Počítače v podnikatelské praxi

Markéta Lichá

Počítače v podnikatelské praxi
« kdy: 01. 04. 2014, 09:37:00 »
Jsem studentkou Slezské univerzity, Obchodně podnikatelské fakulty v Karviné. V rámci předmětu Počítače v podnikatelské praxi máme vytvořit seminární práci. Vytvořit diskuzi na téma Vize a budoucnost v IT. Chtěla bych Vás tímto poprosit o Váš názor na moderní technologii, jak vidíte budoucnost v IT a jak si ji představuje, co z posledních novinek Vás zaujalo, co Vás šokovalo nebo o čem si myslíte, že to nemá vůbec smysl. Také by mě zajímal Váš názor, kam si myslíte, že vývoj bude směřovat. Zajímali by mě hlavně názory. studentů SS a VŠ.

Děkuji všem, kdo si udělají chvíli času a přispějí svým názorem do mé diskuze.
« Poslední změna: 01. 04. 2014, 10:43:10 od Petr Krčmář »

Gabzda

Re:Počítače v podnikatelské praxi
« Odpověď #1 kdy: 01. 04. 2014, 20:21:05 »
Můj názor je takový, že budoucnost je v ARM procesorech, které začínají pomalu ale jistě dohánět procesory desktopové. Navíc se už začínají objevovat i 64-bitové varianty s vysokými takty a to při hodně slušné spotřebě, o které se klasickým procesorům ani nezdá. Navíc jsou procesory velmi malé a dají se využít v nejrůznějších elektrospotřebičích, automobilech atd. Také odpadá problém s připojováním dalších objemných periferií, jelikož ARM čip obsahuje již všechny potřebné komponenty v sobě, tj. grafické jádro, operační paměť a další nejrůznější moduly. Velkou výhodou je také malé vyzařované teplo, díky čemuž si procesory vystačí i s velmi malými, pasivními chladiči.

mv

« Odpověď #2 kdy: 01. 04. 2014, 21:16:13 »
Zrovna minulý týden jsem byl na konferenci, kde mimo jiné vystoupil Rico Malvar(hlavní vědec Microsoftu) a ten nám představil několik základních trendů, kterými se zkouší Microsoft vydat:

1)Uživatelské rozhraní bez klávesnice - zapojení, co nejvíce částí těla do procesu ovládání počítače, ať už pomocí gest nebo hlasu.
2)Komunikace v různých jazycích - to byla naprostá paráda, váš hlas se zpracuje na text, ten se přeloží a vašim hlasem promluví jazykem druhého účastníka hovoru, ukazoval na příkladu angličtiny a čínštiny a bylo to fakt cool. Kolegové z Číny mi potvrdili, že tomu bylo rozumět. Viz. třeba http://www.youtube.com/watch?v=Nu-nlQqFCKg
3)Syntéza programů - jednoduché programy např. v Excelu se budou vytvářet pouhým zadáním vstupu a výstupu a program se vytvoří sám podle toho. Nějaký jednoduchý příklad by mohl být třeba převod dat z kilometrů na míle, zadáte do jednoho políčka hodnotu v kilometrech do druhého v mílích a vytvoří se automaticky program, který klasickým přetažením přes ostatní políčka doplní hodnoty.

RAII

« Odpověď #3 kdy: 01. 04. 2014, 21:35:30 »
Budoucnost a vize IT technologií? Nepochybně přesun k masivnímu paralelismu. S tím se bude zřejmě pojit přesun od OOP paradigmatu k MAS (MAS nevylučuje použití OOP) a funkcionálnímu paradigmatu. A ovládání počítače? Bez klávesnice to fakt nepůjde. Aspoň do doby než budou neurální mozkové implantáty a přímá interface mezi počítačem a lidským mozkem.

mv

« Odpověď #4 kdy: 01. 04. 2014, 21:40:33 »
A ovládání počítače? Bez klávesnice to fakt nepůjde. Aspoň do doby než budou neurální mozkové implantáty a přímá interface mezi počítačem a lidským mozkem.

