Řešení pro malou firemní síť s aplikacemi na cloudu

Re:Řešení pro malou firemní síť s aplikacemi na cloudu
« Odpověď #60 kdy: 21. 01. 2014, 22:39:29 »
plus případně další stokoruny za SQL server, jestli nestačí express verze.
Pozor, řeč byla o MySQL, ne o MSSQL.
Jsem ,abych pravdu řekl, celkem zvědavý, který že to IS ( účetnictví ve windows ) jede na MySQL  :o

« Odpověď #61 kdy: 21. 01. 2014, 23:07:24 »
Jsem ,abych pravdu řekl, celkem zvědavý, který že to IS ( účetnictví ve windows ) jede na MySQL  :o
To já taky :) Pokud by to byl taky informační šum a bylo to MSSQL, tak pak tam není vůbec ci řešit.

mattv

• 123
    • Zobrazit profil
« Odpověď #62 kdy: 22. 01. 2014, 00:06:35 »
Osobně si myslím, že Mirek i JSOB radí velmi dobře. Postavit celé řešení na Linuxu a opensource je primárně super, ale z 99% jsou brzdou uživatelé, kteří jsou prostě zvyklí na logo MS v kancelářských aplikacích. Pokud vás netrápí verze Office (nevím, jak moc máte aktuální), hledáte primárně jen náhradu za WS2003 a nechcete z nějakého důvodu řešení na Linuxu, tak co zkusit toto?

Jako server pro lokální data a SQL vzít tento:
http://www.alza.cz/hp-proliant-ml310e-tower-d515431.htm
a všemi kritizovaný a drahý Windows Server za 3500 vč. daně http://www.alza.cz/microsoft-windows-server-2012-foundation-oem-pouze-s-hp-proliant-d472913.htm

Ano, není to plná verze WS2012, ale nabídne vše, co ve firmě potřebujete (doménu, DNS, DHCP, tiskárny, vzdálený přístup atd), nemusíte kupovat další CAL licence při vašem počtu a mnoho věcí si můžete klidně nastavit sám. Provozuji toto řešení u několika zákazníků v Brně a v podstatě na to nemusím sáhnout. 2x do měsíce provedu aktualizace a vše ostatní hlídá monitoring (výpadek služby, neprovedená záloha atp.) Pokud byste chtěl investovat ještě i cca 6 tisíc víc, můžete vzít i verzi Essentials, která nahrazuje končící SBS 2011, a která má v sobě šikovné nástroje právě pro malé firmy (třeba propojení domény a O365 nebo se SkyDrive).

Mikrotik jako router pro připojení od O2 + záložní 3G modul pro případ výpadku, abyste se dostali aspoň na maily. K tomu přidat VPN pro vzdálený přístup s ověřováním vůči doméně. Je to jednoduché a prakticky bezúdržbové.
Data pak můžete zálohovat jak lokálně, tak hlavně k poskytovateli nebo cloudu.

Pokud ale ve všem důvěřujete cloudu, dá se to samozřejmě udělat i tak, že účetnictví si hodíte na nějaký vzdálený hosting, pro sdílení firemních souborů použijete DropBox, SkyDrive či podobnou službu a ve firmě vám poběží jen malý Mikrotik s případnou zálohou připojení pro případ výpadku O2.

Záleží jen na vás, jak moc důvěřujete cloudu a hlavně, kolik chcete, aby vás to stálo :-) Ale to už tu říkali i jiní :-)

Lol Phirae

« Odpověď #63 kdy: 22. 01. 2014, 00:30:09 »
Záleží jen na vás, jak moc důvěřujete cloudu

Zkus cloud vod Casablancy - doporucuje dr. Mráček a celá Wassermann familie... ;D ::)

« Odpověď #64 kdy: 22. 01. 2014, 00:34:13 »
Zkus cloud vod Casablancy - doporucuje dr. Mráček a celá Wassermann familie... ;D ::)
No když budeš mít HP Microserver v kanceláři ve skříňce pod kávovarem, tak si moc nepomůžeš :)

Tom Liberec

« Odpověď #65 kdy: 22. 01. 2014, 00:53:12 »
Lol Phirae, díky. Podpořil jsi naše myšlenky ve směru žádný cloud mimo naši firmu. Možnost máme ve více budovách.

