Řešení pro malou firemní síť s aplikacemi na cloudu

Tomas

Re:Řešení pro malou firemní síť s aplikacemi na cloudu
« Odpověď #45 kdy: 21. 01. 2014, 11:34:58 »
K síti se nemůžu vyjádřit. Ovšem pokud je potřeba "přechod" použitelnost NASu s prostředí Windows, tak na to je Samba.

Některé NASY mají poměrně intuitivní obsluhu a velmi rozsáhlé možnosti.

http://www.synology.com/cs-cz/dsm/business_application_web_hosting   - Tím se snažím i ukázat možnost, provozovat PHP a MySQL.

Opravdu to doporučuji proklikat a pak zvážit zda by právě takové řešení nebylo pro vás komplexní a na obsluhu zvládnutelné.

Ovšem ten SW v těch NASech Synology něco stojí. - Někde jsem četl, že se dá pořídit ilegálně zvlášť a provozovat na různých jiných zařízeních, tedy levněji, ovšem ne zcela legálně. ( Můj názor se kterým nemusí každý souhlasit. )

Např. na mikro serveru ( NAS )  http://www.alza.cz/hp-proliant-microserver-g7-d452135.htm

Nevím zda Mirek myslel jako server třeba tohle : http://www.alza.cz/hp-proliant-ml310e-tower-d515431.htm     nebo spíše   něco menšího :  http://www.akcni-servery.cz/supermicro-mini1u-server-atom-d525-ddr3-sodimm-1x-sata-3-5quot-nebo-2x-2-5quot-200w-ipmi-front-i-o-ports-2270.html
- Pozor to není klasická u1 do racku, na hloubku je to poloviční ne-li menší.

Ty Synology ( Jejichž možnosti by Vám podle mne dostačovali a obsluhu zvládnete. ) jsou např. tyto :

http://www.alza.cz/synology-diskstation-ds1813-d443201.htm

http://www.alza.cz/synology-diskstation-ds1513-d438904.htm

Případně něco menšího. Od Supermicra zase třeba něco výkonnějšího. Ovšem značek serverů je poměrně dost.
Vše to záleží jednak na Vaší chuti se tím zabývat a pak jako vše na penězích.

Děkuji Tome, v něco takového jsem doufal, že najdu. Z informací, které jsem na doporučené stránce prošel, mi vyplývá, že NAS dokáže nahradit server z pohledu základních funkcí - tj. DHCP, propojení PC v síti, správu LAN tiskáren, zálohování, VPN, MySQL, PHP, webserver.  Navíc user-friendly administrace.

Otázka tedy zní: NAT nebo WS2012? (myšleno NAT server Synology vs. nějaký 1U server s OS MS WS2012)

Jaký bude rozdíl v pořizovací hodnotě a nákladech na správu? V čem vidíte výhody a nevýhody obou řešení?

Tomas

« Odpověď #46 kdy: 21. 01. 2014, 11:40:03 »
Mirku / Tome - Vaše odpovědi přišly než jsem dopsal poslední příspěvek :-) Letovice.

Tomas

« Odpověď #47 kdy: 21. 01. 2014, 11:50:07 »
Ještě jeden komentář - důvodem k hledání jiného řešení není primárně nespokojenost se současným řešením, ale fakt, že WS2003 končí  podpora, je tedy potřeba přijmou nějaké řešení.

Pavel...

« Odpověď #48 kdy: 21. 01. 2014, 11:54:41 »
Pokud bych šel cestou NAS (použijeme jinou edici účetního SW nebo jej vyměníme), jakým způsobem bude utvořena síť (nyní v doméně, bez serveru doména nebude)?

tak ako to ma vacsina ludi doma. Stroje cez DHCP dostanu IP od routra a nejaka domena ich nezaujima. 
Ma to samozrejme problem ak vas zaujima nejaka serioznejsia bezpecnost pred kolegami v praci. Pri pocte PC 5ks by som to nevidel ako problem.

