Legalita a reálnost licence u vyhodny-software.cz

Osel

Re:Legalita a reálnost licence u vyhodny-software.cz
« Odpověď #165 kdy: 03. 02. 2014, 18:24:14 »
Trosku ot, par lidi tu strasilo tim ze ms odmitne win aktivovat. Setkalae nekdo z vas s necim takovym ? Ja tedy aktivoval uz desitky win a kdyz uz neprobehla aktivace automaticky tak po telefonu vzdycky, proto me zajima jestli se to nekomu uz stalo. Podle me to vubec neresi a maximalne u "problematickych" licenci si delaj jen nejakou statistiku toho co jim lidi nalzou, jako treba ze vymenili mb nebo cpu...

« Odpověď #166 kdy: 03. 02. 2014, 18:31:41 »
Co kdybyste si přečetl alespoň to, co citujete?
"Pokud totiž nositel autorského práva svému zákazníkovi zpřístupní rozmnoženinu – ať již
v hmotné či nehmotné formě – a současně výměnou za zaplacení ceny uzavře licenční
smlouvu, kterou je zákazníkovi uděleno užívací právo k této rozmnoženině
na neomezenou
dobu, prodává tento nositel uvedenou rozmnoženinu zákazníkovi, a je tak vyčerpáno jeho
výlučné právo na rozšiřování. Taková operace totiž zahrnuje převod vlastnického práva k této
rozmnoženině."
Zákazník pak vezme tuto rozmnoženinu a licenční smlouvu, kterou získal užívací právo k rozmnoženině, a prodá to třetí osobě. Kde je napsáno, že třetí osoba získala užívací práva k rozmnoženině jinou cestou, než z té licence? Pokud je získala z té licence, jak to, že podle vás nemusí dodržovat podmínky té licence?

Proč jste necitoval i poslední větu odstavce?

Citace
Proto i v případě, že licenční smlouva následný převod zakazuje, nemůže již nositel práva dalšímu prodeji této rozmnoženiny bránit.
Soud tady tvrdí, že licenční smlouva nemůže něčemu bránit. Vy tvrdíte, že licenční smlouvou se to vůbec neřídí. Pokud byste měl pravdu, nenapsal by soud, že se to licenční smlouvou neřídí, místo aby řešil, zda je nějaké ustanovení smlouvy platné nebo neplatné?

Citace
Soudní dvůr nicméně zdůraznil, že v případě, kdy se licence nabytá prvním nabyvatelem vztahuje
na počet uživatelů překračující jeho vlastní potřeby, však není první nabyvatel v důsledku
vyčerpání práva na rozšiřování oprávněn tuto licenci rozdělit a dále prodat pouze její část.
Znova. Proč tady soudní dvůr řeší dělení licencí, když se to podle vás licencí vůbec neřídí?

Citace
Nový nabyvatel uživatelské licence, jako například zákazník společnosti UsedSoft, tak může jakožto „oprávněný nabyvatel“
A opět. Soudní dvůr tady výslovně mluví o novém nabyvateli uživatelské licence. A výslovně říká, že se oprávněným nabyvatelem stal právě díky nabytí té licence.

Proč se tady pořád oháníte zprávou Soudního dvoru, kterou jste buď nečetl, nebo jste jí nepochopil – i když je tam výslovně uvedeno, že oprávněný nabyvatel se stává oprávněným nabyvatelem na základě licence?

Vertigo

« Odpověď #167 kdy: 03. 02. 2014, 20:08:34 »
Co na tuhle diskašn říkají u vás Laeli?

« Odpověď #168 kdy: 03. 02. 2014, 20:16:19 »
Nicméně pořád se bavíme o OEM licenci a jejím znění. Pokud nabydu OEM licenci, mohu jí užívat jen v rámci jejího znění, takže ji nelze nalepit na počítač a považovat tak systém za legální, protože tím porušuji její znění!

Druhého nabyvatele nezajímá OEM licence. Stačí mu, že vlastní rozmnoženinu

Kde je napsáno, že třetí osoba získala užívací práva k rozmnoženině jinou cestou, než z té licence?
Psáno je to v §66 českého autorského zákona, jak už jste sám pochopil:
Jinak užití programu je možné na základě licence nebo na základě vlastnického práva k rozmnoženině programu (když si v obchodě koupíte knihu nebo DVD s programem, nahrazuje tohle získání vlastnického práva získání licence).

Soud tady tvrdí, že licenční smlouva nemůže něčemu bránit. Vy tvrdíte, že licenční smlouvou se to vůbec neřídí. Pokud byste měl pravdu, nenapsal by soud, že se to licenční smlouvou neřídí, místo aby řešil, zda je nějaké ustanovení smlouvy platné nebo neplatné?

