Doména na domácím serveru

Tom Liberec

Doména na domácím serveru
« kdy: 26. 12. 2013, 22:58:14 »
Na tomtdoplňujísem četl, že je možnost nechat přesměrovat jednu doménu, samozřejme i více ale to nechci řešit, domu.
Máte s tim někdo zkušenost ? Co to stojí dojednání i poskytovatele webhostingu a registr. IP adresy ?

Připadne nějaké další obstrukce. Pokud to někdo takto provozujete kolik vás to vyjde?

Na YouTube je to male Supermicro s dvou jádrovým Intel Atomem, což je jedna varianta.
Druhou jsou Zotac ZBOX varianta s Atomem a zejména s Celeronem. - Také dvou jádra.

V TV Conect ( Conected ) proběhla zajímava debata s vedoucím od služeb Google, cloud atd. Některe připomínky ohledně bezpečnosti byly zajímave zodpovezeny.  Nicméně nedomnívám se, že můj nebo firemní problém jsou NSA a CIA.
Teoreticky nějaké zachytávání provozu u poskytovatele webhostingu a mail serveru nelze úplne vyloučit nikdy.

K tomu doplňující dotaz. Jak se vam líbi velmi silné postaveni Google na internetu a jeho posilování?
Jak to vidíte do budoucnosti?  Sice jsem četl,  že ohledně cloud úložišť v USA již dokonce odepisuji některé příliš optimisticke investice, pro neochotu ze strany některých firem ohledně svěřování dat. Navíc i článek podle něj pravo nestíhá ošetřit některé nabízené služby ohledně možných příštích problémů pri prudkém technologickem rozvoji v IT, ale zajímá me Váš názor.

Jde mi o to zda se lidi a některe firmy nevydávají az příliš v šanci vlivu IT korporací ?!
« Poslední změna: 26. 12. 2013, 23:39:58 od Petr Krčmář »

Jenda

Na tomtdoplňujísem četl, že je možnost nechat přesměrovat jednu doménu, samozřejme i více ale to nechci řešit, domu.
Máte s tim někdo zkušenost ?
Prostě si nastavíš A/AAAA záznamna domácí IP adresu.
Co to stojí dojednání i poskytovatele webhostingu a registr. IP adresy ?
Webhosting s tím nemá vůbec nic společného a koho myslíš „registr. IP adresy“?

Připadne nějaké další obstrukce. Pokud to někdo takto provozujete kolik vás to vyjde?
Stojí to spotřebu elektřiny serverem doma. To záleží na serveru, můžeš si pořídit WRT, co žere 5 W, a nadupaný stroj, co žere 500 W.

K tomu doplňující dotaz. Jak se vam líbi velmi silné postaveni Google na internetu a jeho posilování?
Nelíbí. Bohužel Google Search nemá co do kvality výsledků konkurenci a pak mě ještě pár lidí nutí používat Google Docs :-(. A pak YouTube je taky googlí… Jinak od nich nic nepoužívám.

Jak to vidíte do budoucnosti?
Bledě.

Jde mi o to zda se lidi a některe firmy nevydávají az příliš v šanci vlivu IT korporací ?!
Kdyby jenom firmy. Myslím, že poslední půlrok (kauza Snowden) ukázal, že se úplně všichni vydáváme do rukou IT korporací a NSA.

Tom Liberec

To menší řešeni na 25 W. Další budu řešit podle potřeb firmy / firem.

Další služby Google jsme zatím ve firmě odmítli,  YouTube používáme jen každý soukrome.

TomasP

Re:Doména na domácím serveru
« Odpověď #3 kdy: 27. 12. 2013, 00:30:09 »
Takové trošku zmatené, ale napíši svůj názor na google a cloudy.

Google mi nevadí, nesdílím o sobě víc, než bych chtěl... a to že ví kolik mi je let, že nejsem žena, mám rád to a onohle z toho co hledám je OK, co mi vadí je přílišná personalizace vyhledávání - pokud hledám nějaký pojem z hlediska oboru třeba IT a následně z hlediska např. ekonomického, trvá mi mnohem déle najít požadované výsledky... A docs, znám jednu firmu a ta v nich má všecko - knihy jízd, výdaje,příjmy ... šílenost a sebevražda!