Jen poznámka, samozřejmě jsem neměl na mysli, psaní programů nebo dokumentů :), ale co třeba surfování na webu, čtení pdf, malování, hraní her, prostě prezentování obsahu bude bez klávesnice, tohle bylo obsahem sdělení.

RAII

« Odpověď #5 kdy: 01. 04. 2014, 22:08:04 »
jo to jo. To už je dneska, tablet má každej (a mobil).

fdvgdsfsda

« Odpověď #6 kdy: 01. 04. 2014, 22:22:51 »
ctete sci-fi a klidne i stare sci-fi tam je vse co se treba stane.

* spojeni pocitace a mozku
* vytvoreni noveho biologickeho umeleho pocitace typu mozek
* propojeni vice lidi a jejich mozku do jednoho ulu
* rizeni ulu lidskych mozku jinym ne-biologickym pocitacem
* likvidace biologickeho materialu a presun inteligence do mene citliveho tela/materialu

vymyslete si jakou chcete kravinu a je sance, ze se to stane.

* lidsko roboti sexualni a citove vztahy
* lidsko mimozemske sexualni a citove vztahy
* sexualni vztahy mezi mym lidskym a mym pocitacovym ja, neco jako onanie, ale ne tak uplne.
* masivni paralelizace

RAII

« Odpověď #7 kdy: 01. 04. 2014, 22:32:34 »
Citace
rizeni ulu lidskych mozku jinym ne-biologickym pocitacem
V jaké sci-fi je todle téma? Vypadá to zajímavě. Sci-fi s tématem klasického kolektivního vědomí jsem již četl, ale toto nikoli.

Fantomas

« Odpověď #8 kdy: 01. 04. 2014, 22:38:17 »
vymyslete si jakou chcete kravinu a je sance, ze se to stane.

* lidsko roboti sexualni a citove vztahy
* lidsko mimozemske sexualni a citove vztahy
* sexualni vztahy mezi mym lidskym a mym pocitacovym ja, neco jako onanie, ale ne tak uplne.
* masivni paralelizace

Ja osobne se dost tesim na orgasmatron. Pro ty, kteri nevedi, zde instruktazni video pro rok 2173: http://www.youtube.com/watch?v=Isrd7E5nzIQ

fdvgdsfsda

« Odpověď #9 kdy: 01. 04. 2014, 22:45:38 »
Citace
rizeni ulu lidskych mozku jinym ne-biologickym pocitacem
V jaké sci-fi je todle téma? Vypadá to zajímavě. Sci-fi s tématem klasického kolektivního vědomí jsem již četl, ale toto nikoli.

kdyz uz ne v kvalitni space opere tak to urcite bylo v marku stoneovi :-D
jo nejaky centralni planetarni komp byl v podstate vladcem i soucem, a protoze mu jeste nesiblo a fungoval spravne, tak ti lidi tam meli skoro raj na zemi.

Markéta

« Odpověď #10 kdy: 01. 04. 2014, 23:07:11 »

Moc děkuji za názor a za příspěvek do tohoho fóra :). Já např. tablet nemám a ani jsem neuvažovala o jeho koupi, raději jsem si pořídila ultrabook,  v té době na trhu nebyl moc výběr v nižších cenových kategoriích a i když jsem si ho vybírala podle parametrů a podle všeho to měl být kvalitní ultrabook, tak nejsem úplně spokojena. Na druhou stranu účel, za kterým byl pořízen splňuje a to je váha okolo 1,4 kg...a displej 13,3", což taky není zrovna snadno sehnatelný rozměr displeje. Ale to jsem odbočila trochu jinam, jen jsem tím chtěla říci a reagovat na to, že tablet dnes nemá každý, za mě spíše klasika na práci s pořádnou klávesnici a né takovou, která se dá k tabletu dokoupit a připojit. Jaký je Váš názor na ultrabooky?

