Přesně, ta reklama lezoucí zleva je na mobilu mimořádně otravná. Kvůli ní jsem na root přestal z mobilu lézt (čím si přečtu méně článků, protože na mobilu jsem koukal na kde co, když jsem někde třeba cestoval a měl více času - takto kouknu jen na desktopu na pár článků, které mě zaujmou).
Obecně bojovat proti blokování reklam jinak než mít pořádnou kontrolu těch reklam, zda neotravují, podle mě nemá smysl. Dokud reklamy neotravují, nikdo nemá potřebu je blokovat. A jaká je ta neobtěžující reklama? Je k tématu, které mě zajímá (tedy dle zaměření webu), neblokuje a neznesnadňuje konzumaci obsahu webu, nevtírá se pořád dokola, když už jsem ji viděl a nezajímá mě, neruší nějakým blikáním, zvuky, nepožírá mnoho systémových prostředků – CPU, konektivita, paměť apod.).
Celkem by mě zajímalo, pro kolik procent lidí je tady ta reklama užitečná, tedy občas na něco klikají (a to z toho budou také nějaké překlepy). Chápu, že občas reklama může dávat smysl i bez klikání, ale tam těžko něco změříte.
Kvalitní reklamy dají samozřejmě větší práci, zejména více přemýšlení, shánění zákazníků daného zaměření apod. Přesto myslím, že se vyplatí i provozovateli webu. Problém je, že adblock defaultně zablokuje reklamy všude a adblock si nainstaluje kde kdo, protože na mnoha webech to bez toho "nejde". A mnozí zadavatelé reklam jsou s prominutí blbí a vymýšlí si různé nesmysly (velmi agresivní reklamy), které akorát přinutí další lidi si nainstalovat adblock. Možná na některých webech agresivní reklama má úspěch, ale za sebe mohu říct, že agresivní nebo tématicky nezajímavá reklama mě rozhodně k ničemu (ani podvědomě) nepřesvědčí a nepřinutí. A myslím, že podobné to bude i u většiny ostatních návštěvníků Roota.
Vypnul jsem si pro root adblock, ale pokud tady bude nějaká hodně otravná reklama, tak nebudu váhat jej zase zapnout. Nemusí se vám to líbit, ale nic s tím nenaděláte. I kdybyste učinili nějaké technické opatření typu detekce adbloku, na desktopu to snadno pořeším.