Nedávno jsem řešil podobný problém, kdy měl uživatel počítače nastaveno heslo při zapnutí stroje, které si nepamatoval, protože se již několik let přihlašoval otiskem prstu (v BIOSu, ještě před bootem), a heslo nemusel zadávat. Měl jsem za úkol tohle heslo/otisk dát prostě pryč, tak jsem "chytře" resetoval BIOS vyndáním baterčičky. Načež to opravdu již otisk palce nechtělo, ale chtělo to jenom to heslo k disku (i když jsem disk dal do jiného stroje), zkrátka ATA lock, takže jsem byl v rejži, protože heslo jsem nevěděl a otisk palce už nefungoval.
Vyzkoušel jsem snad všechny možný nástroje a utilitky, nic s tím nehnulo, žádný zadávání chybového kódu do nějakých prográmků nikam nevedlo. Bruteforce nepřipadal v úvahu, protože firmware disku se choval tak, že po třech chybných pokusech již další nebral a bylo nutné disk odpojit a znovu připojit k proudu (tj. restartovat stroj).
Nakonec to skončilo u data recovery společnosti, kde si s tím poradili, ale nepodařilo se mi z nich dostat, jakým způsobem to provedli. Šlo s tím udělat něco svépomocí? Fakt by mě to zajímalo, zkoušel jsem ledacos.