Soud mluví o licenční smlouvě mezi autorem a prvním nabyvatelem.
Já tvrdím (a vy s tím souhlasíte v citaci 30. 01. 2014, 20:49:58 ), že druhému nabyvateli stačí koupit rozmnoženinu a že jej licence nezajímá. (Tedy alespoň v Česku, neříkám, že to platí v celé EU.)

A opět. Soudní dvůr tady výslovně mluví o novém nabyvateli uživatelské licence. A výslovně říká, že se oprávněným nabyvatelem stal právě díky nabytí té licence.

Proč se tady pořád oháníte zprávou Soudního dvoru, kterou jste buď nečetl, nebo jste jí nepochopil – i když je tam výslovně uvedeno, že oprávněný nabyvatel se stává oprávněným nabyvatelem na základě licence?

Ale soud nikde neříká, že oprávněným nabyvatelem se mohu stát pouze na základě licence. Naopak:

"V tomto kontextu Soudní dvůr odpověděl, že každý následný nabyvatel rozmnoženiny, ve vztahu
k níž je právo nositele autorského práva na rozšiřování vyčerpáno, je v tomto smyslu oprávněným nabyvatelem."

Filip Jirsák: "Úplně stejně se ale jedná o podvod, když uživatel zamlčí provozovateli webu, že blokuje reklamu."

Pavel 'TIGER' Růžička

« Odpověď #169 kdy: 03. 02. 2014, 20:41:10 »
[To osel] Ano, stalo se mi to zrovna minulou nedeli. Resil jsem rozflakanej netbook, ze ktereho bylo treba dostat podpisy. Vyhodil jsem disk, dal ho do sveho netbooku a ejhle MS chtel aktivaci. Zadani produkt key nepomohlo, tak jsem to zkusil po telefonni lince. Je to porad stejnej opruz. Zadal jsem tam ty vygenerovana cisla a ozvalo se, ze mam pravdepodobne neplatne cislo a ze jsem se asi stal obeti sw piratstvi, at se obratim na prodejce systemu. Stitek byl muj, vlastni, nikdy jsem ho nepotreboval znovu aktivovat! Pak mne napadlo zkusit nouzak a ten nastesti nabehl bez sebemensiho opruzu, coz jsem taky nepobral. Vyexportoval jsem podpisy a vratil tam svuj disk a vse bylo zase v poradku. Takze ano, stalo se mi to, ale od roku 2002 teprve asi po treti.

Pokud se nepletu, tak s tou neaktivací jsem ztrašil já. Nicméně to bylo jen v rovině teoretické. Stačí větší tlak z EU a kdo ví, jakna to MS zareaguje? Zatím dává přednost být jedničkou mezi OS pro počítače, ale bude mít tyto postoje věčně? To nikdo neví, proto je lepší počítat s naprosto se vším. Lidé Windows potřebují a lidská neochota učit se novým věcem nikodo nedonutí měnit OS. Lidé budou chodit, nadávat, ale přesto to budou používat. Vlastně to je i současná situace. Kdyby tomu tak nebylo, tak tu neřešíme takovouhle pitomost.

Eskymák_

« Odpověď #170 kdy: 03. 02. 2014, 21:28:10 »
OEM jednoho výrobce zpravidla nejde aktivovat na desce výrobce jiného. Často nejde ani recovery medium použít. Aktivační linka ti s OEM moc nepomůže neboť MS nespokytuje podporu pro OEM, tu poskytuje výrobce počítače.

Licenční služby systému neběží v nouzovém režimu, stejně jako spousta dalších služeb.

Eskymák_

« Odpověď #171 kdy: 03. 02. 2014, 21:32:45 »
Osel: buďme rádi, že MS ty pohádky o výměnách desky žere a nechce po uživatelích servisní zprávy a podobně...

Petr

« Odpověď #172 kdy: 03. 02. 2014, 21:37:12 »
Osel: buďme rádi, že MS ty pohádky o výměnách desky žere a nechce po uživatelích servisní zprávy a podobně...

Nežere, on jednoduše tomuto "převodu" nemůže bránit.

"Tvůrce programového vybavení nemůže bránit dalšímu prodeji svých „použitých“ licencí umožňujících užívat jeho programy"

Držte se tématu!

Pavel 'TIGER' Růžička

« Odpověď #173 kdy: 03. 02. 2014, 22:11:08 »

"Tvůrce programového vybavení nemůže bránit dalšímu prodeji svých „použitých“ licencí umožňujících užívat jeho programy"

Držte se tématu!

