Nevzdáváme to - nová burza bitcoinů

Zvědavý

Re:Nevzdáváme to - nová burza bitcoinů
« Odpověď #345 kdy: 30. 11. 2013, 16:18:10 »
Budu moct obchodovat Bitcoiny proti Litecoinům?

« Odpověď #346 kdy: 30. 11. 2013, 16:32:37 »
Když jsi tak znalý ve statistikách a oháníš se tady čísly, zjistil jsi někde jak dopadají tradeři, kteří obchodují na CFD?
Ne. Rád se nechám poučit.

Všiml sis někdy spreadu mezi btc-e a plus500? To je teda rozdíl co... Kdyby tady byla burza, tak v nejnavštětovanější hodiny budou mít skoro vyrovanný spread jako to bylo i na bitcash... Není důvod prčo by tomu tak nemělo být. Takže proč zbytečně platit 18 USD za spread když si to můžu koupit na normální burze kde ten spread je 5 USD?
Ušetřím tak 13 USD na každém obchodě, to je celkem důvod proč to dělat přes směnárnu než přes společnost, která dělá protistranu a tedy její zisk = tvoje ztráta...
Tak teď jsem se v tom teda úplně ztratil. Chvíli mluvíš o burze a pak osměnárně. Srovnáváš spready a tvrdíš, že spread je tvoje ztráta. To teda asi pořád mluvíš o směnárně? Čemu říkáš "spread burzy" a proč to srovnáváš se spreadem směnárny?
Proč říkáš, že lepší je nakupovat přes směnárnu, když nechceš, aby ti někdo dělal protistranu? To teda chceš asi právě burzu, ne?

Pokud vím, pokud se něčemu u burzy říká "spread", tak je to rozdíl mezi nejvyšší nabídkou a nejnižší poptávkou, což je úplně něco jiného než spread u směnárny (rozdíl nákup - prodej).

Jako nevím, jsem hodně konzervativní investor a do komodit ani futures jsem nikdy nedělal, ale tomuhle teda vůbec nerozumím, to bys mi asi musel vysvětlit jako pětiletýmu dítěti.

Velmi dobrý systém podnikání "pokud se vám daří, nechceme vás, pokud ztracíte peníze pojďte k nám, dáme vám další bonusy".
Taky nerozumím. Myslel jsem, že Plus500 je založeno na klasickém principu: sázím na to, že cena BTC je teď X a v nějakém bodě B v budoucnosti bude Y. Za tuhle sázku zaplatím Z.  Můj zisk je (Y-X)-Z a je splatný v okamžik B.

Je to tak? Jestli jo, jak z toho vyplývá to, cos napsal?

Důvodů proč je lepší mít v česku něco přes co se dá kupovat nebo prodávat BTC je hodně...
No zatím jsem teda nepochopil ani jeden...

Jose.D_neprihlasen

« Odpověď #347 kdy: 30. 11. 2013, 16:39:20 »
Ok. Beru na vědomí, že žádné konkrétní informace, proč je spekulování přes Plus500 jako rozdávání peněz bezdomovcům, se nedozvím.
No co se dá dělat, nějak se s tím naučím žít.
Kolega se Ti možná jen snažil jemně naznačit (obrázek řekne více než 1000 slov), že Tvé příspěvky mají někdy blíže OT trollování, než k řešení bezpečnostních otázek webové aplikace autora threadu.

« Odpověď #348 kdy: 30. 11. 2013, 16:42:55 »
Kolega se Ti možná jen snažil jemně naznačit (obrázek řekne více než 1000 slov), že Tvé příspěvky mají někdy blíže OT trollování, než k řešení bezpečnostních otázek webové aplikace autora threadu.
Tak sorry no, bitcoinisti tady plačou, že nutně potřebujou českou burzu a když se zeptám, co se jim nelíbí na jediné (?) firmě, která má v česku pobočku, a deriváty na BTC nabízí, tak je to trollování? Tak tomu teda nerozumím.

hugeg

« Odpověď #349 kdy: 30. 11. 2013, 16:53:12 »
Problém je, že když obchodujete na plus500, tak ty Bitcoiny ve skutečnosti nemáte. Na plus500 se pouze spekuluje.

« Odpověď #350 kdy: 30. 11. 2013, 16:55:14 »
Problém je, že když obchodujete na plus500, tak ty Bitcoiny ve skutečnosti nemáte. Na plus500 se pouze spekuluje.
Tak to je jasny, protoze to je derivat. Proto jsem psal, ze jestli chce nekdo JENOM spekulovat, tak tohle by mohlo byt dobry reseni. Obzvlast pro min technicky zdatny lidi, pac se tim eliminuje nutnost instalace softwaru, riziko kradeze atd. atd.

