Viry v Linuxu

simona

Viry v Linuxu
« kdy: 31. 10. 2013, 12:52:50 »
Mohl by mi prosim nekdo - kdo tomu rozumi-pomoci s odvirovanim pc?
Mam Linux a pri poslednim prechazeni na vyssi verzi mi nejde ani pc zamknout-heslem (je tam neco prednastaveno, ze pry je tam nejaky spravce, ci tak nejak).
Horsi ale je, ze se mi tam dostalo (nevim jak, kdyz je udajne linux tak bezpecny) zrejme nekolik viru, troj. konu atd.
Kdyz sem na netu, tak se mi porad vypina a zapina (snura/kabely jsou v poradku v tom to neni) - kdyz cokoli napisu, nebo chci jit na email, nebo navstivim nejakou stranku atd. tak to vypada, jakoby nekdo vse stahoval a odesilalo se mu to (hesla, texty vse).
Dokonce si nekdo uz i pohral na strance, kde jsem registr., ze tam nejsou funkcni nektere moznosti, ktere ostatnim funguji a dle servru pry u nich problem neni, ale u mne, ze mam asi pry viry, ze mi ty funkce nekdo zamerne pry znemoznil uzivat.
Nekolikrat se i stalo, ze nejaci lide psali zpravy - mym mailem jinym osobam. Zmena hesla nepomohla, protoze nevim, jak to pc-linux odvirovat.

Kdyby se tu prosim nasel nekdo, kdo tomu rozumi, jak pisi vyse, budu Vam moc vdecna.
Dekuji za odpoved i pripadnou pomoc.

Simona
« Poslední změna: 31. 10. 2013, 21:30:45 od Petr Krčmář »

dd

Re:viry - linux
« Odpověď #1 kdy: 31. 10. 2013, 13:05:55 »
jake mate distro?

co vypise tento prikaz?
ps auxwwf

co vypise tento prikaz?
netstat -tunape

Pokud mozno prosim spustte tyto prikazy pod rootem

Pavel 'TIGER' Růžička

« Odpověď #2 kdy: 31. 10. 2013, 21:03:50 »
1) Bych otestoval bezpečnost PC: http://test.bezpecnosti.cz/

2) Pokud je zabezpečení v pořádku, stáhněte si nějaký antivir a počítač překontrolujte. http://www.eset.com/us/download/home/detail/family/71/ Nicméně pokud je systém nějak napaden, určitě to není vir pro Linux, nejspíše se tam dostal přes wine, či nějak podobně.

3) Možná by stačlio smazat profil prohlížeče a vytvořit nový.

neruda

Re:Viry v Linuxu
« Odpověď #3 kdy: 31. 10. 2013, 21:57:58 »
"ze nejaci lide psali zpravy - mym mailem jinym osobam"
Na to nepotrebuje byt zadny vir, je to asi tak tezke, jako na psacim stroji podepsat dopis jinym jmenem ...

"Dokonce si nekdo uz i pohral na strance, kde jsem registr., ze tam nejsou funkcni nektere moznosti, ktere ostatnim funguji a dle servru pry u nich problem neni, ale u mne, ze mam asi pry viry, ze mi ty funkce nekdo zamerne pry znemoznil uzivat. "
hmm, to tezko ...

"tak to vypada, jakoby nekdo vse stahoval a odesilalo se mu to (hesla, texty vse)."
hm, a k tomu zjisteni jste dospela jak - podle frekvence blikani zarovky?

Podle me nevice co delate a s nejvetsi pravdepodobnosti jste si akorat nejak rozmlatila profil ...

HenD

« Odpověď #4 kdy: 31. 10. 2013, 22:33:48 »

2) Pokud je zabezpečení v pořádku, stáhněte si nějaký antivir a počítač překontrolujte. http://www.eset.com/us/download/home/detail/family/71/ Nicméně pokud je systém nějak napaden, určitě to není vir pro Linux, nejspíše se tam dostal přes wine, či nějak podobně.