Nesvědomite vyrobce kavovarů bychom žalovali za to, že není zaručena vzájemna kompatibilita technologických procesů a take za to, jsme nebyli upozorněni na to, že káva a voda nejsou vhodna datová media.

Všichni pisi bez serveru se ve firmě neobejdete, bez kávovaru se ve firmě neobejdete a nikde ani slovo, že se nesnášejí a mají mit oddělene kanceláře.

mattv

• 123
    • Zobrazit profil
« Odpověď #66 kdy: 22. 01. 2014, 01:27:32 »
Záleží jen na vás, jak moc důvěřujete cloudu

Že bych začal rozesílat newsletter Casablancy všem lidem na seznamu nežádoucích? ;D :D
Primárně bych se cloudu nebál, ale buď jen na zálohy nebo právě zálohy aspoň lokálně ;) ... jak jde o data, lepší je být paranoidní.

A rozhodně ne v ČR. Tady se snaží akorát každý s někým vyje....., všichni naslibují hory doly a pak ani nejsou do svého IS schopni přepsat správně údaje smlouvy (moje nedávná zkušenost s T-Mobile).

alfi

• 336
    • Zobrazit profil
« Odpověď #67 kdy: 22. 01. 2014, 08:57:51 »
To já taky :) Pokud by to byl taky informační šum a bylo to MSSQL, tak pak tam není vůbec ci řešit.
tahle varianta mě vůbec nenapadla - ono to fakt existuje? :-)
a naopak, pokud to není MSSQL, nevidím žádný důvod pořizovat windows server.

j

« Odpověď #68 kdy: 22. 01. 2014, 10:00:48 »
No když budeš mít HP Microserver v kanceláři ve skříňce pod kávovarem, tak si moc nepomůžeš :)

Jenze kdyz mi do nej to kafe nachcije, tak si koupim za 1/2hodky jinej, a za hodinu jedu ze zalohy dal ... ;D. Nemusim cekat tejden, nez mi nekdo obnovi (a kdovi jestli) data.

Ad to propirany ucetnicvi a SQL ... znam par appek, ktery si sebou nainstalej M$ .. expres. Ale neznam nic, co by pouzivalo mysql. Na tom expresu samo pak firma dojede v okamziku, kdy se ji data rozrostou + jako bonus je to tak +- 10x pomalejsi, nez plnotucna verze (nekdo mi teda nebyl schopen vysvetlit proc, ale je to tak). A jelikoz se tu resej castky jako 20k ... tak plnotucny SQL od M$ urcite nemaj, protoze tam by se resily statisice (minimalne 30 + 30k za SQL + widle + dalsi $$$ za CALy).

JSOB

« Odpověď #69 kdy: 22. 01. 2014, 10:10:18 »
tahle varianta mě vůbec nenapadla - ono to fakt existuje? :-)
a naopak, pokud to není MSSQL, nevidím žádný důvod pořizovat windows server.

Presne tak. Ten windows drzet jen kvuli ucta se mi nelibi, pokud nevyuzivaji nic jineho co by potrebovalo windows. Presel bych na Flexibee, ktery pouziva podle informaci na strankach PostgreSQL. Znama v tom dela a rika ze je to v poho.
Nejvetsim problemem je konzervatismus uzivatelu a i lenost se naucit necemu novemu. :-) Omlouvam se zadavateli. Myslim to vseobecne samozrejme.

JSOB

« Odpověď #70 kdy: 22. 01. 2014, 10:14:40 »

Jenze kdyz mi do nej to kafe nachcije, tak si koupim za 1/2hodky jinej, a za hodinu jedu ze zalohy dal ... ;D. Nemusim cekat tejden, nez mi nekdo obnovi (a kdovi jestli) data.

