Pokud je ještě čas a chuť, přeptal bych se tu na ten rsync pod rootem bez SSHFS -> Použití přímo rsyncu. Jak na to? Ideálně příklad ze života rozebraný na kusy a popsaný... Abych to pochopil :-)
Příklady ze života tu zrovna mám jenom s rdiff-backup nebo rsync, kde je ale na druhé straně rsync server. Tak si zkusím nějaký příklad ze života, kde je na druhé straně jenom ssh, vymyslet :-)
rsync /home/uzivatel backup@vzdaleny.server.example.com::/var/data/backup/uzivatel/
Připojuje se na vzdálený počítač přes
ssh pod uživatelem
backup, na lokálním počítači mám pod uživatelem, pod kterým
rsync spouštím (
root) uložený ssh klíč pro toho uživatele
backup. Na tom vzdáleném stroji stačí jen SSH server a uživatel backup, který má nějaký příčetný shell. Jo a ty dvě dvojtečky v příkazu nejsou chyba.
Dá se to udělat i tak, že na vzdáleném serveru běží speciální rsync server, ale to mi připadá pro zálohování zbytečné. To se hodí třeba v případě, kdy chcete rsync zpřístupnit více uživatelům a nechcete je pouště do shellu.
Další parametry rsyncu (co a jak se má nebo nemá synchronizovat) si určitě doplníte sám :-)
Koukám, že JardaP to zatím popsal dobře i s vysvětlením, tak ten svůj komentář zachovám aspoň kvůli tomu příkazu.