Máte pravdu, HW lze za uvedenou cenu pořídit, ale ještě zbývá SW. Protože vše máme od MS, řešení vidím jen v MS Serveru, což náklady značně zvýší a nakonec budu tam, kde jsem teď.
Omlouvám se, že to řeknu takhle narovinu, ale bohužel potvrzujete přesně to, co jsem říkal. Pokud kvůli té jedné "vyřešené" věci budete zužovat manévrovací prostor, tak prostě pořád budete "tam, kde jsem teď".
Ten HP Microserver by vám mohl obsloužit maily, úložiště, Windows doménu, vzdálený přístup, SQL server a klidně spousty jiných služeb, které vás třeba ani nenapadlo, že byste je mohli využít (Hlídání tiskových nákladů? Nějaký software na jednoduché řízení projektů? Hlídání přístupu k Internetu? ... ?)
Takové řešení umí lidi, kteří se tomu věnují, postavit kompletně na opensource technologiích, takže zaplatíte jednorázově těch cca 20 tisíc za server a pak řekněme měsíčně odhadem 2000-4000 za správu a máte stoprocentní jistotu, že už nebudete muset řešit žádné licence, upgrady, záplaty. Navíc v té ceně můžete mít monitoring sítě, který vám nikdo z MS dělat nebude, a třeba klidně noční synchronizaci dat na servery poskytovatele nebo třeba k vám domů.
Problém ale spatřuji u účetního SW - nechci polemizovat se zkušenějším, ale umístit SQL server na lokální PC se mi nezdá jako nejlepší nápad - k systému se připojujeme všichni souběžně, takže asi bude lepší, aby běžel někde nezávisle, o zálohování nemluvě.
Předkládal jsem vám nejjednodušší řešení, protože jste to označil za prioritu, netvrdil jsem, že je to nejlepší nápad. Myslím, že opravdu potřebujete především konzultaci, při které by se mohlo vyjasnit, co vlastně požadujete a proč. Zatím to vypadá nějak takhle:
1. server máte, ale touhle cestou už jít nechcete, chcete něco jednoduššího
2. SQL server přímo na stanici nechcete, protože to není nejlepší řešení
3. server konsolidující všechny služby nechcete, je to zbytečné, protože maily už máte vyřešené
4. opensource server nechcete, protože "máte všechno na MS"
5. MS server nechcete, protože [nevím. je to drahé nebo složité?]
Takové zadání se prostě nedá dobře splnit ani při nejlepší vůli. Protože řešení splňující tyhle požadavky prostě zaručeně nebude nejlepší řešení. Opět se omlouvám, ale opravdu si myslím, že byste měl někomu zadat jenom co od počítačů očekáváte a návrh řešení nechat na něm.
Jak na síť bez domény a připojení LAN tiskárny?
Zatím jsem neviděl tiskárnu, která by Windows doménu vyžadovala. Nevím, co k tomu víc dodat