Děkuji Tome, v něco takového jsem doufal, že najdu. Z informací, které jsem na doporučené stránce prošel, mi vyplývá, že NAS dokáže nahradit server z pohledu základních funkcí - tj. DHCP, propojení PC v síti, správu LAN tiskáren, zálohování, VPN, MySQL, PHP, webserver.  Navíc user-friendly administrace.

Otázka tedy zní: NAT nebo WS2012? (myšleno NAT server Synology vs. nějaký 1U server s OS MS WS2012)

Jaký bude rozdíl v pořizovací hodnotě a nákladech na správu? V čem vidíte výhody a nevýhody obou řešení?

Kombinovat "jednoucelove" zariadenie ako NAS s SQL serverom mi pride podivna myslienka.
Na prevadzku SQL-serveru zvycajne potrebujete seriozny stroj. Odporucam myslienku pouzitia NAS na tento ucel skonzultovat s dodavatelom uctovneho SW. Ciste preco ci to vykonovo utiahne.

Ještě jeden komentář - důvodem k hledání jiného řešení není primárně nespokojenost se současným řešením, ale fakt, že WS2003 končí  podpora, je tedy potřeba přijmou nějaké řešení.

Pri firme tejto velkosti je nejaka fiktivna podpora MS uplne irelevantna.
Ak je to jediny dovod, tak podla mna stracate cas, ze vobec dumate nad nejakou zmenou :).

« Odpověď #49 kdy: 21. 01. 2014, 12:02:23 »
Mirku / Tome - Vaše odpovědi přišly než jsem dopsal poslední příspěvek :-) Letovice.
V tom případě jsem od vás 20km (Rájec). Teď v horizontu cca měsíce jsem dost zaneprázdněný, takže bych vám nerad sliboval něco, co bych nemohl splnit. Ale mohl byste zkusit kontaktovat firmu Ycnega v Boskovicích. Pokud by vám nebyli ochotní/schopní pomoct k vaší spokojenosti, můžete se na mě obrátit na mailu prymek(zavinac)gosw.cz a nějak se domluvíme.

Pokud byste s nimi byl spokojen, napište mi prosím taky - zajímá mě, jaké zkušenosti s nimi zákazníci dělají (nejsem s nimi nijak spojen - naopak, zajímá mě, jak je na tom (částečná) konkurence :)  Snad na mě nezapomenete, předem díky.

« Odpověď #50 kdy: 21. 01. 2014, 14:03:01 »
Podle mého názoru, by jste tu Synology mohli zvládnout vlastními silami. Případně si nechat poradit nebo vyřešit další otázky s tím spojené při zavedení.

Náklady na správu u1 + MS Win.Server zvládne určitě daleko lépe odhadnout Mirek Prýmek. Ovšem zvažte, kolik vás budou stát ty WS a nevím nakolik si s tím OS pro server tykáte. Já jsem si nechal poslat starý server Dell u1 a v něm teď bojuji s Debian Serverem a zatím pořád spíš prohrávám, systémem 3 kroky dopředu 4 vzad.
U mě je to trochu i o zdraví, neboť ten port forwarding jsem mohl mít dodavatelsky dávno vyřešen. ( Jde o nastavení prostřednictvím vzdálené správy plochy, Team Viewerem, ale taky o to abych u toho neusínal .......... )

- Jinak jde to i jinak, ale takové řešení by se vám asi nelíbilo, přes to jej uvedu. Např. Fujitsu mi prodává komplet server s Xeonem E3 + MS Wind.Server 2012 + podporu prostřednictvím vzdálené správy plochy nebo vzdálené správy sítě. Někde to tam mají i v ceníku.

Dovedu si představit, že někdo z Linux komunity dokáže spustit na rozumném PC všechny služby jenž nabízí ta Synology, dokonce i to, že zvládne naprogramovat stejně příjemné webové rozhraní.

