Dobrý den vespolek, řeším teď takovou drobnůstku, mám Web, samba, dlna servérek v rámci naší malé komunity. Mám záložný HW, navlas totožný. Potěboval bych nějak za jízdy přeložit komplet ostrý na záložní. Malý výpadek nevadí, ale zatím jsem nastudoval a kdysi použil příkaz dd tak, že jsem nový HDD připojil do PC, namountoval a přenesl vše. Fungovalo to perfektně, bylo to v rámci výměny HDD v tom samém PC za větší. Dokonce tam byl dual boot W7 a debian a vše se po vexlu HDD rozjelo k mé spokojenosti.
Teď mám dva problémky.
1. nepamatuju si už, jestli jsem onehdá použil jako parametr if=/dev/sda, (protože v /dev existuje až 4x sda: /dev/sda, /dev/sda1, /dev/sda2, /dev/sda3), ale asi ano.
2. jak to udělat po síti.
Principelně rozumím tomu tak, že namountuju síťový disk, nebo disk z jiného PC, udělám dd if=/dev/sda of=/síťový disk/záloha.img
a měla by se udélat záloha. Pak musím vyndat HDD ze záložního servérku, dát do PC se zálohou a pak přes dd přenést *.img do /dev/sda.
Pak už jen nahodit HDD zpátky do záložního servérku a nastartovat, změnit nastavení sítě a přesměrovat vše na záložní servérek.
Nebo to jde i přímo tak, že dd if=/dev/sda of=/mount disku ze záložního servérku/dev/sda