Ad to propirany ucetnicvi a SQL ... znam par appek, ktery si sebou nainstalej M$ .. expres. Ale neznam nic, co by pouzivalo mysql. Na tom expresu samo pak firma dojede v okamziku, kdy se ji data rozrostou + jako bonus je to tak +- 10x pomalejsi, nez plnotucna verze (nekdo mi teda nebyl schopen vysvetlit proc, ale je to tak). A jelikoz se tu resej castky jako 20k ... tak plnotucny SQL od M$ urcite nemaj, protoze tam by se resily statisice (minimalne 30 + 30k za SQL + widle + dalsi $$$ za CALy).

S tim sql souhlasim. Kdy konecne vyrobci sitovych ucetnich programu pochopi, ze kdyz pouziji free databazi tak si tim mohou zvednout odbyt. Usetri tim zakaznikovi nemaly peniz za MSSQL.
Nastesti uz se nejaka vlastovka objevila.

« Odpověď #71 kdy: 22. 01. 2014, 10:50:37 »
Ten windows drzet jen kvuli ucta se mi nelibi, pokud nevyuzivaji nic jineho co by potrebovalo windows.
Tomáš psal, že to používají všichni a vedou v tom "zakázky, fakturaci, nákupy, sklady atd.", takže migrovat na něco jinýho by byl nejspíš hodně riskantní krok, ne-li neproveditelný... Někdy je prostě potřeba vzít realitu tak, jak je, i když je naprd...

« Odpověď #72 kdy: 22. 01. 2014, 11:42:26 »
s tim SQL - myslim, ze je tam mimojine limit, ze to pouziva jen 1 CPU (core).
Děkuji za možnost editace příspěvku.

JSOB

« Odpověď #73 kdy: 22. 01. 2014, 12:01:22 »
Ten windows drzet jen kvuli ucta se mi nelibi, pokud nevyuzivaji nic jineho co by potrebovalo windows.
Tomáš psal, že to používají všichni a vedou v tom "zakázky, fakturaci, nákupy, sklady atd.", takže migrovat na něco jinýho by byl nejspíš hodně riskantní krok, ne-li neproveditelný... Někdy je prostě potřeba vzít realitu tak, jak je, i když je naprd...
Ono to fakt vzdy boli, ale dle me je potreba se divat na to co to prinese do budoucna. Pokud se presvedcit neda tak se neda nic delat, v tom s tebou souhlasim.
Nejlepsi by bylo aby napsal jak se to jejich ucto v MySQL jmenuje. Ja nic neznam, ale nechal bych se poucit

Tomas

« Odpověď #74 kdy: 23. 01. 2014, 09:41:40 »
Mirku / Tome - Vaše odpovědi přišly než jsem dopsal poslední příspěvek :-) Letovice.
V tom případě jsem od vás 20km (Rájec). Teď v horizontu cca měsíce jsem dost zaneprázdněný, takže bych vám nerad sliboval něco, co bych nemohl splnit. Ale mohl byste zkusit kontaktovat firmu Ycnega v Boskovicích. Pokud by vám nebyli ochotní/schopní pomoct k vaší spokojenosti, můžete se na mě obrátit na mailu prymek(zavinac)gosw.cz a nějak se domluvíme.

Pokud byste s nimi byl spokojen, napište mi prosím taky - zajímá mě, jaké zkušenosti s nimi zákazníci dělají (nejsem s nimi nijak spojen - naopak, zajímá mě, jak je na tom (částečná) konkurence :)  Snad na mě nezapomenete, předem díky.

Mirku,

děkuji, měsíc bych snad mohl vydržet, poté bych se Vám ozval. Pokud nevydržím, zkusím konkurenci, jež doporučujete. Jsem z BK, přes Rájec jezdím denně, pokud si najdete čas, není problém se stavit.