Abch se přiznal, pustil jsem se jiným směrem - zálohou kořenu původního servérku a přepsáním kořenu panenské instalace debianu na záložním. Tady se objevil kapku jiný problém, ale ten nevypadá pro mě tak hrozně, nesouhlasí UUID. Právě to studuju v průvodci dedinčana. Nemám ale dobrý pocit, protože to není podle mě tak dokonalá kopie, a mohou nastat ještě jiné problémy.
Takže jakmile dořeším toto, vrátím se k přepisu disku. Rád se učím a toto jsou věci, co mě lákají.
Co se týče EFI, ano, má svou vfat partícii a ta byla po fleši/sorry za výraz, ale vhodnější pro dd mě nenapadá/ alespoň dle zběžné kontroly v pořádku, další ano - ravděpodobně bude nutno opravit grub.
Při instalaci nového debianu jsem si všímal závěrečnou fázi, když instalátor tvořil grub, vypsal spouštím grub-install-efi, nebo tak něco, /šlo to moc rychle, nestačil jsem dobře přečíst, samotná netinstall instalace trvá 5,5 minuty!/čili tady asi nepůjde o klasickou opravu, ale o něco co souvisí s efi. Kdyby vás to zajímalo a něco napadlo, nebo jste vyčenichali, klidně to tady přilepte, možná to zajímá i jiný lidi, docela dost je to tady čteno.