Asi takhle, ještě jsem nenarazil na software, který by neběžel pod 7, když běží pod XP. Někdy se musí pustit v jiném módu, ale to je tak všechno.
Jinak nejvýhodnější je asi koupit 8, kde je zdarma možný downgrade na 7 a potom i případný upgrade vyjde asi lépe z 8, než 7.
muzu klidne jmenovat - proclarity, pod cimkoli nad XP defakto nefunkcni (spustit se to da, ovsem nektere funkce pusobi zhrouceni aplikace)
Já nevím, co řešíte. XPčka pojedou dál i bez podpory Microsoftu. Se zapnutým firewallem a slušným antivirem jsou bezpečná.
Microsoft vyhrožuje, aby prodal, nic víc...
Jiste a se vsema znamejma bugama a dirama, takze za mesic ci dva budou vsude po netu stovky scriptu, ktery staci spustit, a XP jsou tvoje. Ty budes BFUcku doma adminovat firewall? Mineno samo externi? Protoze cokoli naisntalovany do deravyho OS je stejne deravy jako ten OS.
O tom ze uz ted nektery aplikace maji ukoncenou podporu XP (prave predevsim ruzny ucetni systemy) ani nemluve - taky ti to mozna jeste nejakej patek pojede ... a pak najednou zjistis, ze appka vyzaduje vyssi verzi .NET nez lze dat na XP ... nebo ze se ti nekde neco blbe pocita ... a zes podal blbe vyplneni priznani na nejakej ten bernak nebo tak ... pricemz ti dodavatel systemu rekne presne co cekas - jestli ses nepos... kdyz to provozujes na nesupportovanym systemu.
Takže chatem s prodejní podporou Microsoftu a následným telefonátem na linku předprodejních dotazů jsem zjistil, že se případu jenž řeším se slevy typu zlevněný upgrade netýkají.
Nevim s kym a ocem sis chatoval, ale v alze se dalo ... ale ted jak koukam zu asi neda, coz neznamena ze to jinde jeste nemaj ... koupit za cca 1500, a tykalo se to libovolnych win libovolne verze od XP vejs (takze si klidne z home udelal PRO). Pocitam ze na ebay a jinde toho budou k sehnani hromady. Za 800 to bylo primo od M$ bez placky (omezeno na 5ks).
No ty sedmičky věru moc legálně nevypadají. :-)
To už jsem někde četl, že někdo prodával samotný COA štítky a k tomu recovery CDčka z ATComputers nebo odkud...
Pokud se něco u Windows 8 a 8.1 nezměnilo, tj. licence je stále dle OEM System Builder, tak vy jako koncový zákazník musíte koupit
od prodejce PC + OEM Windows (předinstalované na tom PC a s nalepeným COA štítkem) - pak je systém legální.
Pokud se nic zasadniho nezmenilo, tak OEM se na koncaka vubec nevztahuje, a je jedno jestli cloveka nebo firmu. OEM je ujednani mezi prodejcem HW a M$. Jinak ten, kdo doda widle jako OEM na ne taky drzi (mel by) support, M$ stim pak nechce nic mit, ale to je v pripade produktu M$ uplne jedno, protoze jejich "support" je vazne tak uzasny ... ze nema smysl snim ztracet cas.
Podotykam, ze vazany prodej je nezakonny + na toto tema rozhodovalo uz nekolik soudu, a vsechny se vice ci mene shodly, ze widle sou proste widle a je jedno jestli sou fakturovany zlvast nebo dohromady s nejakym zelezem.
Apropos, tim zcela legalnim "system builderem" se stava kdokoli, kdo ty OEM widle nainstaluje, takze kdyz si je na to zelezo sam sobe nainstaluju ja, tak mam zcela legalni widle, na ktere si sam sobe drzim support - takze presne stejne, jako na libovolny jiny widle.