Něco lepšího než RPi pro domácí server?

Re:Něco lepšího než RPi pro domácí server?
« Odpověď #15 kdy: 12. 04. 2014, 16:59:51 »
...má satana....

Fuj, zahoď to.
Bible Kralická, přísloví 26

3 Bič na koně, uzda na osla, a kyj na hřbet blázna.
7 Jakož nejednostejní jsou hnátové kulhavého, tak řeč v ústech bláznů.
14 Dvéře se obracejí na stežejích svých, a lenoch na lůži svém.
27 Kdo jámu kopá, do ní upadá, a kdo valí kámen, na něj se obrací.

Krleš!

samalama

« Odpověď #16 kdy: 12. 04. 2014, 17:00:40 »
... rychlou síťovku...

ehmm 100MBit native Ethernet

« Odpověď #17 kdy: 12. 04. 2014, 18:08:41 »

Ak to ale má byť náhrada malého NAS, alebo HP Microservera, kde budú uložené všetky rodinné poklady, tak neviem neviem....

Náhrada to asi být nemá a ani být nemůže. RPi a pod. jsou jistě zajímavé na experimenty, provoz jednoduchých služeb, ovládání různých zařízení, sběr dat z čidel, atd. Osobní server je o osobních potřebách. U mě je to kombinace VPS a HP MicroServeru, "osobně" víc nepotřebuji a míň by nestačilo.

Díky všem za přehled, tuto kategorii nesleduji a je to docela zajímavé.

« Odpověď #18 kdy: 12. 04. 2014, 18:40:42 »
Či to bude NAS, alebo ten HP Microserver, na obidvoch sa dnes dajú Vami spomínané služby tiež prevádzkovať a potom už je ďaľší "server" zbytočný.
NAS server může běžet jenom tehdy, když jeho služby někdo používá. DHCP server, VPN server, sledování nějakých čidel - u toho obvykle chcete, aby to běželo pořád. Další věc je, že jako NAS třeba pořídíte něco hotového, do čeho se nebudete hrabat - a další služby si rozběháte vedle, kam si dáte linux podle svých představ. Nebo třeba chcete mít základní služby (DHCP, DNS, VPN) na něčem malém a levném, s čím se nebude hýbat a co v případě poruchy snadno vyměníte za kus, který máte v šuplíku - a NAS budete provozovat stylem, že když odejde a týden nebude, nic se nestane.

Pro mne je NAS zkrátka uživatelská věc, v jedné řadě s pracovním počítačem, tabletem, mobilem, chytrou televizí apod. Vedle toho jsou pak v síti síťové prvky, u kterých je nejlepší, když o jejich existenci uživatelé sítě vůbec netuší - switche, routery, WiFi AP... Může být užitečné k těmhle síťovým prvkům přidat i malý počítač, kam si dáte svůj plnohodnotný linux. Někdo to řeší OpenWRT na routeru, někdo z NASu udělá napůl uživatelský prvek, na půl síťový, a někdo to řeší RPi, CuBoxem nebo Odroidem.

bagrista

« Odpověď #19 kdy: 12. 04. 2014, 19:22:16 »
100 Mbit je podle mně dost rychlé. Při srovnání s USB síťovkou na rPi je rychlejší (a nezatěžuje jedinné(!) USB). Na pořádnej NAS to není, ale to asi nic z tady zmiňovaného (potřeba více disků)...

Možnost jednoduchého zálohovaného napájení (včetně udržení 5V pro disk) je podle mně pro domácí servřík super.

Tím satanem jsem pochopitelně myslel sata rozhraní pro disk. (ale prolití svěcenou vodou by to přežít nemuselo)

Rozumné montážní otvory a konektory jen na dvou stranách také výhodou...

Stojí to více, ale kvalita je někde uplně jinde.

A návrh DPS je kompltně opensource

CuBox-i.CZ

« Odpověď #20 kdy: 27. 10. 2014, 18:53:53 »

Filip

« Odpověď #21 kdy: 28. 10. 2014, 13:07:09 »
Mohli bychom do tech navrhu zahrnout jeste cenu? To ma docela vliv na vyber pro domaci blbnuti.

Raspberry se sezene zhruba za 800

CuBox-i koukam za 3500-4000, to je docela rozdil.

Ted jsem nasel cenu Banana Pi - dvoujadro za 1700.

hmmm

« Odpověď #22 kdy: 28. 10. 2014, 13:55:04 »
Ja jsem jako kompromis mezi RPi a necim vyrazne drazsim koupil prave Banana Pi.
Cena i s krabickou, nabijeckou, 8GB kartou s Debianem a SATA kabelem do 2000 Kc.
Ma to 1 GB RAM, dve jadra do cca 1 GHz, pripojil jsem k tomu SATA disk a zavrel v kotelne do plastove krabice, kde to neco loguje a zobrazuje na webu.
Tim padem jsem nikdy nepouzil HDMI, nikdy nevyuziju 1Gb ethernet (mam pouze 100 Mbit wifi router), infra, audio, atd...
Protoze to mam zavrene jeste v jedne plastove krabici/rozvadeci, tak jsem z krabicky odmontoval dva boky, aby to trochu lepe vetralo.

Neskutecne me u techto zarizeni vytaci microUSB konektor pro napajeni. U Raspberry to tusim resi privedenim 5V na piny GPIO, u Banana k tomu lze znasilnit konektor, kterym vychazi ven napajeni pro SATA, ale jeste jsem to nezkousel. Dodavana nabijecka je velka a hnusna, ale zase udajne umi az 2A na 5V. (Podle clanku na netu bych se mel i s diskem vejit do 1A, ale nemeril jsem to.)

jenda

« Odpověď #23 kdy: 28. 10. 2014, 14:41:04 »
bazar - krabky na blbnuti:

rk3188 4jadro 1.6G a vic
2GB RAM::

*j22 - umrela flash,ale jede z SD karty - zkousena fedora i ubuntu,asi by se pustil i android
800 Kc

*k-r42 - 8GB flash,vsemozne vstupy/vystupy,jede spokojene,zkousen android,jede na ubuntu
1500 Kc

*minix neo x7 komplet - obcas zlobil obraz,ale jinak super,android,fedora,ubuntu
2000 Kc
-----
nove UT3 - 4jadro rk3288, 16GB, 2GB - zrovna se testuji, vysledky zde :
http://forum.root.cz/index.php?topic=9651.msg109073#msg109073
ceny mirne :)