Přeji vám ať si dobře vyberete. Mě čeká tak jako tak jak ta Synology tak i nějaký HW a hlavně SW, tedy pokud časem nechci přijít o práci a "doučování" shánět prostřednictvím pracovního úřadu.

« Odpověď #51 kdy: 21. 01. 2014, 14:25:33 »
Ještě jednu poznámku. Já se "učím" nebo si hraju se serverovým SW a HW spíše právě pro budoucnost.

Pokud bych to musel řešit s týdne na týden ve firmě kde pracuji a nevyužili by se dodavatelé šéfa, tak bych si někoho najal a vím i koho. Nakonec mi byla ta osoba i firma doporučena na tomto fóru.

Tedy pokud bych byl na vašem místě a chtěl to řešit tak aby mě nepronásledovali problémy nebo zodpovědnost za průšvihy, využil bych nabídku Mirka Prýmka.

JSOB

« Odpověď #52 kdy: 21. 01. 2014, 14:36:00 »
Moje reseni.
Vstup do site Mikrotik  se spustenym OpenVPN mozno s 1Gbit switchem (zalezi kolik potrebujes 1GB portu a zda musi byt wifi)
http://www.i4wifi.cz/MikroTik-RouterBoardy/S-krytem-a-do-racku/RB2011UiAS-2HnD-IN-5x-Gbit-LAN-5x-100-Mbit-LAN-WiFi-2-4Ghz-SFP-USB-case-PoE-L5.html

HP Microserver s napr. debianem (RAID) - na nem sluzby, firemni intranet, Redmin na spravu projektu, databazi ucta pokud na Linuxu pojede, Samba atd.
http://www.senetic.cz/product/704941-421

Zalohovaci levny NAS Synology nebo mam dobrou zkusenost se Zyxelem co mam doma a hodim tu jeho vyssi variantu
http://www.alfacomp.cz/php/product.php?eid=10514007H0962YH1YJG
http://www.czc.cz/zyxel-nsa325-home-storage/116392/produkt?utm_source=heureka.cz&utm_medium=cpc&utm_campaign=NAS_servery&utm_term=ZyXEL_NSA325_Home_Storage

K tomu nejakou tiskarnu co je podporovana radeji i v linuxu.

Pokud by byly s uctem nejake problemy tak se da zvazit i prechod na Flexibee. Myslim ze jsi v jednom prispevku pripustil zmenu ucta. Jede kompletne na linuxu vcetne podpory ze strany dodavatele. No a pak uz skoro nebrani nic tomu prejit kompletne na linux. Prechod se myslim casem zaplati. Nemusis kupovat zadne licence (5x W8 Pro + server licence). Vim ze to zpocatku vzdy boli ale casem si to sedne. A LibreOffice asi znas. Myslim ze pro firmu o 5 PC, ktera nic specialniho nepouziva jsou
Maily bych resil externe hostingem. Pokud vypadne net da se to poresit mobilnim pripojenim.

No a pak platit nejakou tu podporu. Ale tu snad platis i ted ne? Pokud ne tak zijes v omylu ze o Windows se starat nemusim a o Linux jo.
Davam ceny za hardware. Myslim pokud se s nekym domluvis na dlouhodope spolupraci (podpora) mohl by ti vyjit vstric nejakou slevou za instalaci hardwaru a softwaru.

Tak a ted do me. :-)

JSOB

« Odpověď #53 kdy: 21. 01. 2014, 14:40:01 »
Nedopsana veta ...omluvam se.
Myslim ze pro firmu o 5 PC, ktera nic specialniho nepouziva jsou penize za licence a antiviry zbytecne vydane.

alfi

• 339
    • Zobrazit profil
« Odpověď #54 kdy: 21. 01. 2014, 16:17:28 »
taky si dokážu představit něco, jak píše JSOB.
plus, pokud nechcete opouštět widle a/nebo investovat do HW+SW, podívejte se taky po virtuálních serverech - účetnictví pro pár lidí to předpokládám utáhne i přes ono VDSL, licence windows server je za cca +200 kč/měs (oproti stejnému virtuálnímu serveru s linuxem) plus případně další stokoruny za SQL server, jestli nestačí express verze. takový amazon to i s widlema na nejslabším stroji nabízí celý první rok úplně zdarma (http://aws.amazon.com/free/), podobných nabídek v čechách je taky dost :-)

« Odpověď #55 kdy: 21. 01. 2014, 16:40:16 »
plus případně další stokoruny za SQL server, jestli nestačí express verze.
Pozor, řeč byla o MySQL, ne o MSSQL.

