Samovolný restart PC

JardaP .

• 11 064
    • Zobrazit profil
Re:Samovolný restart PC
« Odpověď #15 kdy: 26. 02. 2014, 20:10:46 »
Já bych začal u logů, nekončil bych tam.. Pokud jede vše ostatní a testy vyšly bez problému, v těch logách to bude....

Ne nutne. Kdysi mi lehal stroj kvuli dece prachu na chladicich CPU a lehlo to takovym fofrem, ze v logu nic nebylo.

« Odpověď #16 kdy: 26. 02. 2014, 20:56:30 »
Já bych začal u logů, nekončil bych tam.. Pokud jede vše ostatní a testy vyšly bez problému, v těch logách to bude....

Ne nutne. Kdysi mi lehal stroj kvuli dece prachu na chladicich CPU a lehlo to takovym fofrem, ze v logu nic nebylo.
Je-li to laptop tak to taky může být i pipe. A to je pak skoro nemožné najít závadu jinak než to vyměnit celé za jiný kus.

U desktopu to bývá prach na chladiči. Prach je pěkná svině. Avšak horší je ještě zteřelá chladící pasta. Mezi CPU/GPU a chladičem. Není vidět, ale nefunguje.

Však čekám zda tazatel toto vyloučil. Bohužel to bude muset komplet rozebrat. Tedy pochopil jsem, že to je laptop.
--- léta jsem znal pouze Windows - pak jsem potkal Macbook - a chtěl jsem to taky -------
-- a tak mám Ubuntu ---------- Philips Freevents X52CZ Intel Core Duo CPU T2700 @ 2.33GHz x2, 2GB RAM,  500GB SSHD Seagate 8GB NAND,- Ubuntu 14.04LTS ---

« Odpověď #17 kdy: 26. 02. 2014, 20:58:42 »
Zkoušel jsem Debian Testing a Ubintu 12.04

Odkud jsi ? Čechy / Morava ? Kdyby jsi byl blízko, řekl bych ti zastav se u mne v dílně. Něco bychom vyzkoušeli.
--- léta jsem znal pouze Windows - pak jsem potkal Macbook - a chtěl jsem to taky -------
-- a tak mám Ubuntu ---------- Philips Freevents X52CZ Intel Core Duo CPU T2700 @ 2.33GHz x2, 2GB RAM,  500GB SSHD Seagate 8GB NAND,- Ubuntu 14.04LTS ---

Ed

« Odpověď #18 kdy: 26. 02. 2014, 21:04:45 »
Narazil jsem na problém, se kterým si nějak nevím rady. Popis situace: po nějaké době používání PC-BSD to na mě vyhodilo hlášku, že je nějaký problém s GPT tabulkou disku a odmítlo ho to namounotvat. Připojil jsem další HDD, na něj nahodil PC-BSD, naimportoval příslušný tank a bez problémů odklidil vše potřené na externí disk.
Následně jsem potřeboval na stroj instalovat Debian, takže jsem klasicky spustil testing net-install. Vše proběhlo OK, instalace jenom základní sady bez X-sek. Ale při snaze o bootování dochází k samovolnému restartu stroje, většinou už před náběhem loginu.
Zkusil jsem několik věcí:

1. live distribuce (Parted Magic) běží bez sebemenších problémů několik hodin

2. 2x jsem provedl kompletní Memtest - žádné chyby nehlášené

3. provedl jsem kompletní SMART test instalačního HDD (ostatní jsou odpojené, doba testu cca 4 hodiny) - žádné chyby

4. zkusil jsem live Ubuntu 12.04. - ani nenaběhne první obrazovka, dojde k samovolnému restartu

5. z PM jsem spouštěl System Stabillity Tester a Profiler a Benchmark - vše opět OK, systém běžel 24 hodin bez problémů a restatu

Sestava: CPU Intel i7 QC, RAM 4x2 GB, VGA Radeon HD 4670, MB ASUS

Vzhledem k tomu, že PM běží bez závad, tak už opravdu nevím, co ještě vyzkoušet a jak situaci řešit. Předem díky za případné nápady a zkušenosti

Vyzera to na poskodeny zavadzac "GPT" HDD Disku.