j

« Odpověď #11 kdy: 01. 04. 2014, 23:18:39 »
Jsem studentkou Slezské univerzity, Obchodně podnikatelské fakulty v Karviné. V rámci předmětu Počítače v podnikatelské praxi máme vytvořit seminární práci. Vytvořit diskuzi na téma Vize a budoucnost v IT. Chtěla bych Vás tímto poprosit o Váš názor na moderní technologii, jak vidíte budoucnost v IT a jak si ji představuje, co z posledních novinek Vás zaujalo, co Vás šokovalo nebo o čem si myslíte, že to nemá vůbec smysl. Také by mě zajímal Váš názor, kam si myslíte, že vývoj bude směřovat. Zajímali by mě hlavně názory. studentů SS a VŠ.

Cus ...

"Zajímali by mě hlavně názory. studentů SS a VŠ"
1) ty nazory
2) proc zrovna studentu a ne lidi ktery tou praxi denne prochazeji?

Pocitace v realu nasobi byrokratickou zatez, a klidne bych se nebal tvrdit, ze se kazdych 10let minimalne zdvojnasobi. Stejne jako spotreba papiru - v tomhle ohledu o zadnych usporach nemuze byt ani reci, protoze co v dobe "predpocitacove" stacilo vyplnit jednou (protoze stim byla prace) chce v dobe pocitacove kazdy aspon 10x (protoze stim prace prece neni ...)

Technologicky ... jsme defakto na hranicich toho, co je s klasickou elektronikou mozne, vyrobni technologie se pohybuji na urovni jednotek atomu. Tudiz neni kam jit, coz je videt i na poslednich 5+let stagnujicim vyvoji. Vykon komponent sice stale roste, ale z pohledu uzivatelu je to naprosto nezajimavy narust.

Realne bych videl cestu v biologickych strojich - neurony. Velmi efektivni, masivne paralelni. Trochu problem muze byt to, ze biologicke prvky nepracuji exaktne (umeji stavy typu "mozna", "priblizne" ...). A taky je bude treba krmit ... ;D

Klavesnice zustane primarnim rozhranim minimalne do doby, nez budou pocitace umet cist myslenky. Nikdo normalni si totiz nechce s pocitacem povidat (tedy spise na nej opakovane rvat), natoz u toho tancovat ... coz je, a desitky let bude realita. (pro zajimavost, v 70/80tych letech se predpokladalo, ze v soucasnosti bude lidstvo trvale obyvat Mesic, a budou finisovat pripravy pilotovanych letu na Mars ...)

Markéta

« Odpověď #12 kdy: 01. 04. 2014, 23:39:59 »
Můj názor je takový, že budoucnost je v ARM procesorech, které začínají pomalu ale jistě dohánět procesory desktopové. Navíc se už začínají objevovat i 64-bitové varianty s vysokými takty a to při hodně slušné spotřebě, o které se klasickým procesorům ani nezdá. Navíc jsou procesory velmi malé a dají se využít v nejrůznějších elektrospotřebičích, automobilech atd. Také odpadá problém s připojováním dalších objemných periferií, jelikož ARM čip obsahuje již všechny potřebné komponenty v sobě, tj. grafické jádro, operační paměť a další nejrůznější moduly. Velkou výhodou je také malé vyzařované teplo, díky čemuž si procesory vystačí i s velmi malými, pasivními chladiči.

Děkuji za názor :). K tomuto názoru bych se také přiklonila a souhlasila s ním,  určitě malé pasivní chladiče jsou do budoucnosti důležité - nízkopříkonové procesory. Určitě je pokrok, že se procesory z 32 bitů dostávají na 64 bitové. Nízká spotřeba energie je samozřejmě důležitá u zařízení, která pracují v náročních tepelných podmínkách  a také v zařízeních napájených bateriemi. Mohli by  úplně nahradit klasické procesory, nízká spotřeba energie by měla být prioritou.

Fantomas

« Odpověď #13 kdy: 01. 04. 2014, 23:47:10 »
Cus ...