... pokud jsou porušované licenční podmínky tvůrce, tak tomu pochopitelně bránit může. A co se týče blokace, domnívám se, že MS má identifikace slušně podchycené. Kdyby chtěl, může všechny ilegály bloknout a opustit evropský trh a ať se tu z toho třeba ....... Je třeba si uvědomit, že dost zákonů vzniká až po té licenci a to z prostého důvodu, aby vlády mohli MS pokutovat a tahat z něj prachy, ostatně jako z každého z nás. On postoj: "Toho můžeme, ten na to má." je poměrně lichý!" Mne to je celé u ...... já jedu Linux, ale tady v té diskuzi jsem jednoznačně na straně MS a to zcela zdarma. Pokud budeme žít ve společnosti, kde se přemýšlí, jak jeden druhého legálně okrást, tak je tu něco velmi prohnilého!

« Odpověď #174 kdy: 03. 02. 2014, 22:15:37 »
Kde je napsáno, že třetí osoba získala užívací práva k rozmnoženině jinou cestou, než z té licence?
Psáno je to v §66 českého autorského zákona, jak už jste sám pochopil:
Ne, v §66 AZ nic takového psáno není. V §66 jsou popsána práva oprávněného uživatele.

Soud mluví o licenční smlouvě mezi autorem a prvním nabyvatelem.

Citace: Soudní dvůr Evropské unie
Nový nabyvatel uživatelské licence, jako například zákazník společnosti UsedSoft, tak může jakožto „oprávněný nabyvatel“.
Nový nabyvatel (třetí strana, ten, kdo koupil licenci z druhé ruky) se tím, že se stal nabyvatelem uživatelské licence, se tím stal oprávněným nabyvatelem. Ale já jsem tu větu citoval už v předchozím komentáři, abyste jí nemusel hledat. Přečíst a pochopit, to už ale opravdu musíte vy sám.

Já tvrdím (a vy s tím souhlasíte v citaci 30. 01. 2014, 20:49:58 ), že druhému nabyvateli stačí koupit rozmnoženinu a že jej licence nezajímá.
To tvrdíte. Ale pořád jste neodpověděl, kdo mu tu rozmnoženinu legálně prodá.

Ale soud nikde neříká, že oprávněným nabyvatelem se mohu stát pouze na základě licence. Naopak:
Neříká to výslovně, protože to nebylo předmětem sporu. A ani nikoho nenapadlo něčím takovým argumentovat, takže to soud nemusel vyvracet. Ale z kontextu je to zřejmé, protože soud všude píše o rozmnoženině, k jejímuž užívání vzniklo oprávnění uzavřením licenční smlouvy.

"V tomto kontextu Soudní dvůr odpověděl, že každý následný nabyvatel rozmnoženiny, ve vztahu
k níž je právo nositele autorského práva na rozšiřování vyčerpáno, je v tomto smyslu oprávněným nabyvatelem."
Nebo-li každý, kdo má práva k rozmnoženině vzniklá z té původní licenční smlouvy, je oprávněným nabyvatelem. O možnosti oddělení licence a rozmnoženiny tam není ani slovo, naopak je tam opakovaně psáno, že rozmnoženina a licence jsou spolu svázané, a naopak je tam dvakrát výslovně uvedeno, že oddělit to od sebe nelze.

Eskymák_

« Odpověď #175 kdy: 03. 02. 2014, 22:41:03 »
Pavel 'TIGER' Růžička:
Tak spíš než nějakej Pepík co si stáhnul aktivovaný Windowsy z uložto zajímá MS řekl bych právě byznis okolo přeprodeje podobných licencí, které zpravidla nejsou určeny koncovým uživatelům. Pokud se nepletu, zde firma prodává OEM lincence. Ty jsou nepřenosné, takže v případě, že uživatel vymění nějaký HW nebo koupí nový počítač bez OS (jako udělal před tím, jinak by Windows nekupoval) tak stejně musí koupit novou licenci. No a Microsoft stejně vydělá, jen přes prostředníka. Po uživatelích cracknutých ilegálek nikdo nejde, maximálně se jim znepříjemňuje život tím, že jim systém nefunguje vlivem cracku jak má nebo těží bitcoiny ale do toho MS nemusí zasahovat :-)

Většina vejvaru je stejně v multilicencích pro podniky a i v OEM. Uživatelů co si koupí krabicovku moc není.

Licence je v podstatě vázána na produktový klíč, ten se dá zablokovat pro aktivaci, takže pokud si to uživatel po**re tím, že si z jedný krabice nainstaluje několik počítačů nebo se podělí s kamarády, má smolíka. Cracklou verzi ti v podstatě nikdo nezablokuje, ta asi není nikde evidovaná ani se nikam nehlásí. Pokud fungujou updaty, může jeden z nich crack odstranit a protože v systému není platný klíč, systém bude žádat o platný klíč a aktivaci.

Microsoftu určitě žíly netrhá, že od něj nějakej vykuk co si postavil počítač a tvrdí do telefonu, že jen vyměnil desku, získá další instalaci navíc, k té předchozí co už stejně zaplatil... Většina lidí nepodvádí a zaplatí znovu.

