATE je zatím nejlepší, ale trpí na relativně častý záseky a různý výpadky jednotlivých částí...

LightDM je celkem funkční
XDM asi známe všichni :-)
GDM je sice krásný, ale na jeho zobrazení čekám taaaaaaak dlouho, že bych u toho počítače dřív umřel...

Takže lidičky, někteří mě už trochu znáte, pokládám zásadní otázku - Mám na desktop (který používají také BFU) vrátit KDE a doufat, že tentokrát pojede ok NEBO mám jít do Ubuntu 14.04 LTS?

Pavel 'TIGER' Růžička

« Odpověď #32 kdy: 19. 05. 2014, 16:27:00 »
Citace
Takže lidičky, někteří mě už trochu znáte, pokládám zásadní otázku - Mám na desktop (který používají také BFU) vrátit KDE a doufat, že tentokrát pojede ok NEBO mám jít do Ubuntu 14.04 LTS?

Co to je za dotaz? Buď KDE bod Gentoo, nebo Ubuntu 14.04?

Pokud se Ti nejvíce líbilo prostředí Cinnamon, tak bych logicky šel do Linux Mint 16 Cinnamon a Ubuntu vůbec neřešil. Pokud chceš Gentoo s KDE, tak to ještě zkus. Je to jen na Tobě, konec konců můžeš si nainstalovat i to Ubuntu 14.04.

Pavouk106

• 2 400
    • Zobrazit profil
    • Můj blog
« Odpověď #33 kdy: 19. 05. 2014, 16:48:27 »
TIGER: Víceméně jde o to, že jsem se dostal do stadia "Chci se v tom vrtat, nebo chci naprosto bez čehokoliv z fleku fungovat?" Takový to Linuxácký kolečko, kdy jako neználek jsem začal na user-friendly distru (OpenSUSE), přešel jsem na něco složitějšího (já rovnou na Gentoo, bez mezikusu v podobě něčeho jako Debian), naučil se spoustu věcí a teď mám nutkání se vrátit k něčemu, co rovnou funguje. Vzhledem k tomu, že mám k dispozici spoustu starých disků (40GB, 60GB a 80GB) a /home na NFS, tak to asi udělám tak, že nahodím víc distribucí a uvidím co se mi zalíbí ;-) Jsem teď v pozici, kdy nastal čas experimentovat.

michal

« Odpověď #34 kdy: 19. 05. 2014, 16:51:10 »
a nezkoušel jsi elementary os, postavené na ubuntu 12.04, ale svižné, pěkné a vcelku funkční, všechno funkguje od začátku, ale zase se v tom nemůžeš tolik hrabat právě pracují na přechodu na 14.04

Pavel 'TIGER' Růžička

« Odpověď #35 kdy: 19. 05. 2014, 17:14:16 »
No já jsem dospěl k závěru, že nejlepší je něco nainstalovat, to si odladit k obrazu svému a pak už to jen používat. Žádná distribuce asi nesplňuje to, že ji nainstaluješ a víc nežádáš. To není ani u Windows a MacOS ... i když si koupíš kolo, musíš nastavit výšku sedla, než se rozjedeš. Některé prostředí se rozbíjejí častěji, jiné vydrží roky. Proto je asi nejlepší si desktop poskládat podle sebe z částí, které se nebudou moc inovovat a když, tak Ti nebudou vnucovat něco, co nechceš.

Pavouk106

• 2 400
    • Zobrazit profil
    • Můj blog
« Odpověď #36 kdy: 19. 05. 2014, 17:23:17 »
No já jsem dospěl k závěru, že nejlepší je něco nainstalovat, to si odladit k obrazu svému a pak už to jen používat. Žádná distribuce asi nesplňuje to, že ji nainstaluješ a víc nežádáš. To není ani u Windows a MacOS ... i když si koupíš kolo, musíš nastavit výšku sedla, než se rozjedeš. Některé prostředí se rozbíjejí častěji, jiné vydrží roky. Proto je asi nejlepší si desktop poskládat podle sebe z částí, které se nebudou moc inovovat a když, tak Ti nebudou vnucovat něco, co nechceš.

