Překládka serveru po síti

Kyblík

Re:Překládka serveru po síti
« Odpověď #30 kdy: 07. 02. 2014, 11:12:02 »
Nemůže být třeba problém v tom, že oba disky jsou SSD ale mají možná jiné chybné buňky, a tím dojde ke špatnému přepisu? Pokud ano, lze nějakým jiným způsobem toto obejít?

Kyblík

« Odpověď #31 kdy: 07. 02. 2014, 11:48:16 »
Takže nové informace, přepálil jsem to z zaloha.img znovu, tentokráte se objevila jiná hláška:
error: file ´/boot/grub/x86_64-efi/normal.mod not found
rescue grub>

díval jsem se do 3 stejných instalací debianu, ale ani v jedné neexistuje adresář /boot/grub/x86_64-efi, natož nějaký soubor v něm.

Teď už jen nakopnout.

Pavouk106

• 2 400
    • Zobrazit profil
    • Můj blog
« Odpověď #32 kdy: 07. 02. 2014, 12:33:10 »
Chybnýma buňkama to nebude, ty si musí ohlídat disk sám v sobě a Tebe nchá pracovat jen s dobrýma (co jsem teda pochopil, protože já SSD nemám).

Teď jsi o kousek dál, ale nevím, jestli líp nebo hůř :-)

Bootloader už funguje, to je super, ale zjevně chce startovat z EFI modu, od kterýho ale něco chybí. Já Tě nenakopnu, protože já jsem GRUB na bootování přes EFI ještě nenastavoval a nic o tom nevím.

michal

« Odpověď #33 kdy: 07. 02. 2014, 17:29:57 »
no pravdepodobne to znamena ze na puvodnim stroji mas nastaven legacy bios rezim a na stroji, na kterem poustis zalohu mas nastaven uefi rezim.

muzes tohle nejak proverit a popripade napsat jak mas oba stroje nastavene? to v jakem rezimu bude pocitac bootovat se nastavuje hned pri startu pocitace.

ja tu nemam zadny stroj s efi ale podle me kdyz si nainstalujes efivar a skusis modprobe efivars tak pokud budes v uefi modu tak ten prikaz probehne, pokud nebudes tak to hodi error.
kdyztak napis jaky typ desky mas v obou pocitacich a kouknem do manualu;)

v uefi rezimu podle mne potrebujes nejaky "spousteci program", ktery se bude nachazet na efi system partisne (fat partisna co ma kolem 100mb) pomoci ktereho pak nactes linux. Pokud nemas efi system partisnu nebo na ni neni ten spousteci program a pocitac je nastaven do uefi rezimu, tak by to vystvetlovalo proc to haze error.

jak uz jsem psal vyse, preinstalovani grubu ve zpravnem rezimu pomoci live flash by asi pomohlo ( a zabere to 10 min).

Kyblík

« Odpověď #34 kdy: 07. 02. 2014, 18:11:47 »
Abch se přiznal, pustil jsem se jiným směrem - zálohou kořenu původního servérku a přepsáním kořenu panenské instalace debianu na záložním. Tady se objevil kapku jiný problém, ale ten nevypadá pro mě tak hrozně, nesouhlasí UUID. Právě to studuju v průvodci dedinčana. Nemám ale dobrý pocit, protože to není podle mě tak dokonalá kopie, a mohou nastat ještě jiné problémy.
Takže jakmile dořeším toto, vrátím se k přepisu disku. Rád se učím a toto jsou věci, co mě lákají.
Co se týče EFI, ano, má svou vfat partícii a ta byla po fleši/sorry za výraz, ale vhodnější pro dd mě nenapadá/ alespoň dle zběžné kontroly v pořádku, další ano - ravděpodobně bude nutno opravit grub.
Při instalaci nového debianu jsem si všímal závěrečnou fázi, když instalátor tvořil grub, vypsal spouštím grub-install-efi, nebo tak něco, /šlo to moc rychle, nestačil jsem dobře přečíst, samotná netinstall instalace trvá 5,5 minuty!/čili tady asi nepůjde o klasickou opravu, ale o něco co souvisí s efi. Kdyby vás to zajímalo a něco napadlo, nebo jste vyčenichali, klidně to tady přilepte, možná to zajímá i jiný lidi, docela dost je to tady čteno.

michal

« Odpověď #35 kdy: 07. 02. 2014, 18:46:14 »
tady je docela dobry a jednoduchy navod, jak preinstalovat grub v uefi rezimu na debianich distribucich
http://superuser.com/questions/376470/how-to-reinstall-grub2-efi