Oprava Win XP s CD s jiným SP

sobol8

Oprava Win XP s CD s jiným SP
« kdy: 20. 03. 2014, 15:05:45 »
Dobrý den,

už jsem byl několikrát přivolán k systému Windows XP s black nebo blue smrtí. Mám vlastní instalační medium, pomocí kterého bych se mohl pokusit problém opravit. Problém je, že když přijdu k takovému PC, nevím, co tam byl za service pack. (moje CD je SP1).

Setkali jste se s tím už někdy? Nechci říkat zákazníkům, že je nutný reinstall.

Otázka, zda se o opravu pokusit nebo ne ve mně vyvstává proto, že jsem dřív vyvíjel právě pod MS a vím, že existuje problém zvaný dll hell. Nechtěl bych pomocí opravy systém ještě víc a nenávratně zmrvit jinými verzemi ne-COMových knihoven.

Díky za jakýkoliv názor
« Poslední změna: 20. 03. 2014, 15:35:20 od Petr Krčmář »

Lol Phirae

A ono je asi velký problém si vyrobit další CD s SP2/SP3?

Lol je lol ...  On se ptá jak zjistí na již nainstalovaném systému zda-li je to sp1 , 2 , 3 nebo bez SP .
Ne ty mu nakydáš něco o tvoření CD s integrovaným SP ale co mu od tebe pomůže zodpovědět otázku ?
 :o

xtr

A ono je asi velký problém si vyrobit další CD s SP2/SP3?

No ten člověk pokládá hlavně tu otázku, jak u mašiny, která nenajede ani do nouzového režimu, poznat, jaký SP je nainstalován.
Ve firmě to na 99 % bude SP3. A pokud někdo nemá SP3, protože jeho historickým aplikacím vadí, tak by to mohl vědět a být schopen odpovědět na otázku ohledně verze SP.
U domácích uživatelů lze čekat, že mohou mít systém roky neaktualizovaný (tedy SP jakékoliv verze) - pak ale bude lepší nic neopravovat :-)

Ale co se stane když provedu opravnou reinstalaci s médiem s jiným SP (vyšším, nebo nižším), to nevím. Oživování mrtvých windows příbuzným a známým jsem přestal dělat už před lety a můj život se zlepšil :-)

Pavouk106

• 2 400
    • Zobrazit profil
    • Můj blog
2x offtopic:

1. Na opravování WXP bych se vykašlal. Přešel bych na jinou verzi. Pokud je to ve firmě, reinstall je nejjednodušším způsobem (a už bys byl na půl cesty, než Ti tu někdo něco kloudnýho poradí)

2. xxx xxx: Vynikající profilovej obrázek ;D

Nox

S cislem SP ti neporadim, ale ja jako rychlou zachranu delam to, ze pripojim disk jinak a projedu ho CHKDSK. Casto to zabere.

Lol Phirae

On se ptá jak zjistí na již nainstalovaném systému zda-li je to sp1 , 2 , 3 nebo bez SP .

A když to zjistí (HKLM\Software\Microsoft\Windows NT\CurrentVersion) tak k čemu mu bude to jeho CD se SP1, který nikdo příčetný už asi 10 let nebude používat?

Re:Oprava Win XP s CD s jiným SP
« Odpověď #7 kdy: 20. 03. 2014, 16:32:33 »
V Recovery consoli se podívej do složky Windows, měl bys tam najít $spuninst$ nebo něco takového. V té složce je i textový soubor obsahující informace o SP (mimo jiné i pro to, aby bylo možné jej odinstalovat právě i v této consoli), ze kterého by to mělo jít vyčíst. Samozřejmě, pokud používáš CCleaner nebo něco podobného, tak tam ta složka už být nemusí (záleží na nastavení daného programu). Jinak je rychlejší pomoci PartedMagicu nebo něčeho podobného vykopírovat data a nainstalovat nový systém (neříkám, že je to vhodné řešení, ale s XP bych se už tak moc nepáral). Samozřejmě většina nástrojů ti pojede, i když budeš mít jiný SP (například chckdisk, fixboot, fixmbr).