Minule sme riesili nieco podobne na starsom PC s 320Gb HDD. Po restarte kolegovi z nico nic nenacitalo XP /no boot/.  Kedze to XP uz malo niekolko rokov, urobil som reinstall XP na particiu C:. Samotny proces instalacie XP a nacitanie suborov na HDD do particie C: presiel bez akychkolvek chybovych hlasiek. Po dokonceni instalacie a restarte PC - NIC. Takze som skusil obnovu MBR - /zapis z prikazoveho riadka/ vsetko OK, avsak po restarte PC, ani tuk. Dalsi krok, nahodil som live Linux Mint 16.Po nabehnuti Linux automaticky pripojil HDD a preto som okamzite urobil komplet zalohu casti D:, kde mal kolega sukromne fotky a videa. V GPARTED boli obidva casti C: a D: viditelne a C: bol oznaceny ako BOOT. Potom som dal install Linux Mint 16 na HDD -smotny priebeh instalacie bez problemov. Restart pocitaca - ani tuk. Zaujimave bolo to, ze v live rezime program GPARTED nezistil ziadny problem s HDD ! Po roznych pokusoch s umiestnenim GRUBu do inej particie a naslednych 50 restartoch PC som to vzdal.
Vysledok: kupa noveho HDD pre system a povodny HDD bezi dalej ako datovy disk. 

« Odpověď #19 kdy: 26. 02. 2014, 21:48:21 »

Uff, to mne nenapadlo. Pak tedy vyzkoušet jiný HDD, jestli to pojede. Je chyba v disku. Může být vadná elektronika.
To jsou závady, které se hodně blbě hledají.

Pavel 'TIGER' Růžička

« Odpověď #20 kdy: 26. 02. 2014, 23:04:11 »

Uff, to mne nenapadlo. Pak tedy vyzkoušet jiný HDD, jestli to pojede. Je chyba v disku. Může být vadná elektronika.

Nepravděpodobné

Citace
4. zkusil jsem live Ubuntu 12.04. - ani nenaběhne první obrazovka, dojde k samovolnému restartu

Ale můžeš zkusit odpojit disk a spustit to ubuntu bez disku ...

« Odpověď #21 kdy: 26. 02. 2014, 23:17:40 »
Nepravděpodobné
Souhlasím, ale ne nemožné. Už jsem viděl pár disků co shazovaly MB, a pak najednou takový čmoudíčky z nich.  A elektronika pá-pá.

Jeden takový mi leží vedle ruky. Jedna dioda sežrala komplet elektroniku malé NASky. Opravit se podařilo jen ten HDD.

Citace

Ale můžeš zkusit odpojit disk a spustit to ubuntu bez disku ...
Ale čím víc nad tím uvažuji, tipoval bych to na grafiku, nebo napájecí modul. Chlazení, pipe, pasty.

To by chtělo mít v ruce. Máme na to postup.

Končí to pak mnohdy mikroskop - reflow (tlakové prohřátí) - mikroskop - 1měs až 2roky života - křemíkové nebe.

Pavel 'TIGER' Růžička

« Odpověď #22 kdy: 26. 02. 2014, 23:31:33 »
Těžko říci bez diagnostiky, ale ta grafika se jeví dosti logicky. Instalátor jede ve vesa režimu, takže to nainstaluješ, po instalaci však zapne plný výkon a spadne. Ubuntu nenaběhne, protože detekuje grafiku a snaží se nahodit plný výkon. PartedMagic tuším grafiku nedetekuje a používá též nějaký Vesa režim ... proto jel. Ale jak jsem psal, bez diagnostiky jsou to spekulace.

