Distro podobné BSD portům

Lenin POWER!

• 434
  • Nekecat a delat!
    • Zobrazit profil
    • Tribut Leninovi
Distro podobné BSD portům
« kdy: 18. 12. 2013, 20:57:40 »
Je nejake distro podobne systemu BSD portu? Doporucili mi gentoo a arch. Mrknul jsem se na obe, arch tomu rozhodne podobnej neni. Gentoo docela jo, ale je vyrazne slozitejsi. Pak jsem se mrknul na sourcemage, ale ten je na muj vkus dost rozbitej.

Jsou jeste i nejake jine alternativy? Mam na mysli distro kde se programy kompiluji a podporuje i ARM
« Poslední změna: 18. 12. 2013, 23:09:05 od Petr Krčmář »

Re:Distro podobne BSD portum
« Odpověď #1 kdy: 18. 12. 2013, 21:16:15 »
Jsou ještě nějaké distribuce od Gentoo odvozené. Ale co je na Gentoo složitého? Podle mne je to na instalaci ta nejjednodušší linuxová distribuce. Je k tomu krásný návod Gentoo Handbook, kde máte krok za krokem srozumitelně vysvětlené, co a proč máte udělat.

Stalin

Re:Distro podobné BSD portům
« Odpověď #2 kdy: 18. 12. 2013, 23:09:55 »
Win XP.

« Odpověď #3 kdy: 18. 12. 2013, 23:22:33 »
Dister, který se kompilují, je několik, ale žádné mi zatím nepřišlo tak jednoduché a čisté jako FreeBSD*

Už jsem tady říkal dávno, že místo Debian/kFreeBSD a Gentoo/FreeBSD by se hodil spíš opačnej hybrid (Linux kernel, BSD zbytek). Zatím jsem nic takovýho nenašel a docela dost hledal, takže pochybuju, že to existuje a je použitelný.

Pokud něco použitelnýho přece jenom najdeš, dej mi prosím vědět, taky bych o to stál.

* pro hnidopichy: to není flame, ale můj čistě subjektivní pocit

Lenin POWER!

• 434
  • Nekecat a delat!
    • Zobrazit profil
    • Tribut Leninovi
proc ne gentoo
« Odpověď #4 kdy: 18. 12. 2013, 23:47:54 »
arm dokumentace je uz neaktualni - http://www.gentoo.org/doc/en/handbook/handbook-arm.xml?part=2&chap=4

ale o to nejde, na system ktery se nebude nikdy aktualizovat je to moc slozity. Treba prave ty initscripty, cim slozitejsi framework tim vetsi pravdepodobnost ze se tam objevi chyba na kterou se pri testovani nenarazilo.

nebo to portage, da se tomu verit ze to opravdu prekompiluje vcetne vsech zavislosti kdyz udelame final build? V BSD systemu pouzivaji makefiles, tem se da verit - tam zacnete s prazdnym /usr/local a vsechno si tam naskladate od nuly. moje zkusenost je cim jednodusi system tak je to pro tyhle embedded veci lepsi.

« Odpověď #5 kdy: 18. 12. 2013, 23:53:07 »
Lenine, jakej je vlastně důvod nepoužít přímo BSD?

Lenin POWER!

• 434
  • Nekecat a delat!
    • Zobrazit profil
    • Tribut Leninovi
« Odpověď #6 kdy: 19. 12. 2013, 00:02:05 »
Lenine, jakej je vlastně důvod nepoužít přímo BSD?

vyrobce hw podporuje jen Linux. Kdyz by tam kleklo BSD tak se mu to neda omlatit o hlavu a pojistovna mi to nevezme. Takhle kdyz Linus zvora Linux 3.10 a ono to bude lehat tak to zaplati z pojistky vyrobce pac je to oficialne podporovana konfigurace.

« Odpověď #7 kdy: 19. 12. 2013, 00:10:22 »
vyrobce hw podporuje jen Linux. Kdyz by tam kleklo BSD tak se mu to neda omlatit o hlavu a pojistovna mi to nevezme. Takhle kdyz Linus zvora Linux 3.10 a ono to bude lehat tak to zaplati z pojistky vyrobce pac je to oficialne podporovana konfigurace.
A to podporuje jakejkoliv Linux bez vazby na distro? To je docela zajímavá politika :)

Tak vem FreeBSD a dej s/FreeBSD/Linux/g :)

Lenin POWER!

• 434
  • Nekecat a delat!
    • Zobrazit profil
    • Tribut Leninovi
« Odpověď #8 kdy: 19. 12. 2013, 00:18:49 »
Linux je kernel, ne distro. Kdyz pise ze podporuje Linux 3.10 mysli se tim kernel + ty jeho drivery co tam dobastlil, jeste teda podporuje bootloader.

« Odpověď #9 kdy: 19. 12. 2013, 00:36:43 »
To nic nemění na tom, že mi přijde zajímavá politika, jestli pojišťovna ochotně zacáluje, když ti to klekne kvůli chybě v userlandu FrantovaSuperLinuxu v.0.0001, ale nezacáluje kleknutí FreeBSD. No, pojišťováci mají občas zajímavý nápady :)

Lenin POWER!

• 434
  • Nekecat a delat!
    • Zobrazit profil
    • Tribut Leninovi
« Odpověď #10 kdy: 19. 12. 2013, 00:48:15 »
To nic nemění na tom, že mi přijde zajímavá politika, jestli pojišťovna ochotně zacáluje, když ti to klekne kvůli chybě v userlandu FrantovaSuperLinuxu v.0.0001, ale nezacáluje kleknutí FreeBSD.

Userland dodava Lenin, lehne userland = caluje moje pojistovna. Vzdyt je to uplne jednoduchy. Kdyz to klekne zjisti se kde se to pohnojilo a kdo za to ruci. Toho pojistovna to pak zaplati. Dodavatel HW ruci za desku a konektory, pak linux a bootloader a firmware. Lenin ruci za userland, aplikaci, krabicku a napajeci trafo. Zakaznik ruci za napajeci napeti, provozni podminky - teplotu a vlhkost a za kabelaz.

Co se tomu porad tak divis, tos nikdy nic nedelal?

« Odpověď #11 kdy: 19. 12. 2013, 00:59:21 »
Co se tomu porad tak divis, tos nikdy nic nedelal?
No nikdy jsem ještě neviděl záruku na kernel bez záruky na userland. Navíc na kernel v libovolné verzi... No ale tak ok, je to tak, tak je to tak.

Pak bys ale asi měl líp specifikovat svoje požadavky, protože pak nechápu, proč potřebuješ ausgerechnet porty a nestačí ti normální stock embedded linux.

« Odpověď #12 kdy: 19. 12. 2013, 04:16:25 »
Jestli se pamatuju dobre tak za mych mladych let, cti na stredni, kdy byl jeste cas, se mi podarilo narazit na CRUX. ( crux.nu )

Martin Volf

« Odpověď #13 kdy: 19. 12. 2013, 06:34:18 »

MichalekII

« Odpověď #14 kdy: 19. 12. 2013, 07:06:21 »
Doporučuji k přečtení tuto stránku:
http://forum.ubuntu.cz/index.php?topic=41176.0