@Lol:Poslal si i jiné řešení, na které sem zapomněl, a souhlasím s tím, že XP sou za zenitem (a teď mě klidně ukamenujte, ale napíši KONEČNĚ, jen kdyby MS neposunul tu svoji slavnou podporu pro Čínu, fakt debilita). Trochu tě doplním: v Recovery consoli je nutné dát regedit, pak najet na HKLM, dát Soubor -> Otevřít registr (podregistr nebo tak nějak) -> najet do WIndows\System32\Config a otevřít.

Lol Phirae

« Odpověď #8 kdy: 20. 03. 2014, 16:53:05 »
Jen snad nakonec - pokud skutečně takovéhle trosky hodláš zachraňovat, tak si pořiď instalačku s SP3 a kompletně integrovanými aktualizacemi (za měsíc vyjdou poslední, pak už to žádnou údržbu vyžadovat nebude) a udělej normální "in-place" upgrade/reinstalaci, protože jinak ještě strávíš dalších několik dní instalací oprav, během níž bude ten počítač zcela nepoužitelný, vzhledem k "úžasnému" algoritmu zjišťování...

sobol8

« Odpověď #9 kdy: 20. 03. 2014, 17:37:57 »
Díky všem za názory.

« Odpověď #10 kdy: 20. 03. 2014, 18:07:00 »
Díky všem za názory.
Jen poznámka (protože ty XP se budou zachraňovat ještě velmi dlouho, hlavně ty domácí)

Jak již pravil pavouk106, oprava je opravdu velmi nerozumná, resp. děláme to jinak.

1. okamžitá záloha všech potřebných dat vč. profilu ... většinou to je na do 160GB HD
2. a pak opravná reinstalace = tady se řeší pouze jestli tam byly HOME nebo Proff ... mělo by to být na štítku, tedy pokud tam je

ad.2. není-li štítek pak po záchraně dat přechod na jiný systém - podle toho co si koupí nebo jsou schopni akceptovat (linux)
3. přesun dat zpět na původní místo.

Podaří-li se část č. 2. funguje to i s programy většinou, tedy byli-li tam ty XP legálně.

Takže řešíme pouze zda tam byly HOME/Proff nikoliv číslo SP

Ale k tomu dodám, že naštěstí mnohdy už jsou uživatelé nalomeni k alespoň upgrade celého HW (ne-li výměna za komplet nový) a k tomu pochopitelně už W7 alespoň.
--- léta jsem znal pouze Windows - pak jsem potkal Macbook - a chtěl jsem to taky -------
-- a tak mám Ubuntu ---------- Philips Freevents X52CZ Intel Core Duo CPU T2700 @ 2.33GHz x2, 2GB RAM,  500GB SSHD Seagate 8GB NAND,- Ubuntu 14.04LTS ---

brk

« Odpověď #11 kdy: 20. 03. 2014, 18:19:00 »
Takže řešíme pouze zda tam byly HOME/Proff nikoliv číslo SP

To není úplně přesné. U příliš starých Windows z dob bez SP nebo s SP1 můžeš narazit, že ti nová instalačka nevezme licenční klíč na štítku. Pokud to podle barev a tvaru zjevně nebyl jeden z posledních klíčů, tak kolega vždy podle revize na klíči volil správnou dobovou instalačku a SP doinstalovával následně. Takhle postupně to šlo, ale na přímo ne.

Jinak souhlasím s tím, že XP nemá cenu vůbec řešit a největší službu těm lidem uděláš, když u takové mašiny řekneš prostě už ně.

« Odpověď #12 kdy: 20. 03. 2014, 19:25:59 »
Ano jak řekl klasik: " Z každého chirurga se vždy stane jednou patolog" takže pro nás platí:

"Každý IT technik/servis man se jednou stane hrobařem s úzkým napojením na sběrný dvůr"

;D  ;D  ;D  ;D  ;D
--- léta jsem znal pouze Windows - pak jsem potkal Macbook - a chtěl jsem to taky -------
-- a tak mám Ubuntu ---------- Philips Freevents X52CZ Intel Core Duo CPU T2700 @ 2.33GHz x2, 2GB RAM,  500GB SSHD Seagate 8GB NAND,- Ubuntu 14.04LTS ---