Quido

« Odpověď #23 kdy: 27. 02. 2014, 07:50:12 »
Díky všem za reakce, nápady a náměty. Trochu bych to shrnul:
jedná se o desktop
Co se týká chlazení, tak si myslím, že i PM potřebuje CPU a kdyby byl problém v jeho chlazení, nejel by hodin včetně zátěžového testu v benchmarku.
Co se týká prachu, tak jsem po otevření behdny samozřejmě všechno co nejlépěji odprašnil
Včera jsem přes PM smazal vše, co bylo v adresáři /var*log. Dnes ráno jesm nechal 3x naběhnout Debian (3x po pár vteřinách zdechnul) a žádné logy se neobjevily
Ta grafika mě taky napadla a navíc jsem si v těch pár hláškách, které se před zdechnutím objeví, všimnul jakéhosi erroru na radeon r600 (jenom pro osvěžení - je tam karta HD 4670 a jádra 3.11 a 3.12 ). Hláška proběhne ale tak rychle, že z toho moc nevyčtu...Bohužel momentálně nemám k dispozici žádnou PCI-E grafiku, abych to okamžitě vyzkoušel. Tomu by nahrávalo i to, že spuštění Ubuntu 12.04 ani nezobrazí první obrazovku z volbou jazyka a mezitím to restartuje
Proto jako první zkusím odpojit USB interní čtečku paměťových karet a jako druhé si pohrát s RAM moduly

Quido

« Odpověď #24 kdy: 03. 03. 2014, 10:19:06 »
Tak jsem jako první a nejjednodušší řešení zkusil odpojit všechny USB zařízení kromě myši a klávesnice (interní čtečka karet, přední USB porty a napájení bedniček) Výsledek to ale žádný nepřineslo. V dalším kroku zkusím postupně všechny RAM moduly, ale spíš jenom pro jistotu. Vidím to čím dál víc na grafiku, takže asi zkusím někde sehnat nějakou levnou nVidia a uvidím

Pavel 'TIGER' Růžička

« Odpověď #25 kdy: 03. 03. 2014, 10:49:12 »
To ta deska nemá žádný PCI slot, abys tam dal nějakou vykopávku a viděl, jestli naběhne, nebo ne?

Quido

« Odpověď #26 kdy: 03. 03. 2014, 10:58:20 »
PCI slot má, ale já jsem našel jenom pár vykopávek se sběrnicí AGP. Zkusím zapátrat po kamarádech, na zkoušky by to určitě stačilo. Díky za nápad

Quido

« Odpověď #27 kdy: 03. 03. 2014, 11:55:14 »
Tak mám slíbenou PCI ATI Mach64 VT. Večer jí nudu mít u sebe a zítra to zkusím, Je to sice taky ATI, ale uvidím, jak bude situace vypadat. Každopádně tomu věnuju trcohu času a udělám i čerstvou instalaci Debianu s LXDE

« Odpověď #28 kdy: 03. 03. 2014, 19:35:31 »
Tak mám slíbenou PCI ATI Mach64 VT. Večer jí nudu mít u sebe a zítra to zkusím, Je to sice taky ATI, ale uvidím, jak bude situace vypadat. Každopádně tomu věnuju trcohu času a udělám i čerstvou instalaci Debianu s LXDE

Ty teď jsem řešil zajímavý problém, něco podobného jako ty.
Taky systém po čisté instalaci.
A bylo to zdrojem. Bouchnutý kondík ve zdroji.
Vyměnil jsem ho, a systém naběhl.
Ale je fakt, že tam byly 3xHDD, 1xDVD a GPU byla napájená ze zdroje taky.
jen mě tak napadlo... jestli jsi se nezkoušel na zdroj podívat, myslím dovnitř...
Zkusit to třeba na chvíli připojit na jiný zdroj... třeba kolísá napětí.

Quido

« Odpověď #29 kdy: 04. 03. 2014, 13:36:41 »
Zdroj to asi nebude, bohužel, bylo by to pak jednodušší... Pokud by byl nějak poblbaný, tak by asi těžko táhnul Live PM několik hodin v kuse a bez nejmenšího problému.
Ráno jsem vyzkoušel zmíněnou ATI Mach64, ale výsledek nebyl žádný. Ani jsem to moc nečekal, ale zkusit se musí. Budu ještě zkoušet paměti a disky, ale pokud je to v grafice, tak ai bude problém mezi novější verzí Xorg a starou kartou. Za chvíli zkusím přeházet moduly RAM a dát tam místo 4 jenom dva a uvidím