Protože to je technicky zajímavé - mít vlastní burzu. Taky by mě lákalo něco takového naprogramovat.
Kvůli tomu, že mě to technicky rajcuje ještě nemusím riskovat kriminál. Není problém to nasimulovat. Nebo třeba nějak gamifikovat, aby tam nešlo o prachy... Ekonomických simulátorů je spousta.
Teď jsem se díval na nějakou polskou burzu, tam jsou obraty tak malé, že to ani nevytvoří svíčkové grafy, není z čeho.
Tak jistě, to dá rozum, akorát tady jsem kvůli tomu za debila, když to řeknu narovinu jak to je... A to má Polsko skoro 4x víc obyvatel...
Lepší by bylo, kdyby byli brokerem, menší obchody si zobchodovali doma na vlastním pískovišti a jen ty větší by kvůli likviditě posílali na burzu.
To by nešlo. Protože broker posílá na burzu jenom příkazy a u většiny z nich neví, za jakou cenu se skutečně zobchodují a u ostatních ví jenom to, že buď jo nebo ne. Takže pokud by se je snažil zobchodovat na místním míň likvidním trhu, dostal by odlišné výsledky.
Lokálně by to mohl zobchodovat jenom formou klasické aukce - a na to nepotřebuju brokera, to můžu rovnou prodávat na Aukru

Ono vůbec základní úloha brokera spočívá vlastně hlavně v tom, že poskytuje mateřské burze "cache" na prachy - pokyny se realizují třeba v T+3, ale díky tomu, že mám brokera, který moje pokyny zná, popřípadě mi i blokuje prachy v patřičné výši, můžu dávat pokyny rychleji a nečekat na vypořádání. Burza si to s brokerem pak vyřídí přes clearing, což je pro ni daleko jednodušší.
Takhle nějak by českej broker na BTC fungovat mohl, bylo by to technicky podstatně jednodušší a bezpečnější, ale o to víc by musel mít peněz a schopností vyjednat podmínky s burzou. Což zjevně bitstock.cz nemá ani jedno (bez urážky).