Windows XP končí podpora. Do jaké míry a jak rychle měnit OS?

Nejedná se mi o potřeby člověka nějak byť minimálně spjatého s IT.
Jde mi o BFU, jehož živí účetnictví.
Navíc vzhledem k cenám OS  MS, Win.7, Win.8, ( už mi zde byl doporučován okmžitý upgr.na na v.8.1 ) uvažujeme o novém počítači.
- I když na na můj vkus to bude spíše velmi levná kancelářská záležitost s OS, bez např.USB 3.

Jak by jste v takovém případě řešili problém končících Win.XP vy?

Má podle vás cenu doporučit jiné, levnější, řešení např. důslednou obranu před problémy s internetu ?
- Účetní programy nebývají problém stran nemoderního OS, spíše obráceně.
- Problém lze spíše čekat ze strany nutnosti komunikace ze státní správou a jejich SW a formátovými požadavky.

Slyšel jsem nedávno něco co mi přišlo jako divná pohádka. Týká se to využití verzí OS  MS Windows  Home a Starter v podnikání, které je prý velmi odlišné od legality používání MS Office Home and student  vs.   Professional ?
- Pokud v tom máte někdo zcela jasno, předem díky za odkaz, budu rád abychom nekupovali zbytečně drahou verzi.

Jakou obecně máte zkušenost s předinstalovanými OS Wind. z hlediska obnovy systému, zálohování systému?
A to jak u profi uživatelů tak u BFÚ. Tedy pokud je pak na vás aby jste obnovili systém a bylo to v pořádku i s licenčními čísly apod.

Být po mém tak OS Wind. vůbec neřeším ale nedomnívám se, že jsem schopen všechny ten potřebný účetní soft. rozchodit třeba na Ubuntu, navíc BFU by s to měl mrtvici.
Stran jednak mojí neschopnosti i stran nemožnosti aby to BFÚ zvládl nelze řešit nějaké virtualizace. Budu rád když se za půl roku dopracujeme k rozumnému zálohování jak účetnictví, tak i OS.
- Počítám max. s 3 PC jenž budou moci na internet. Ne jako u mě s 8 ( 4 WAN + 4 LAN ).
- Nic typu vzdálená správa plochy není jako řešení, či občasné zásahy z mojí strany příliš vítáno. BFU má velmi špatné zkušenosti.

j

Re:Windows XP končí podpora. Do jaké míry a jak rychle měnit OS?
« Odpověď #1 kdy: 13. 01. 2014, 09:19:53 »
Ad cena ... pokud to chces resit, mel si koupit uz pred 1/2 rokem za 800 upgrade na 8 ... kterej lze downgradovat na 7. Stale se pak da koupit za cca 1500.

Ad "dusledna ochrana" - na to v domacich podminkach zapomen. Problem bude vubec to, ze budou ty widle mit pristup na net.

Predinstalovany systemy nepouzivaji seriovy cisla. Nikdy tam pak neni zadany to, co je na lepiku. V pripade reseni downgrade te primo M$ odkaze na to, aby sis to SN "nekde" sehnal.

« Odpověď #2 kdy: 13. 01. 2014, 09:59:13 »
Díky za názor, který mi zdá se poměrně dost pomůže. I když se nejedná o můj počítač a v té době jsem o problému nevěděl.

Pokud to bude možné, jak jsem psal není to v mém vlastnictví ani SW ani HW, budu to řešit.

K tomu tedy otázka opět pro daleko zkušenější než jsem já. Na jaké ještě konfiguraci PC má smysl Win 7. provozovat a jaké mohu čekat problémy ?
Win 7. provozuji na netbooku ( Intel Atom ) s 1GB RAM a je to velmi líné, ovšem s toho se nedá vycházet. Pokud si dobře pamatuji tak PC, kterého se to týká má 4GB RAM a to by mělo bohatě stačit.

libcha

« Odpověď #3 kdy: 13. 01. 2014, 10:26:46 »
Já jsem kolem vánoc řešil asi naprosto stejný problém jako ty. Linux by bfu zvládl, problém by byl s firmou od které si nechává přijít nainstalovat účetní sw a ta by řekla nee i kyby to eventuálně šlo. Asi to nebylo nkonec nejgeniálnější řešení, ale splácnul jsem to pod vylepšní (notně tragického) hw, kdy jsem pořídil repasovaný pc s win7 oem pro repasovaná pc, to celé asi 3-4kkč.

Pavel 'TIGER' Růžička

« Odpověď #4 kdy: 13. 01. 2014, 10:40:44 »
No když bys tomu atomu přidal ten 1GB ram, stejně 2GB ram jsou pro něj maximálkou, dost by mu to pomohlo. Jinak 4GB ram je tak nějak minimální standard pro slušnou práci.

