Neznám jazyk kde abych byl něčeho minimálně schopen tak toho musím vědět tolik jako v Perlu. Nevím, nechápu to... je to psycho.
Nikdy jsem si nevšiml, že by člověk píšící v Perlu potřeboval více znalostí než v C, Pythonu apod. Myslím, že to je jenom Tvým odporem k Perlu ... čemuž se nedivím (a což máme společné ;-) ). V práci jsem viděl pár starších skriptů po ne-zrovna-moc-dobrých programátorech a nebyl jsem schopen poznat, jestli skript je napsaný v Perlu nebo Brainfucku.
Perl je pověstný tím, že velice snadno může být tzv. write-only jazykem - co napíšeš, to už nikdy nepřečteš. Na druhou stranu tím, že jej navrhoval lingvista, má celkem slušné množství zajímavých konstrukcí, díky nimž umožňuje napsat velmi dobře čitelný kód - ale chce to trochu zkušeností a hlavně sebedisciplínu - místo napsání kódu rychle je potřeba se kousnout a napsat ho pořádně.
Pokud Ti Perl nevyhovuje, zkus Python, máš-li možnost volby. Nevím o moc běžných věcech, které by v Pythonu byly výrazně horší než v Perlu. Naopak pokud potřebuješ pracovat s objekty a psát objektový kód, v Pythonu na to nepotřebuješ požehnání (viz funkce bless
http://perldoc.perl.org/functions/bless.html nebo pole @ISA) :-) . Jediné, co Ti na Pythonu bude asi chybět, je CPAN a perlmonks.
Případně ještě Groovy je relativně jednoduchý a pohodlný jazyk, i když s trochu živelným návrhem. Jeho největší výhoda je, že běží nad JVM, takže o knihovny není nouze. Jeho největší nevýhoda je, že běží nad JVM, takže za jeho doporučování či protěžování by mě někteří členové komunity na Rootu asi začali kamenovat.