Něco lepšího než RPi pro domácí server?

malina

Něco lepšího než RPi pro domácí server?
« kdy: 11. 04. 2014, 20:05:04 »
Jiz delsi dobu pouzivam Raspberry Pi, 512 RAM.
Jsem z ni naprosto nadseny.

Pouzivam ji jako osobni server a hrave zvladne obslouzit vsechny moje scripty, ktere si na ni vymyslim. I nejake webove aplikace mi tam bezi (jen pro me)
Ta spotreba je naprosto skvela.

Takze si jich chci koupit nekolik dalsich do zasoby!
Ale nez objednam, tak by me zajimalo, jestli se uz neobjevilo neco modernejsiho co by mi poskytlo jeste vic poteseni za skvely peniz.

Osobne vubec nevyuziju veci jako to dekodovani 1080p videa, nebo zvuk. Chtel bych takove zarizeni pouzivat pouze jako server.
Zajima me jen spotreba, procesor, ram a cena
« Poslední změna: 11. 04. 2014, 22:12:07 od Petr Krčmář »

Lol Phirae

2012

Re:znate neco lepsiho, nez raspberry pi pro domaci server?
« Odpověď #2 kdy: 11. 04. 2014, 20:18:04 »
mam alix2d13, vykonem je na tom zhruba jako rPI, ale je na tom lepe diky ostatnimu vybaveni, jen ramka je mensi...
http://wifi.aspa.cz/alix-2d13-lx800-256-mb-3-lan-1-minipci-usb-rtc-battery-z100246/
pokud bys chtel neco vykonnejsiho, tak muzes skusit splasit nekde tohle:
http://soekris.com/products/net6501.html

« Odpověď #3 kdy: 11. 04. 2014, 20:27:56 »
Podobny problem jsem tady nedavno resil.

Pouzival jsem driv doma Alix 2D2, ale 256MB RAM je uz dnes opravdu nepouzitelne.

Zajimavy je treba cubieboard2:  Dual-core Cortex-A7 @1 GHz, 1 nebo 2GB RAM, 4 nebo 8GB flash, 96 GPIO. U ceskych prekupniku kolem 1850 Kc.

Dalsi extremne zajimava hracka je odroid-u3:
Quad-core Exynos4412 Cortex-A9 @1.7GHz (Stejny procesor jako v Samsungu Galaxy S3), 2GB RAM
Beha na nem svizne Ubuntu a OpenOffice, jde pouzit jako normalni desktop. Porad uvazuju o objednavce, problem je postovne viz moje predchozi diskuze.
"Kdo v zájmu bezpečí obětuje část své svobody, v konečném důsledku přijde o svobodu i svou bezpečnost."

malina

« Odpověď #4 kdy: 11. 04. 2014, 21:17:50 »
ten ODROID-U3 vypada hodne zajimave!

5v napajeni a ctyrjadrovy 1,7ghz procesor?
 :o 8)

Jakub

« Odpověď #5 kdy: 11. 04. 2014, 21:37:00 »
Ještě přidám Cubietruck.. jeden z mála co má Gbit LAN a SATA
http://store.r0ck.me/collections/home-slide/products/cubietruck-2gb-ram-8gb-flash-with-wifi-bt

Nové APU desky od Alixe vypadají hezky, ale ta cena je moc vysoká
http://wifi.aspa.cz/apu-1c-t40e-2-gb-3-glan-2-mpcie-1-msata-2-usb-z106154/

Nicméně zajímavé jsou i nové Bay-Trail desky a dají se pořídit cca od 1500 Kč
Jejich seznam průběžně aktualizuji tady: http://www.silentpcreview.com/forums/viewtopic.php?f=28&t=66777

« Odpověď #6 kdy: 11. 04. 2014, 23:42:35 »
ten ODROID-U3 vypada hodne zajimave!

5v napajeni a ctyrjadrovy 1,7ghz procesor?
 :o 8)

A pořádný procesor. Úplně stejný používá Samsung Galaxy S3. Podívejte se na video v mnou odkazované diskuzi, ubuntu a OpenOffice je rychlejší, než na běžném kancelářském pc.
A hlavně, je to samsung čtyřjádro, takže má výkon. Žádný čínský no-name-shit jako Mediatek, nebo Allwiner...

Co je divného na 5V? Mobily mají baterku imho 3,6V. Intel Pentium 4 s jádrem Prescott měl TDP myslím přes 100W a napětí bylo asi 1V.
"Kdo v zájmu bezpečí obětuje část své svobody, v konečném důsledku přijde o svobodu i svou bezpečnost."

kuba77

Re:Něco lepšího než RPi pro domácí server?
« Odpověď #7 kdy: 12. 04. 2014, 00:28:59 »

« Odpověď #8 kdy: 12. 04. 2014, 00:54:29 »
CuBox
http://cubox-i.com/products/
Vypadá moc dobře. Máš s ním nějaké zkušenosti? Zajímá mě použití jako desktop: Chrome, OpenOffice a další kancelářské app. Jaký je v porovnání s odroidem? Ten je imho HW lepší a stojí asi 1100 Kč (bez dopravy).

