Ne. Citlivý projekt jste z toho udělali vy, právě proto (!!!) že jste to neudělali jako jednoduchý meeting point, kde si lidi můžou vyměnit kontakty a poté poslat peníze a btc. Ani jste to neudělali jako jednoduchou escrow službu. Ani jako aukci. Udělali jste to jako burzu. Proč jsem se asi tak ptal na ty stoplossy? No právě proto, abych zjistil, jak moc jste se zbláznili - jak moc vám zlatá horečka zatemnila zrak...
Vy? Klidně mi tykej. Ten systém jsem vymyslel já. Tedy vymyslel jsem to, že to bude jako na burze. Jsem drobný akcionář, obchoduju na burze a systém obchodování na burze mi přijde naprosto perfektní. Je anonymní, nemusím nikam jezdit a důvěru za obchod zaštiťuje provozovatel, který zajistí, že obě strany dostanou svých závazků a případně že nedostanou, dojde k nějakému odškodnění. Všechny tyhle mechanismy tam měly být. Tady je vidět, jaký máš mezery v pochopení burzy. Vidíš jen spekulace, máš o tom informace maximálně tak z Blesku. Primární smysl burzy je, že jedna strana chce prodat a druhá nakoupit a je jí jedno, kdo je protistrana...
K čemu escrow? Aby se to dalo dobře vyloupit? To je mnohem nebezpečnější, než mít reálné peníze v bance. Když vydám příkaz k výplatě, budu pod ním podepsaný, banka ho přijme jen od autorizované osoby. Ta osoba za to ručí. Pokud jde o právnickou osobu, tak by to měl být vždy jednatel. A jak je to u escrow? Ty klíče nezabezpečíš. A když tam bude hodně peněz, vyplatí se k tomu počítači přijet fyzicky a pokud se ti podaří ti je ukrást, nikdo opakuju nikdo nemá šanci ti to dokázat ... a nejen to... je docela problém domáhat se náhrady škod u věci, která u nás nemá právní zakotvení.
Takže escrow ne, ale k tomu ani není potřeba. Vždyť bitcoiny jsou postavené na transparentnosti transakcí. Každý si může ověřit, že nějaká transakce proběhla. Banka vám neřekne, že franta zaplatil karlovi peníze, takže ten zase musí poslat bitcoiny. Nicméně bitcoinová síť vám tohle řekne, takže vy můžete výzvat frantu, aby zaplatil karlovi. A co když se vám na to ten franta vykvajzne a zmizí i s bitcoinama? Tudy cesta opravdu nevede. Jediná cesta je sběrný účet a ověřování transakcí. Franta zaplatí předem, pak se převedou bitcoiny a pak se vyplatí Karel. Tečka. Jako když prodáváte barák. Co je na tom nejasného?
Stoploss je normální příkaz. Tak jako na burze se všechno řeší příkazem. Burze se nakáže, burza udělá. Běžný příkaz nakup nebo prodej za určitou cenu, o tom snad není třeba diskutovat. Co máš proti příkazům pro geeky? Někdo chce nakoupit, když nastane nějaká situace... Proč by tam takový příkaz neměl být?
Já mám totiž obavu, že opravdu nevíš o co jde. Nevíš k čemu se ty příkazy používají. Jen si někde něco slyšel a teď to opakuješ jako mantru. Já jsem například prodal akcie ČEZu na stoploss. Díky tomu jsem udělal během pěti dnů asi 15% (bez páky prosím). Následující dva dny cena akcií klesla pod mou nákupní cenu. Stoploss mi pomohl předejít ztrátě, tedy přesně to, k čemu se používá. Takže fakt netuším, proč by ti to mělo vadit.
Ano, někdo chce nakoupit a prodat, protože to potřebuje. Někdo jiný chce jen spekulovat. Nevidím důvod, proč bránit jedné nebo druhé skupině dělat to co chce. Burza potřebuje spekulanty, aby byla likvidita. Nicméně burza jen se spekulanty fungovat nemůže. Navíc každý obchod i spekulanta znamená zisk pro burzu.