Vadí mi směr Microsoftu - ukončení téměř všeho co jde on-site - Sharepoint (do pár let) , SBS - vyjmutí Exchange - O365 (nehorázně předražené), samostaný Exchange - drahý, a spousta takovýchto drobností, které vlastně zvyšují náklady, než aby je šetřily... V neposlední řadě Office - předplatné na 3roky a pak si ***** a plať znova, dyď jejich životnost je cca 5let (2007 jsou už na hraně) jen doufám, že tento model nezavedou celoplošně...

Zálohy v Cloud - super off-site řešení, jen né proboha čisté, ale zašifrované na lokálním disku a následně sych do mraků.... a když se to ztratí, no co šifru mám silnou to nikdo nelouskne a mám ještě on-site zálohy...

NESNASIM jakékoliv Cloudy platící se každý měsíc , at jsou to maily, servery atd... Virtualizace serverů super, u pomalých strojů u výkonějších mašin se téměř vždy zaplatí vlastní mašina + admin v období 3-5let životnosti HW

A jak řeklo několik zákazníků - není nad to, abych svoje data mohl vzít a rozmlátit kladivem, zmáčknutí čudlíku mi nedává jistotu....

Jenda

« Odpověď #4 kdy: 27. 12. 2013, 05:26:16 »
Google mi nevadí, nesdílím o sobě víc, než bych chtěl... a to že ví kolik mi je let, že nejsem žena, mám rád to a onohle z toho co hledám je OK
Mně teda docela vadí, že vím, co hledám, vzhledem k tomu, co taky někdy hledám :-).
Vadí mi směr Microsoftu - ukončení téměř všeho co jde on-site - Sharepoint (do pár let) , SBS - vyjmutí Exchange - O365 (nehorázně předražené), samostaný Exchange - drahý, a spousta takovýchto drobností, které vlastně zvyšují náklady, než aby je šetřily... V neposlední řadě Office - předplatné na 3roky a pak si ***** a plať znova, dyď jejich životnost je cca 5let (2007 jsou už na hraně) jen doufám, že tento model nezavedou celoplošně...
To jde naštěstí úplně mimo mě, věci od MS prostě nepoužívám.

Ještě bych nadhodil jedno téma: smartphones. Ty jsou s cloudem dost často provázané a znají všechno - kontakty, polohu, fotky… A přijde mi, že v jejich bezpečnosti (i fyzické) číhá spousta překvapení. Např.:
http://hackaday.com/2013/11/17/getting-a-shell-on-any-android-device/
Osobně jsem měl možnost levně koupit úžasný smartphone (qwerty klávesnice, podpora pro Cyanogen…), ale vzdal jsem to, když jsem si s ním chvíli hrál a konstatoval jsem, že to asi nedokážu používat/zabezpečit.

eswrgewrtewrtw

« Odpověď #5 kdy: 27. 12. 2013, 08:32:16 »
ukazkovy navod jak na registraci domeny u nejakeho registratora:
http://www.nic.cz/whois/registrars/list/1/
http://web4u.dobradomena.cz/dobradomena/manual.pdf

u registratora si zaregistrujete domenu, pokud ji chcete provozovat doma na svojem stroji tak u registratora jen nastavite spravne DNS, aby ukazovaly
na domaci komp a je to.

« Odpověď #6 kdy: 27. 12. 2013, 11:18:13 »
mam takhle nasmerovane *.doma.mojedomena.cz , na kompu mi bezi virtualbox a router posila port 8080 na nej. na to abych zakaznikovi/kolegovi neco ukazal v prubehu vyvoje dobry. stoji me to 50,- za pevnou verejnou IP adresu placeno memu ISP. ale nic kritickyho nebo finalni sluzbu pro zakaznika bych natom neprovozoval.

lepsi reseni nez google apps jsem zatim nenasel.
Děkuji za možnost editace příspěvku.