A jelikoz si myslim, ze s BTC chce vetsina lidi prave jenom spekulovat...

hugeg

« Odpověď #351 kdy: 30. 11. 2013, 16:59:53 »
Ano, ale pokud si chcete koupit bitcoiny za koruny nebo je třeba těžíte a chcete je tím pádem prodat, tak vám je plus k ničemu.

« Odpověď #352 kdy: 30. 11. 2013, 17:06:03 »
Ano, ale pokud si chcete koupit bitcoiny za koruny nebo je třeba těžíte a chcete je tím pádem prodat, tak vám je plus k ničemu.
Samozřejmě. O takových lidech jsem ani nemluvil. A jsem docela pevně přesvědčenej, že ve skutečnosti je jich málo. Proto mě taky zajímalo, co proti derivátům lidi mají. Popř. co mají proti téhle konkrétní firmě.

Mimochodem i když chci BTC opravdu koupit nebo prodat, pořád k tomu nepotřebuju místní burzu. Pořád stačí jenom místní broker - což kombinuje výhody obojího - přístup na velký a (relativně) likvidní trh a zároveň možnost rychlých levných místních plateb.

Mám takový neutuchající pocit, že tohle je hlavní slabina businessplánu bitstock.cz - že chtějí implementovat složitou věc, kterou nejenže nikdo ve skutečnosti nepotřebuje, je zbytečně složitá a co je nejhorší - nebude fungovat.

hugeg

« Odpověď #353 kdy: 30. 11. 2013, 17:17:39 »
Znáte nějakého brokera s BTC, který je v české republice?

Hans

« Odpověď #354 kdy: 30. 11. 2013, 17:19:23 »
Samozřejmě. O takových lidech jsem ani nemluvil. A jsem docela pevně přesvědčenej, že ve skutečnosti je jich málo. Proto mě taky zajímalo, co proti derivátům lidi mají. Popř. co mají proti téhle konkrétní firmě.

Mimochodem i když chci BTC opravdu koupit nebo prodat, pořád k tomu nepotřebuju místní burzu. Pořád stačí jenom místní broker - což kombinuje výhody obojího - přístup na velký a (relativně) likvidní trh a zároveň možnost rychlých levných místních plateb.

Mám takový neutuchající pocit, že tohle je hlavní slabina businessplánu bitstock.cz - že chtějí implementovat složitou věc, kterou nejenže nikdo ve skutečnosti nepotřebuje, je zbytečně složitá a co je nejhorší - nebude fungovat.

Protože to je technicky zajímavé - mít vlastní burzu. Taky by mě lákalo něco takového naprogramovat. Netechnické důsledky a samotnou velikost problémů nedomýšlejí. Teď jsem se díval na nějakou polskou burzu, tam jsou obraty tak malé, že to ani nevytvoří svíčkové grafy, není z čeho. Lepší by bylo, kdyby byli brokerem, menší obchody si zobchodovali doma na vlastním pískovišti a jen ty větší by kvůli likviditě posílali na burzu.

« Odpověď #355 kdy: 30. 11. 2013, 17:42:57 »
Protože to je technicky zajímavé - mít vlastní burzu. Taky by mě lákalo něco takového naprogramovat.
Kvůli tomu, že mě to technicky rajcuje ještě nemusím riskovat kriminál. Není problém to nasimulovat. Nebo třeba nějak gamifikovat, aby tam nešlo o prachy... Ekonomických simulátorů je spousta.

Teď jsem se díval na nějakou polskou burzu, tam jsou obraty tak malé, že to ani nevytvoří svíčkové grafy, není z čeho.
Tak jistě, to dá rozum, akorát tady jsem kvůli tomu za debila, když to řeknu narovinu jak to je... A to má Polsko skoro 4x víc obyvatel...