« Odpověď #5 kdy: 13. 01. 2014, 10:48:53 »
Takže chatem s prodejní podporou Microsoftu a následným telefonátem na linku předprodejních dotazů jsem zjistil, že se případu jenž řeším se slevy typu zlevněný upgrade netýkají.

- Problém s nainstalováním účetního software by nebyl buď žádný nebo obrovský.
Žádná firma to dělat nebude, to budu prostě já. Ovšem pokud bych to nerozběhal ani s telefonickou, či chat podporou od výrobců toho software byl to průšvih jak vrata.

Navíc určitě jste již viděli hrůzu v očích BFU, ženské, pokud oznámíte nebudou tam Windows. ( Ale pokusně bych zkusil nějakou free nebo demo verzi těch účetních systému pod Ubuntu nebo Debianem, třeba mě to nakope už při instalaci ......

Takže to budu řešit asi tak jak byl původní záměr. Nový počítač ( i když z mého pohledu i to je tragédie, kdy jsme silně omezeni cenou ) s OEM Windows.

Všem díky za pomoc.   
- Ještě, jaké máte zkušenosti se zálohami instalací OS Windows od té doby co se systémy dodávají bez instalačních CDček?

Pavle ( TIGER ) díky, čeká mě tedy "rozborka" ASPIRE ONE D257.

Petr

« Odpověď #6 kdy: 13. 01. 2014, 11:49:37 »
Já nevím, co řešíte. XPčka pojedou dál i bez podpory Microsoftu. Se zapnutým firewallem a slušným antivirem jsou bezpečná.
Microsoft vyhrožuje, aby prodal, nic víc...

Pavel 'TIGER' Růžička

« Odpověď #7 kdy: 13. 01. 2014, 11:59:16 »
Já nevím, co řešíte. XPčka pojedou dál i bez podpory Microsoftu. Se zapnutým firewallem a slušným antivirem jsou bezpečná.

No jen se do nich přestanou vyvíjet programy, což třeba u antiviru není nejlepší. Nebudou aktualizace na systémové chyby, což může obejít i ten firewall ... ne je to konec. Dejme tomu, že nějaký čas ještě pojedou ... rok, dva ... ale bezpečnost s ukončením podpory padá.

lamka

« Odpověď #8 kdy: 13. 01. 2014, 12:19:47 »

No jen se do nich přestanou vyvíjet programy, což třeba u antiviru není nejlepší. Nebudou aktualizace na systémové chyby, což může obejít i ten firewall ... ne je to konec. Dejme tomu, že nějaký čas ještě pojedou ... rok, dva ... ale bezpečnost s ukončením podpory padá.

No ale ten rok dva vydrzi na XP-ckach a potom ide rovno na widly 9, ktore nedavno udajne naznacili, a ktore budu podla vzorca "dobre widly - zle widly - dobry widly" naisto zarucene nove XP-cka :o  ;D (samozrejme dristam, a prinajlepsom to bude novy update na widly 8.1 ci jake su teraz...)

Petr

« Odpověď #9 kdy: 13. 01. 2014, 13:35:41 »
Já tedy nevím, ale software na Windows XP jede v podstatě všechen, kromě dílek od Microsoftu jako např. Internet Explorer, DirectX, Visual Studio 2012 a 2013 a s tím spojený .NET Frameworky >= 4.5.
A neřekl bych, že by byl problém takový aplikace nebo takový framework pro XPčka napsat, API bude dost podobný, co se u 7 a 8 změnilo je jádro, podpora nových technologií a ksicht.
Microsoft XPčka vynechává již nějakou dobu schválně, aby jim neprodlužoval život a pomohl jim pod zem.
Osobně považuji XPčka za jeden z nejlepších systémů od Microsoftu vůbec a myslím si, že i samotný Microsoft netušil, že i za 12 let to bude stále ještě tak rozšířený operační systém - a tedy trn v patě společnosti, která potřebuje prodávat nový produkt a generovat zisk.
Jinak osobně jsem za posledních pár let používal na svém PC buď Linux a nebo zmíněné Windows XP Pro s nainstalovanými service packy + antivir - Avast! Free a pane Tomáši, osobně bych se je nebál používat dál dokud Vám to staré PC na účetnictví nedoslouží.
Ať už pracujete s jakýmkoliv OS, není nad to pravidelně a poctivě zálohovat, pak se Vám nemůže nic stát...