Tonda

• 635
    • Zobrazit profil
« Odpověď #7 kdy: 27. 12. 2013, 15:26:49 »
Jak už tu zaznělo, je potřeba ta doména a vhodně nastavit DNS. A také veřejná IP adresa, ideálně statická, pokud je dynamická, lze použít služeb tzv. dynamického DNS (DNS s kratičkou expirací a klient, který detekuje změnu IP provede její aktualizaci).

Akorát je potřeba zvážit spolehlivost domácí internetové přípojky, spolehlivost zásobování domácnosti elektrickým proudem a spolehlivost neserverového hardware (Zbox) budou patrně znamenat nižší dostupnost než by byla v případě pronájmu nějaké solidní VPS. Sám něco takového provozuji několik let a nejvíce výpadků má na svědomí UPC, párkrát ta elektrika, HW držel, ale to může být klika.

Každopádně Atom bych nebral, low voltage Celerony na bázi Ivy Bridge nestojí o moc více a výkonově je to úplně jinde, to už sme tu ale rozbírali v jiném vlákně.

« Odpověď #8 kdy: 27. 12. 2013, 17:12:18 »
Od providera mám přidělenou veřejnou IP. Je stále stejná, takže zřejmě statická. Je to na wi-fi po sídlišti + kabely switch po domě.
To by neměl být problém. Několik domén mám, ale na tohle si zařídím novou.

Všem díky.

Jenda

« Odpověď #9 kdy: 27. 12. 2013, 17:45:55 »
Několik domén mám, ale na tohle si zařídím novou.
Nestačí ti subdoména? Vyrobíš záznam "blabla A tvoje.domácí.IP" a pak tam polezeš jako blabla.tvojedoména.cz.

« Odpověď #10 kdy: 27. 12. 2013, 18:55:20 »
Stačila. Můj problém je port forwarding.

PANKapitanRUM

« Odpověď #11 kdy: 27. 12. 2013, 19:22:48 »
Rozdělím to na A,B,C.

A) VPS je jednoduché řešení, koupit malý box co nic nežere stojí 100$ a i tak ti za rok sežere za dalších 30$ * 3 roky = dalších 100$, za 200 dolarů budeš mít VPSko > 3 roky.

B) Amazon nabízí malé VPS zadarmo na rok: http://aws.amazon.com/free/

C) Pokud chceš něco na hraní, postavil bych něco ze šrotu a zdarma, VPS je pořád jednodušší.

Víc se mi rozepisovat nechce viz moje důvody, proč sem na tohle fórum nepíšu.
Výjimku jsem udělal k vůli Tomovi.

« Odpověď #12 kdy: 27. 12. 2013, 19:48:56 »
a jaky presne mas ten problem s forwardingem?
Děkuji za možnost editace příspěvku.

« Odpověď #13 kdy: 28. 12. 2013, 02:11:12 »
Google mi nevadí, nesdílím o sobě víc, než bych chtěl... a to že ví kolik mi je let, že nejsem žena, mám rád to a onohle z toho co hledám je OK
Mně teda docela vadí, že vím, co hledám, vzhledem k tomu, co taky někdy hledám :-).
https://history.google.com/history/

Kdyby byla historie vyhledavani verejna, dotazy na googlu u vetsinu uivatelu by se hodne zmenily :D
"Kdo v zájmu bezpečí obětuje část své svobody, v konečném důsledku přijde o svobodu i svou bezpečnost."

TomasP

« Odpověď #14 kdy: 28. 12. 2013, 15:02:54 »
Koukal jsem na to a nenašel jsem tam nic, co by mi vadilo :)

Jinak ještě dodatek k té bezpečnosti - spolupracuji s jednou společností, kde veškerý interní provoz musí jít přes jejich VPN až někam do Německa, na internet není default route, ale PROXY, nastavení IE, počítače, admin práva všecko sebraný.... Některé služby pouze interně či po VPN, instalace NTB/PC z modifikovaných Image souborů... Mobily sice Android, ale v certifikátech k Exchange vynucené zamykání obrazovky atd...

Tomu se říká bezpečnost :)