No tak taketo cisla som nasiel a hovorim, ze som neveril
. Provozovat nic neplanujem, len som si tak rozsiroval obzory...
Po Play1, kde jsem na ne až tak dobrý výsledek musel vynaložit více práce, se mi to taky moc nechtělo věřit. Ale je to skutečně tak. V Play2 bylo odstraněno Groovy, v production mode se nespouští žádný kompilátor, jehož třídy by pak zůstávaly v paměti (to v Play1 šlo vyřešit, ale bojoval jsem s tím). Dokonce i soubor routes se přeloží do zdrojáků Javy/Scaly a následně do bytecode. Nebo parsery JSONu se (aspoň ve Scale) řeší makrem, ne (relativně pomalou) reflexí. Ono je spousta důvodů, proč Play2 může být rychlý a nenáročný a současně se v tom dá dobře psát. Je to někdy i otázka návrhu - třeba asynchronnost, což se ale asi nedá vysvětlit na dvou řádcích.
Celý framework je taky relativně jednoduchý - ve srovnání s aplikacemi jako Eclipse. Je také určitě jednoduchý ve srovnání s prakticky celým světem J2EE

. Například sessions řeší přes cookies podepsané pomocí HMAC. Má to svá omezení (zejména velikost session a nutnost některé věci timestampovat proti replay attacku), ale i výhody (škálování a nepotřeba úložiště sessions).
xfasdf: To IMHO nic nedokazuje. Quake2 jelo dobře i na starém 750MHz Duronu s 256MB RAM. Jake2 může být (ale třeba není) mnohem náročnější a nemusí to jít na dnešních CPU poznat.
Kolemjdoucí: Tak především bychom neměli mluvit o jazycích, ale o jejich implementacích. Existuje interpretované C, stejně jako Java kompilovaná do nativního kódu (GCJ, Avian, některé J2ME telefony, libart v Androidu 4.4). Procesor vykonávající Java bytecode je pak jiná věc, ale něco takového umožňovalo Jazelle, nicméně jeho detaily moc neznám.