JSOB

« Odpověď #56 kdy: 21. 01. 2014, 17:26:54 »
Tim spis bych windows vubec nepouzival. Teda aspon na serveru. A domena pro 5 PC? K cemu?
Mirku myslim ze by jsi mu to mel udelat pokud to mas v dojizdeci vzdalenosti. :-)

Pro zadavatele: Muzes mi prosim uvest jediny rozumny duvod proc chces na serveru windows? Snad to neni jen Tvuj konzervatismus. Pokud jsem teda nic neprehledl tak vse muzes spustit na open source aplikacich. Usetrene penize za windows server licenci a antivir radsi vraz do nekoho kdo tomu rozumi a bude se o to starat. Ver mi ze to jsou nejlepe investovane penize. Mirek ti tady radi dobre.

« Odpověď #57 kdy: 21. 01. 2014, 17:33:45 »
Mirku myslim ze by jsi mu to mel udelat pokud to mas v dojizdeci vzdalenosti. :-)
Šel bych do toho, ale přímo teď nemám kapacitu na nabírání dalších zákazníků. O něco později by to šlo, až se zastabilizují projekty, na kterých dělám teď.

JSOB

« Odpověď #58 kdy: 21. 01. 2014, 18:33:21 »
Šel bych do toho, ale přímo teď nemám kapacitu na nabírání dalších zákazníků. O něco později by to šlo, až se zastabilizují projekty, na kterých dělám teď.

Skoda. Myslim ze nekoho podobneho potrebuje. Co mam zkusenost tak se velke fy. snazi zakaznika postupne oskubat. A ve smlouve vetsinou klauzule ze neodpovidaji za data nebo tak neco.

Petr

« Odpověď #59 kdy: 21. 01. 2014, 22:38:48 »
Moje reseni.
Vstup do site Mikrotik  se spustenym OpenVPN mozno s 1Gbit switchem (zalezi kolik potrebujes 1GB portu a zda musi byt wifi)
Zalohovaci levny NAS Synology nebo mam dobrou zkusenost se Zyxelem co mam doma a hodim tu jeho vyssi variantu

Tak a ted do me. :-)

Nebudu tady nabízet ani mentorovat. Prosím jen dávám informace ze vlastní aplikace o kterou se starám.

Hlavní SW účetnictví

Původní stav 7x PC WXPPro jako klient 1x PC WXPPro jako pseudoserver s daty, 1x Synology NAS (2xHDD RAID0), switche kombinace 1GB a 100MB

fungovalo to, sice trochu někdy hodně pomalu....
odešel disk v Synology a postupně u pseudoserveru oba disky...

Nynější stav 7x PC klient (6x WXP 1xW7), pouze Synology NAS jako server (2x 1TBHDD RAID0), switche na PC a Synology pouze 1GB 8 port, Internet připojen jen jedním drátem k switchi a IP telefony pokud možno samostatně (jen je kabel do PC přes IP telefon.... uff to byla blbost)

Výsledek, většinu času to jede obstojně rychle, ale při práci s většími soubory, prostě to synology nestíhá, a teď řeším jak zpracovat cca 100GB dat, převodu. Když to udělám přes lan pojede to dva dny,...

Nenabízím řešení, a od Boskovic nejsem sice daleko, ale je to mimo můj rajón.
Pouze informace, třeba někoho napadne, kde mám ještě úzký drát, že se to brzdí.