1) ty nazory

Pocitace v realu nasobi byrokratickou zatez, a klidne bych se nebal tvrdit, ze se kazdych 10let minimalne zdvojnasobi. Stejne jako spotreba papiru - v tomhle ohledu o zadnych usporach nemuze byt ani reci, protoze co v dobe "predpocitacove" stacilo vyplnit jednou (protoze stim byla prace) chce v dobe pocitacove kazdy aspon 10x (protoze stim prace prece neni ...)

Technologicky ... jsme defakto na hranicich toho, co je s klasickou elektronikou mozne, vyrobni technologie se pohybuji na urovni jednotek atomu. Tudiz neni kam jit, coz je videt i na poslednich 5+let stagnujicim vyvoji. Vykon komponent sice stale roste, ale z pohledu uzivatelu je to naprosto nezajimavy narust.

Realne bych videl cestu v biologickych strojich - neurony. Velmi efektivni, masivne paralelni. Trochu problem muze byt to, ze biologicke prvky nepracuji exaktne (umeji stavy typu "mozna", "priblizne" ...). A taky je bude treba krmit ... ;D

Klavesnice zustane primarnim rozhranim minimalne do doby, nez budou pocitace umet cist myslenky. Nikdo normalni si totiz nechce s pocitacem povidat (tedy spise na nej opakovane rvat), natoz u toho tancovat ... coz je, a desitky let bude realita. (pro zajimavost, v 70/80tych letech se predpokladalo, ze v soucasnosti bude lidstvo trvale obyvat Mesic, a budou finisovat pripravy pilotovanych letu na Mars ...)

Pravdu diz, paradoxne nejen byrokracie roste, ale i pocet spotrebovaneho papiru, protoze kazdou blbost stejne musis mit vytisknutou. Soucasna masova technika v podstate zadne prevratne novinky neprinesla zhruba poslednich tricet let, kdyz vezmu v uvahu starou amigu z osmdesatych let a dnesni tablety, tak rozdil je vicemene v tom, ze je to kapku mensi, rychlejsi a muzu tukat do televizni obrazovky. Cili naprosto prirozeny technicky vyvoj. Velka zmena bude az ovladani ocima, hlasem a gesty, z toho neco uz pomalu funguje. A dalsi zmena pak ovladani myslenkou. A prevratne pak budou technologie zalozene na neuronech a nanocasticich. Mit tak kristalovou kouli, hned bych zainvestoval. A k puvodni tazatelce, doufam, ze seminarka bude bez zbytecnych hrubek.

Markéta

« Odpověď #14 kdy: 02. 04. 2014, 00:06:17 »

Cus ...

1) ty nazory

1) protože takhle byla dizkuse zadána
2) jde spíše o to, jaký názor a pohled na danou problematiku má student na Střední škole :), protože takový student, má jiné představy a jiné názory ohledně IT technologíí než lidé na Vysoké škole, popřídě lidé co mají v tomto oboru dlouholetou praxi, spíše napsat, co jsi představujete v budoucnosti, jakou "fantasmagorii" když to napíšu takhle lajcky. P. S. u té "fantasmagorie" samozřejmě nemyslím, že mi budou z obrazovky vyskakovat zvířata, která jsem si předem nakreslila v malování :)). Prostě nějakou šílenější vizi třeba. Mě by se například líbilo, kdyby se PC, noteebooky, ultrabooky, mobily, začali vyrábět voděodolné, více ohebné

I mě připadá to s tou klávesnicí hodně přehnané, ale i dříve lidem připadalo divné, že by hlas dokázal ovládat mobilní telefon. Jinak s tím Marsem je to trefné. Např. u mobilních telefonů mě překvapuje, že ještě žádný výrobce nezačal vyrábět takový mobil, na jehož displej by se dalo dívat i za slunného dne. Nevím jak Vy, ale já mám dost problém s tím, na jakýkoliv displej či obrazovku vidět za přímého slunečního světla a nejedná se použe o mobilní telefony, ale také o notebooky atd.