Já svým způsobem ten názor sdílím. Pokud bych ale odladil Gentoo ke svému obrazu, přijde jednoho dne buď dependency hell nebo nějakej balík, kterej to všechno rozesere. U jiných distribucí se pro změnu obávam toho, co znam z OpenSUSE - "Chceš tenhle balík? To ale musí pryč půl systému"

Nejspíš to jsou důvody, proč se nakonec nebráním Ubuntu LTS. Nahodim a (doufám) nějakej čas se nestarám. Obávám se, že už jsem ve stadiu, kdy chci funkční celek. Obávám proto, že když se jednou vzdám Gentoo, asi se nevrátím (a to se mi moc nechce), ale ta druhá stránka věci je jistá bezstarostnost. Gentoo dál pojede tak jako tak na dvou "serverech" a netbooku.

Pavel 'TIGER' Růžička

« Odpověď #37 kdy: 19. 05. 2014, 18:14:11 »
Tak závislosti jsou všude, svým způsobem je má i Gentoo. A ubuntu zase není jedinou distribucí, která má dlouhou podporu. Tu má i Tebou zmíněné openSUSE. Mimochodem, v mnohých případech je openSUSE i lepší, než ubuntu. Mageia, která nemá přímo dlouhou podporu je podporována 18 měsíců, což také není zlé. Debian stable je jasnej ... Mint Maya do dubna 2017 ... Je jen otázkou, jestli uživateli, který se rád v něčem vrtá je vůbec LTS k něčemu a jestli skutečně po celou dobu vydrží na disku. :D

« Odpověď #38 kdy: 19. 05. 2014, 19:04:07 »
kdyz uz mint LTS, tak mint 17. Preci jenom Cinnamon od verze 1.4 po soucasnou 2.2 urazil peknej kus cesty a 16 nebrat, za chvili tomu konci podpora a upgrade je vec, co zrvna v Mintu moc doreseny nemaj. Jinak ja treba musel mit zapinovanej repozitar Ubuntu 14.04 v Mintu 16 uz nekdy v puli prosince, protoze jsem potreboval funkcni OpenCL

e3k

« Odpověď #39 kdy: 14. 08. 2014, 21:46:03 »
Ahoj,

už mám plný zuby KDE (po cca 5 letech). Hřebíček si zatloukly, když přišel poslední update, kterej mi zrušil "správu napájení", čemu přisuzuju i nemountování/nevidění nově připojených zařízení. Google na tohle téma mi moc neporadil, tak chci zkusit přejít na jiný DE.

Osobně mám zkušenosti jen s KDE, LXDE a Unity. KDE jsem už zdrbal ( :-) ), LXDE je moc odlehčené a Unity je Ubuntí. Já jedu na Gentoo 64bit.

V praxi pro mě (ten konkrétní počítač) chci nějaké hezké a pokud možno ihned funkční prostředí. KDE takové bylo (dávno). Napadá mě ihned Gnome - dvojku jsem zažil před hoooodně lety, nikdy ale víc nepoužíval, trojku lidi obecně dost haní... Trochu se bojím, aby nebyl Gnome3 jako KDE4. Dál jsem koukal na XFCE, to bych možná i bral, ale nevím o něm +- nic. Zajímavý může být taky Cinnamon (fork Gnome3 do Gnome2 stylu) a MATE (Gnome2).

Nebráním se zastaralýmu ani modernímu vzhledu, hlavně by to mělo povídat česky a bejt uživatelsky příjemný/intuitivní - ten počítač nepoužívám jen já. Fíčury jako nastavení sítě apod. nepotřebuju, tohle mam na úrovni systému, jde mi fakt jen o to, aby to vypadao a fungovalo.

Jaký DE jste vyzkoušeli vy? U jakýho jste zůstali, proč? (kdo používá stále jedno nebo Unity mi tu moc nepomůže...)

Předem díky za vaše odpovědi

taktiez gentoo 64bit.

mal som gnome->kde->lxde->xfce->kde->xfce

xfce je tazsie ako lxde a tym padom lepsie. xfce ma ale poslednu dobu sere kvoli thumblerd. ked to uz bude moc tak idem na mate.