Xubuntu je momentálně náročnější na systémové prostředky než Debian s Xfce.Zprovoznění všech věcí souvisejících s provozem linuxu na notebooku nezabere více než půl hodiny (pokud to není exotický hardware).
Aha, dříve to bylo tak nastejno. A teď si zase dovolím nesouhlasit já: Nedávno jsem instaloval Debian na notebbok a rozhodně to nebyla půlhodina, ale mnohem déle, a to většina postupů byla popsána na Debian Wiki, zbytek jsem dal dohromady pomocí svých zkušeností (považuji se za středně pokročilého uživatele, žádná lama, ale žádný expert). Nedokážu si moc představit, jak by tazatel např. zavedl ovladač pro Nvidii (pokud je tam tedy Nvidia; já jsem to udělat musel, protože svobodný ovladač mi rozhazoval grafiku), v Debianu se musí editovat xorg. conf (automatický program na totéž znemožní českou klávesnici), kdežto v Ubuntu se to dá odklikat a nabídne se to samo. A takových úkolů je tam víc.
Debian už dlouho není jen pro rádoby profíky, dá se instalovat a provozovat běžnými amatéry.
Tady bych v podstatě souhlasil, mně Debian vyhovuje a za žádného těžkého profíka se nepovažuju. Když ale tazatel píše, že LUbuntu je hodně jiné než čisté Ubuntu, tak nevím. Každopádně nechci Debianem strašit, je to dobrý a výkonný systém, ale asi bych tím nezačínal.
Jinak se tazateli omlouvám za tvrzení, že Lubuntu je na tom s češtinou podobně jako Ubuntu. Měl jsem nějaký live systém s LXDE a tam to bylo s češitnou docela v pohodě. Ale možná to byla starší verze. Jinak pokud nevíde, zda spíše LXDE (LUbuntu), nebo Xfce (Xubuntu), zkuste si do stávajícího systému doinstalovat ještě Xfce (v debianu jsou to balíčky xfce a xfce-goodies) a při přihlášení zvolte toto prostředí. Uvidíte, co Vám bude vyhovovat více.