To je síla teda tohle vlákno

Jaká je pravděpodobnost, že padne 10.000x černá po sobě? To se zcela určitě ještě nikdy nestalo, souhlasíte? Pokud souhlasíte, logicky musíte také souhlasit s tím, že 9.999 spinů snížilo pravděpodobnost toho, že padne opět červená, když už předtím padla 9.999x. Pokud tuto pravděpodobnost snížilo 9.999 spinů, potom ji o něco snížil každý předcházející spin.
Je pravda, že pravděpodobnost uvádí pro každý spin stejnou pravděpodobnost, jenže to platí pouze v případě, že se nedíváte na jedno "stání" u rulety jako na celek...
Základní nepochopení pravděpodobnosti. Ať nemusím psát velká čísla:
Událost "hodím 4x po sobě na kostce šestku" je docela nepravděpodobná.
Co to přesně znamená? Že když
teď vezmu do ruky kostku a
začnu házet, tak se to stane.
S každou další hozenou 6kou je ta série čímdál pravděpodobnější, protože ty šestky, co už padly
mám v kapse.
Jestliže jsem už hodil dvě šestky, tak pravděpodobnost, že celkově budu mít sérii 4 šestek se rovná přesně pravděpodobnosti hodu
dvou šestek. Jestliže jsem už hodil tři šestky, tak pravděpodobnost, že budu mít celkově sérii 4 šestek je přesně rovna pravděpodobnosti hodu
jedné šestky (tj. té, která mi poslední chybí).
Čili jestliže už padla 9999x červená, tak ppost, že při dalším kole opět padne, je úplně stejná jako u jakéhokoli jiného kola. Je to totiž přesně ta jedna červená, která mi chybí. Ty ostatní už mám v kapse, čili ty už ppost toho posledního hodu nijak neovlivňují.
Pravděpodobnost celku je pak daná vynásobením jednotlivých spinů. Jednoduše řečeno - čím více her uděláte, tím více prohrajete.
Pokud mluvíš o schématu "s každým pokusem zvyšuju sázku", tak nemáš pravdu. Zvyšování sázek zabezpečuje to, že o celkovém výsledku vždycky rozhoduje jenom poslední kolo (zaplatí totiž všechny předchozí neúspěchy + zisk). Takže stačí hrát tak dlouho, dokud nevyhraju a
potom skončit. Výhra je zaručená a dokonce si můžu sám zvolit, kolik chci vyhrát.
Tenhle princip
není založený na tom, že by předchozí pokusy ovlivňovaly následující. Je založený čistě na tom, že jestliže má něco nenulovou pravděpodobnost, tak se to dřív nebo pozdějí musí stát. Pokud by se to nikdy nemělo stát ani při neomezeně dlouhém čekání, tak by to prostě mělo nulovou pravděpodobnost (z definice). Čili stačí hrát tak dlouho, dokud se jednou netrefím.
V praxi to nefunguje právě proto, že jsou limity (výšky sázek, délka hraní).
Matematicky se to dá říct tak, že když si
teď stoupnu před ruletu, tak
teď (předem) bude platit, že pravděpodobnost, že
v méně než druhém kole padne červená je x1
v méně než třetím kole padne červená je x2
... 4. ... x3
....
Čísla x1, x2, x3... tvoří řadu, která se limitně blíží jedné - tj. při žádném konkrétním N nebude x_n rovno jedné, ale zároveň
NEplatí věta "při žádném N počtu pokusů nedojde k tomu, že by červená padla", protože potom by ppost, že červená padne musela být rovna 0 a ta řada by nerostla.