Strašidlo

kuba77

« Odpověď #10 kdy: 12. 04. 2014, 10:43:31 »
CuBox
http://cubox-i.com/products/
Vypadá moc dobře. Máš s ním nějaké zkušenosti? Zajímá mě použití jako desktop: Chrome, OpenOffice a další kancelářské app. Jaký je v porovnání s odroidem? Ten je imho HW lepší a stojí asi 1100 Kč (bez dopravy).

Nemám, ale zvažuju pořízení něčeho takového.

TomBA

« Odpověď #11 kdy: 12. 04. 2014, 14:28:44 »
Pravidelne sa tu objavujú podobné otázky.
Zaujíma ma, čo vedie autora tohoto vlákna ku používaniu takéhoto domáceho servera a čo ten server vlastne robí?
Je to cena konkrétnej dosky? Náklady na el. energiu? Aká je celková spotreba s povedzme dvoma 2T diskami?
Ako sa rieši skriňa, v ktorej bude všetko?
Máloktorá zo spomínaných dosiek má sata, nehovoriac o RAID radiči. To sú ku tomu pripojené USB disky? Ako sa potom doma rieši redundancia diskov?
Aká je reálna rýchlosť pri čítaní/zapisovaní na takýto server povedzme 4 užívateľmi (knižnica domáceho digitálneho obsahu, stream videa na TV, práca s rodinnými fotkami na notebooku a ich ukladanie, stream hudby cez DLNA na rôzne prehrávače v dome, proxy server, transmission, .....). Väčšina tých dosiek má ethernet zavesený na USB tak to asi 1Gb nebude.
Je síce pravda, že vo svete linuxu nie je ARM až takým problémom, ale grafické čipy na týchto doskách "vedia prekvapiť".
Ak je to celé myslené ako čistá zábava pre kutila, hranie s HW, testovanie, kompilácie.... OK, mám radosť že sa tomu ľudia venujú.
Ak to ale má byť náhrada malého NAS, alebo HP Microservera, kde budú uložené všetky rodinné poklady, tak neviem neviem.... Osobne som do rodinného videa, fotiek a podobne venoval veľa (možno stovky) hodín času a neviem si predstaviť že by som to zveril niečomu takémuto.

« Odpověď #12 kdy: 12. 04. 2014, 15:00:00 »
Máloktorá zo spomínaných dosiek má sata, nehovoriac o RAID radiči. To sú ku tomu pripojené USB disky? Ako sa potom doma rieši redundancia diskov?
Aká je reálna rýchlosť pri čítaní/zapisovaní na takýto server povedzme 4 užívateľmi (knižnica domáceho digitálneho obsahu, stream videa na TV, práca s rodinnými fotkami na notebooku a ich ukladanie, stream hudby cez DLNA na rôzne prehrávače v dome, proxy server, transmission, .....). Väčšina tých dosiek má ethernet zavesený na USB tak to asi 1Gb nebude.
Server nemusí znamenat jen souborový server. Může tam být třeba DNS server, DHCP, OpenVPN, SMTP server, Wiki, kontrola záloh... Na nic z toho nepotřebujete rychlou LAN, na nic z toho kromě posledního nepotřebujete SATA, RAID ani USB disky. A třeba CuBox-i SATA port má, takže i na tu kontrolu záloh jde použít.

TomBA

« Odpověď #13 kdy: 12. 04. 2014, 15:21:05 »
Ved presne preto som chcel vedieť, čo nazýva autor osobný server.
Je mi jasné, že to asi používa na veci ako spomínate. Každopádne sa podľa mňa už dnes domácnosť bez malého súborového servera s rozumnou redundanciou diskov nezaobíde. Či to bude NAS, alebo ten HP Microserver, na obidvoch sa dnes dajú Vami spomínané služby tiež prevádzkovať a potom už je ďaľší "server" zbytočný. Na tom Microserveri hoci aj ako virtuálne stroje ak mu ide o testovanie.
A stále tu zostávajú otázky skrine, zdroja, diskov.... proste, ako to bude celé vyzerať, koľko to potom bude stáť a akú to bude mat spotrebu či spoľahlivosť.

bagrista

« Odpověď #14 kdy: 12. 04. 2014, 15:32:23 »
já doporučuji něco od olimexu

doma mám olinuxino a20 a jsem spokojen

má satana, rychlou síťovku, dobrě řešené napájení (narozdíl od rPi)....