Petr

« Odpověď #10 kdy: 13. 01. 2014, 13:42:02 »
Btw. XPčka na SSD disku, byť neumí trim, na Core-i3, byť nejsou 64bitvé, se 4GB RAM, byť dokáží využít jen 3.5GB lítají jako víno... :-)

« Odpověď #11 kdy: 13. 01. 2014, 13:58:52 »
Odpověď Petrovi. Zřejmě jsme si nerozuměli, neboť já jsem mysle rozchodit veškerý ten účetní soft. na Linuxech. Což čím více o tom přemýšlím by byl dost problém, neboť i pouhá instalace probíhá do jiných adresářů a i disky se jmenují pod Linuxem jinak.

Aktuálně okolo toho řeším problém legality prodeje společností  Výhodný software :    http://www.vyhodny-software.cz/windows-7/windows-7-home-premium/?selectedVariant=23&gclid=CL7XkePz-rsCFQhZ3god9kIAIQ

Za 1490 Kč s DPH. To by se pak bfu vešel do 10 000 Kč s daleko lepší mašinou, např. dvojnásobným diskem, Haswell procesorem a hlavně USB 3.

Jde  i o to, abych nedoporučil nákup jako že licence Windows 7, čímž to opravdu podle mne zavání.

Případně bych doporučil i třeba  http://www.czc.cz/zotac-zbox-id18-e-cerna/138148/produkt?q-category-id=av9js05l1ehf7a515831osusjb    +   2,5 palc. HDD + paměť a jsme s cenou ještě níže.

Bohužel těm Windows se nevyhnu.
- Napadla mě ( na tomto fóru ) kacířská myšlenka, zda bych se bez Windows obešel zcela já doma. Největší problém by byl asi s webovými bastlítky na které mám licence. Ostatní bych zřejmě zvládl rychle nahradit alternativami pro Linux.   

Pavel 'TIGER' Růžička

« Odpověď #12 kdy: 13. 01. 2014, 14:23:54 »
Asi takhle ... účetnictví pro linux už je, problém je ten, že někdo má něčeho licenci a umí s tím. Ovšem pořád se dá argumentovat, že je třeba každý rok kupovat antivir, což se na linuxu ušetří. Na ušetřené peníze lidé slyší. Avšak nezneužívat toho!

Pokud chce člověk přejít na Linux, vždycky se to dá, jen je třeba změnit myšlení při práci. Někdo to zvládne jiný ne. A i na to je třeba člověka upozornit, a ne mu věci nutit pod tlakem, jen proto, že já je používám, tak by je měl používat také. To co vyhovuje mne, jiný nezkousne. A to je zcela v pořádku.

Petr

« Odpověď #13 kdy: 13. 01. 2014, 14:30:50 »
No ty sedmičky věru moc legálně nevypadají. :-)
To už jsem někde četl, že někdo prodával samotný COA štítky a k tomu recovery CDčka z ATComputers nebo odkud...
Pokud se něco u Windows 8 a 8.1 nezměnilo, tj. licence je stále dle OEM System Builder, tak vy jako koncový zákazník musíte koupit
od prodejce PC + OEM Windows (předinstalované na tom PC a s nalepeným COA štítkem) - pak je systém legální.

« Odpověď #14 kdy: 13. 01. 2014, 15:09:15 »
Měl jsem na to téma před chvílí hovor se zákaznickou linkou Microsoftu. Závěr předinstalovaný ty OEM být nemusejí, co je však důležité je, že záruka na ně od MS je veškerá žádná.
- Dost rozdíl proti tomu co mi tvrdily CZC.cz nebo Mironet

Ovšem pokud to je podvodný prodej, tak to je dost průšvih pro chudáky co si to koupí v dobré víře.
Navíc adresa na prodejce ( poskytovatele licence ) je Valdické předměstí ( Valdice - taková fajn věznice ) Jičín.
JAKUB KONČINSKÝ, dat. nar. 31. března 1989
Jaselská 1022, Valdické Předměstí, 506 01 Jičín
den vzniku funkce: 2. května 2013  ( - ve stejný den také zapsáno v obchodním rejstříku )

Nějak mi to pořád nedochází ten obchodní model. Že by někde skoupil 10 000 krabic nebo instalací OEM a teď je přeprodává ?

Určitě nehodlám nikomu Linux vnucovat, navíc na to toho s ním málo umím. U většiny lidí by to podle mě ani nebylo vhodné, zajímají s o jiné věci o jinou práci na počítači než je operační systém.
Myslel jsem to tak, že se Windows zcela nevyhnu právě tím, že to mají lidi kvůli účetnictví, no a pak velká část na různé hry a ty jim zase ( což neověřuji ) fungují pod XPčkama.