Mala otazecka, jakou zkusenost mate s tim testem bezpecnosti? Ze zvedavosti jsem ho spustil a prekvapilo me, ze mi na Macu vyhodil tohle
Kód: [Vybrat]
2000 Der Späher
Fear
Force
GOTHIC Intruder
Last 2000
Real 2000
Remote Explorer 2000
Remote Explorer Y2K
Senna Spy Trojan Generator
Singularity vzdálený přístup, sleduje stisknuté klávesy, sleduje komunikaci ICQ a AIM, odchytáva hesla, stahuje další trojské koně, vytváří další trojské koně

Trubicoid2

« Odpověď #5 kdy: 31. 10. 2013, 22:41:50 »
To mas jen otevreny port 2000, don't panic :)
Kód: [Vybrat]
netstat -a

HenD

« Odpověď #6 kdy: 31. 10. 2013, 22:59:47 »
To se hodi, diky.

JardaP .

• 11 064
    • Zobrazit profil
« Odpověď #7 kdy: 31. 10. 2013, 23:21:00 »
@HenD: A to s tim Macem jsi primo na Internetu? A to v takovem pripade nemaji Macy zadny firewall?

Jenda

« Odpověď #8 kdy: 01. 11. 2013, 00:08:45 »
@HenD: A to s tim Macem jsi primo na Internetu? A to v takovem pripade nemaji Macy zadny firewall?
AFAIK ne. Ostatně Linux taky nemá defaultně žádná pravidla. Jaká by sis představoval?

JardaP .

• 11 064
    • Zobrazit profil
« Odpověď #9 kdy: 01. 11. 2013, 00:57:42 »
Tak ja nevim, co delaji jabkari, ale ja v Linuxu nahodim Firehol a zakazu ipv6, ktere neni podporovano ani Fireholem, ani mym ISP. Jinak si lze vybrat z rady ruznych firewall builderu a postavit si nejaka pravidla. V nejhorsim zbyva si napsat nejaky skript nebo si nejaky vygooglovat. Ale jak pravi stara cinska moudrost, bez firewallu na Internet nelez.

Jenda

« Odpověď #10 kdy: 01. 11. 2013, 02:16:48 »
Tak ja nevim, co delaji jabkari, ale ja v Linuxu nahodim Firehol a zakazu ipv6, ktere neni podporovano ani Fireholem, ani mym ISP. Jinak si lze vybrat z rady ruznych firewall builderu a postavit si nejaka pravidla. V nejhorsim zbyva si napsat nejaky skript nebo si nejaky vygooglovat. Ale jak pravi stara cinska moudrost, bez firewallu na Internet nelez.
Myslel jsem tím, jaká pravidla bys na takový desktop dal v defaultu, respektive jaká pravidla přidáváš a doporučuješ. Já když se podívám na svůj desktop, tak se mi zdá, že nějak nemám, co firewallovat…

DK

« Odpověď #11 kdy: 01. 11. 2013, 06:36:28 »
a clovek ceka, ze to v 99% scanuje router, ktery ma pridelenou danou verejnou IP (kde ve vetsine pripadu port 2000 odpovida mikrotikum a jejich bandwith test serveru)

nereknu

« Odpověď #12 kdy: 01. 11. 2013, 09:05:17 »

Mě by jen zajimalo, jak přesně se může dostat vir přes wine?

ET

« Odpověď #13 kdy: 01. 11. 2013, 11:20:41 »
Myslel jsem tím, jaká pravidla bys na takový desktop dal v defaultu, respektive jaká pravidla přidáváš a doporučuješ. Já když se podívám na svůj desktop, tak se mi zdá, že nějak nemám, co firewallovat…

odchozi povolit, prichozi zakazat...

?linux viry

« Odpověď #14 kdy: 01. 11. 2013, 11:27:49 »
Vidím to jako spam od nicku "simona", stačí si to přečíst. Je zjevně mimo.