V ceně OS ale není jen OS samotný, je v něm rovněž technická podpora a podobně. Na závěr bych chtěl říct, že bych ve své firmě nerad živil 10 let techniky, kteří opravují chyby produktu, který už se pěkných pár let ani neprodává a je odepsán.

Běžnému uživateli nepochybně Linux stačí, na internet filmy, kancelář absolutně dostačující ihned po instalaci z CD.

btw, zkoušel se někdo obrátit na nějaký oficiální zdroj informací nebo se tu všichni je dohadují o výkladu práva a licenčních podmínek?

Petr

« Odpověď #176 kdy: 03. 02. 2014, 22:45:58 »

Držte se tématu!

... pokud jsou porušované licenční podmínky tvůrce, tak tomu pochopitelně bránit může. A co se týče blokace, domnívám se, že MS má identifikace slušně podchycené. Kdyby chtěl, může všechny ilegály bloknout a opustit evropský trh a ať se tu z toho třeba ....... Je třeba si uvědomit, že dost zákonů vzniká až po té licenci a to z prostého důvodu, aby vlády mohli MS pokutovat a tahat z něj prachy, ostatně jako z každého z nás. On postoj: "Toho můžeme, ten na to má." je poměrně lichý!" Mne to je celé u ...... já jedu Linux, ale tady v té diskuzi jsem jednoznačně na straně MS a to zcela zdarma. Pokud budeme žít ve společnosti, kde se přemýšlí, jak jeden druhého legálně okrást, tak je tu něco velmi prohnilého!

Je velká škoda, že opět převracíte z nepochopitelných důvodů celou interpretaci rozhodnutí. Pokud se chcete bavit o porušování licenční podmínky, která je v přímem rozporu se zákonem a směrnicemi EU, což sám soudní dvůr v rozhodnutí všem zainteresovaným připoměl, tak si rád poslechnu Váš skromný a právem podložený argument.

P.S. nehledě na to, že druhý nabyvatel rozmnoženiny počítačového programu již není ve smluvním vztahu s nositelem práv, takže na něho žádné podmínky této smlouvy ani nedopadají, neboť se řídí již pouze naším AUZ.

Pavel 'TIGER' Růžička

« Odpověď #177 kdy: 03. 02. 2014, 23:01:58 »
btw, zkoušel se někdo obrátit na nějaký oficiální zdroj informací nebo se tu všichni je dohadují o výkladu práva a licenčních podmínek?

Jsou to jen obyčejné dohady jako u piva a každý má pochopitelně pravdu.  :D

WertriK

« Odpověď #178 kdy: 03. 02. 2014, 23:12:19 »
Zdravím diskutéry,
nevím zda to tu zaznělo, letmo jsem jen diskusi projel.

Já si tu licenci koupil a to přímo na výhodný software (Win 7 SP1 32bit za 1500,-). Přišlo mi instalační DVD, štítek a faktura.

Instalační DVD je originál DELL, štítek má na sobě taktéž DELL a byl nepoužitý.
Čirou náhodou jsem to dal na noťas DELL :-)
Instalace proběhla ok, win z OEM médií aktivaci nepotřebují (kód jsem nikam nepsal).
Škoda jen že Win nabootuji jednou za čtvrtrok ;-)

Pavel 'TIGER' Růžička

« Odpověď #179 kdy: 03. 02. 2014, 23:19:46 »
Je velká škoda, že opět převracíte z nepochopitelných důvodů celou interpretaci rozhodnutí. Pokud se chcete bavit o porušování licenční podmínky, která je v přímem rozporu se zákonem a směrnicemi EU, což sám soudní dvůr v rozhodnutí všem zainteresovaným připoměl, tak si rád poslechnu Váš skromný a právem podložený argument.

P.S. nehledě na to, že druhý nabyvatel rozmnoženiny počítačového programu již není ve smluvním vztahu s nositelem práv, takže na něho žádné podmínky této smlouvy ani nedopadají, neboť se řídí již pouze naším AUZ.

Takže první, co bych asi napadnul je onen náš autorský zákon, jehož aktualizace byla do současného stavu uvedena až po vzniku rozmnoženin, takže na ony rozmnoženiny by se měl vztahovat tehdejší platní zákon a řídit se podle něj. U nás bych s tím neuspěl, ale hnal bych to do evropy. Ať si tam rozhodnou, nakolik je v souladu s evropským právem.

Podle výsledku bych potom postupoval dál. Nezapomínejme, že je možné podat i na stát arbitráž, takže pokud mi díky špatnému zákonu vznikne škoda, mohu se jí potom domáhat. Asi by bylo velmi zajímavé něco podobného vidět.