Já jsem za posledních 25 let prošel od 8-bitů až po současnost všemi assemblery pro všechny možné procesory, FigForthem, pak C, pak Pascalem, pak C++, pak Delphi s ObjectPascalem, PHP, JavaScriptem, HTML/CSS. Jediné, co jsem se učil a nebavilo mě to a řekl jsem si, že to prostě nemá cenu, protože se mi to nelíbí, byla Java. Byla zadarmo, ale radši jsem si koupil C++ nebo Delphi za peníze. Všechno je třída, pořád píšu, jak sekretářka strašně dlouhé názvy proměnných oddělených tečkou. Nějaký opravdu high vizuální návrh taky nikde. Hlavně, že máme v Javě GC, pro blbce, co neumí odalokovat paměť. Za břicho se popadám, když mi na seminářích líčí, jak novou verzi kompilují v noci, pak ji testují a pak posílají zákazníkům. Projekt v Delphi o 1.000.000 řádků kompiluji řádově v sekundách. Skončila podpora C#, v budoucnosti skončí i Java a všechny interprety kromě HTML5, protože budou žrát u zařízení baterku víc než čistý strojový kód. Mě se třeba líbí NetBeans, ale pokud píšete a ta písmena se vám tak nějak na obrazovce objevují se zpožděním, je to takové trochu líné a pak si vyberete libovolné IDE napsané v C++, tak vidíte ten rozdíl v interakci, prostě člověk, který dělá v IDE napsané v Javě a v prostředí napsaném v kompilátoru, vidí ten rozdíl. Pokud je někdo student a nemá peníze, tak ať programuje v Javě. Pokud někdo peníze má a živí ho to, tak ať si koupí profesionální prostředí RAD za cca 100.000 Kč. Rozdíl je velký, nicméně je dobře, aby se každý snažil s tím co má, každý podle svých možností.