Pravidelne sa tu objavujú podobné otázky.
Zaujíma ma, čo vedie autora tohoto vlákna ku používaniu takéhoto domáceho servera a čo ten server vlastne robí?
Je to cena konkrétnej dosky? Náklady na el. energiu? Aká je celková spotreba s povedzme dvoma 2T diskami?
Ako sa rieši skriňa, v ktorej bude všetko?
Máloktorá zo spomínaných dosiek má sata, nehovoriac o RAID radiči. To sú ku tomu pripojené USB disky? Ako sa potom doma rieši redundancia diskov?
Aká je reálna rýchlosť pri čítaní/zapisovaní na takýto server povedzme 4 užívateľmi (knižnica domáceho digitálneho obsahu, stream videa na TV, práca s rodinnými fotkami na notebooku a ich ukladanie, stream hudby cez DLNA na rôzne prehrávače v dome, proxy server, transmission, .....). Väčšina tých dosiek má ethernet zavesený na USB tak to asi 1Gb nebude.
Je síce pravda, že vo svete linuxu nie je ARM až takým problémom, ale grafické čipy na týchto doskách "vedia prekvapiť".
Ak je to celé myslené ako čistá zábava pre kutila, hranie s HW, testovanie, kompilácie.... OK, mám radosť že sa tomu ľudia venujú.
Ak to ale má byť náhrada malého NAS, alebo HP Microservera, kde budú uložené všetky rodinné poklady, tak neviem neviem.... Osobne som do rodinného videa, fotiek a podobne venoval veľa (možno stovky) hodín času a neviem si predstaviť že by som to zveril niečomu takémuto.