Lepší by bylo, kdyby byli brokerem, menší obchody si zobchodovali doma na vlastním pískovišti a jen ty větší by kvůli likviditě posílali na burzu.
To by nešlo. Protože broker posílá na burzu jenom příkazy a u většiny z nich neví, za jakou cenu se skutečně zobchodují a u ostatních ví jenom to, že buď jo nebo ne. Takže pokud by se je snažil zobchodovat na místním míň likvidním trhu, dostal by odlišné výsledky.
Lokálně by to mohl zobchodovat jenom formou klasické aukce - a na to nepotřebuju brokera, to můžu rovnou prodávat na Aukru :)

Ono vůbec základní úloha brokera spočívá vlastně hlavně v tom, že poskytuje mateřské burze "cache" na prachy - pokyny se realizují třeba v T+3, ale díky tomu, že mám brokera, který moje pokyny zná, popřípadě mi i blokuje prachy v patřičné výši, můžu dávat pokyny rychleji a nečekat na vypořádání. Burza si to s brokerem pak vyřídí přes clearing, což je pro ni daleko jednodušší.

Takhle nějak by českej broker na BTC fungovat mohl, bylo by to technicky podstatně jednodušší a bezpečnější, ale o to víc by musel mít peněz a schopností vyjednat podmínky s burzou. Což zjevně bitstock.cz nemá ani jedno (bez urážky).

Hans

« Odpověď #356 kdy: 30. 11. 2013, 17:55:36 »
To by nešlo. Protože broker posílá na burzu jenom příkazy a u většiny z nich neví, za jakou cenu se skutečně zobchodují a u ostatních ví jenom to, že buď jo nebo ne. Takže pokud by se je snažil zobchodovat na místním míň likvidním trhu, dostal by odlišné výsledky.
Lokálně by to mohl zobchodovat jenom formou klasické aukce - a na to nepotřebuju brokera, to můžu rovnou prodávat na Aukru :)
Většina českých brokerů to tak dělá, použije ceny z burzy a klientovi prodá vlastní aktivum nebo peníze. Klient obchoduje uvnitř brokerova sandboxu a ani o tom neví, je mu to celkem jedno, svoje dostane za požadovanou cenu. Ale to jde jenom na likvidních trzích, ne na bitcoinu.

« Odpověď #357 kdy: 30. 11. 2013, 18:12:14 »
Většina českých brokerů to tak dělá, použije ceny z burzy a klientovi prodá vlastní aktivum nebo peníze. Klient obchoduje uvnitř brokerova sandboxu a ani o tom neví, je mu to celkem jedno, svoje dostane za požadovanou cenu. Ale to jde jenom na likvidních trzích, ne na bitcoinu.
No dobře, ale pořád musí mít z té burzy nějaké extra přesné realtime informace, na základě kterých to provedou, ne? Jinak si neumím představit, jak by to mohlo fungovat a nebýt de-facto podvod. (Nehádám se, že to tak není, ale fakt by mě zajímaly detaily)

Hans

« Odpověď #358 kdy: 30. 11. 2013, 18:29:32 »
No dobře, ale pořád musí mít z té burzy nějaké extra přesné realtime informace, na základě kterých to provedou, ne? Jinak si neumím představit, jak by to mohlo fungovat a nebýt de-facto podvod. (Nehádám se, že to tak není, ale fakt by mě zajímaly detaily)
Klient zadá počet a cenu a oni to okamžitě spočítají a rozhodnou, jestli pro ně není poplatkově výhodnější to okamžitě zrealizovat ze svých zásob. Když ne, tak to pošlou na burzu. Není to nic proti zákonu. Brokerů je několik typů, ty typy mají písmenkové zkratky a podle toho si je klienti vybírají.  Přímý přístup na burzu, přístup přes jiného brokera nebo sandbox. Tihle brokeři třeba ojebávají skalpovače, protože o ně nestojí, ale to je vzájemné.  Normální člověk, co si kupuje třeba 100 akcií MS, tak tam zadá o cent vyšší cenu než je na trhu a broker mu to prodá ze svého a okamžitě.

« Odpověď #359 kdy: 30. 11. 2013, 18:35:32 »
Klient zadá počet a cenu a oni to okamžitě spočítají a rozhodnou, jestli pro ně není poplatkově výhodnější to okamžitě zrealizovat ze svých zásob.
Aha. Takže jestli tomu dobře rozumím, dají mi stejnou cenu jako je nejepší na trhu (k tomu to potřebují realtime vědět - to je to, co jsem myslel) a vydělají na nějakých poplatcích.

Brokerů je několik typů, ty typy mají písmenkové zkratky a podle toho si je klienti vybírají.
Můžeš některé z těch zkratek napsat? Nebo nějaký jiný klíčový slovo, ať si to můžu najít. Jak jsem říkal, jsem hodně konzervativní investor, takže tyhle lowlevel věci mě nikdy moc nezajímaly :)