dobrý večer, velice děkuji všem za podnětné příspěvky.
Zkusil bych lépe osvětlit naše potřeby. Jsme malá firma, něco jako kovovýroba. PC používají 4 lidé v administrativě, v podstatě jen na maily, zpracování dokumentů a IS pro vedení účetních dokladů, zakázek apod. Firma sídlí na malém městě (nebo spíše větší vesnici) cca 50 km od Brna, jež zrovna možnostmi různé konektivity neoplývá (jsem rád za obyčejné O2 20Mbit, které jede bez výpadků), stejně tak množstvím firem, které by se nám o IT ve firmě mohli starat. Provoz vlastního serveru se mi vzhledem k velikosti sítě zdá příliš nákladný - ani možná ne z hlediska investice, ale spíše z hlediska provozu a hlavně času. Jsem si vědom, že infrastruktura ve firmě něco stojí, ale zase si nemyslím, že je potřeba si platit hotline technika, který bude připraven na stokilometrovou projíždku v případě, že nám přestane fungovat nějaká drobnost. Chtěl bych proto řečení, které by nám umožnilo využívat požadované služby (viz výše) a přitom by nevyžadovalo mnoho pozornosti. Webhosting máme externě, maily na office365, zbývá pořešit IS, který běží na SQL na našem serveru. Asi nejjednodušší variantou by bylo přesunout data k dodavateli na cloud (prověřuji). Jsem si vědom toho, že mít všechno na cloudu u MS má určitá bezpečnostní rizika, ale zase se člověk nemusí o mnoho starat. Jen je potřeba vyřešit zálohování dat a rychlost přístupu k datům. Objem přenosu dat není velký, jedná se o office soubory, fotky, výkresy apod, ale stejně bych dal přednost mít data zrcadlená lokálně a zde mít také automatické zálohy - např. na NAS (tedy pokud takové řešení může fungovat). Ještě jsem nedořešil fungování sítě bez domény a připojení síťové tiskárny - lze provozovat takovou síť např. přes funkci domácí sítě? Předem děkuji za Vaše názory.