Spojení na 500 m v zarušené hale

Johny

Spojení na 500 m v zarušené hale
« kdy: 23. 10. 2013, 15:01:47 »
Dobrý den,

potřebuji poradit s propojením několika zařízení v silně zarušeném prostředí, každé ve vzdálenosti cca 500 metrů od switche. Jednalo by se o přenos téměř nulového objemu dat, navíc jednou za několik minut.

Potřebuji, aby celá trasa byla v celku.

Díky za rady.
Johny
« Poslední změna: 23. 10. 2013, 16:38:19 od Petr Krčmář »

tap

Re:spojení na 500m v zarušené hale
« Odpověď #1 kdy: 23. 10. 2013, 15:08:19 »
rs485

Martin

« Odpověď #2 kdy: 23. 10. 2013, 15:12:42 »
optika

prezek

• 229
    • Zobrazit profil
« Odpověď #3 kdy: 23. 10. 2013, 15:18:04 »
rs485, kouřové signály, kurýr, optika, bezdrát (wi-fi, bluetooth, zigbee, akustické rádio, SMS, GPRS, ...), poštovní holub, česká pošta, zrcátka, 2 kelímky spojené provázkem, 2 kelímky spojené hadicí ...

Určitě máš alespoň nějaká kritéria spolehlivosti, odezvy, přenosové rychlosti, ceny provozu a ceny pořízení. Bez nich jsou možností desítky.

Johny

« Odpověď #4 kdy: 23. 10. 2013, 15:28:25 »
Cena realizace co nejmenší, spolehlivost 100%.
Rychlost spoje odhaduji na 1Mbps. Jedná se o stažení dat teplot z kolektoru, na který jsou přes rádio posílány hodnoty z čidel.

Bezdrátové technologie jsou vyzkoušeny a selhaly.

ryder

« Odpověď #5 kdy: 23. 10. 2013, 15:39:38 »
pokud je přímá viditelnost tak http://ronja.twibright.com/

Pavel 2121365

« Odpověď #6 kdy: 23. 10. 2013, 15:51:14 »
Cena realizace co nejmenší, spolehlivost 100%.
Rychlost spoje odhaduji na 1Mbps. Jedná se o stažení dat teplot z kolektoru, na který jsou přes rádio posílány hodnoty z čidel.

Bezdrátové technologie jsou vyzkoušeny a selhaly.

Fyzicky bych to táhnul optikou, která má nulový rušení. Levný to tak jako tak nebude. Jestli tam dáš stíněnej kabel anebo optiku, tak to už bych radši volil optiku.

A ještě jedna poznámka: 100% spolehlivost neexistuje a to ani u letadel typu Boeing a Airbus. Tam se počítá se ztrátami na lidských životech na určitý počet letových hodin. Je to krutý, ale je to tak.

monkez

« Odpověď #7 kdy: 23. 10. 2013, 16:02:46 »
Veskrze pozitivní zkušenosti máme s VDSL.
Používáme modemy VC-201A (http://www.asm.cz/zbozi/vc-201a-ethernet-vdsl2-konvertor-masterslave-10055mbps-rj-11.html) a bez problémů nám to lítá 30 Mb/s half-duplex na 550 m staré vojenské LK-2. :-)

Histerik

« Odpověď #8 kdy: 23. 10. 2013, 16:04:26 »
Ty ten "téměř nulovej přenos", jednou za pár minut, potřebuješ udělat opravdu tak rychle, tedy rychlostí 1Mbps?

Jen škádlím. Neznám parametry dnešních čidel při použití digitálního přenosu. Ale ještě před pár lety byl u mnoha čidel běžný hybridní standard, tedy jak analog tak digitální data v jedněch drátech. Ty jsi si mohl zvolit zda budeš pracovat s digitálními daty hned z čidel nebo až z výstupu "smart sběrnice." Jak vidíš pojmy jsem již zapoměl, protože se tomu nevěnuji. To co jsem chtěl sdělit je, že v případě průmyslové automatizace nemusíš vše řešit ryze jako počítačový expert, ale můžeš prostě navrhnout celkovou změnu konceptu.

Teď čtu znovu, že již máš navržené řešení. Já bych na tvém místě udělal u pár firem poptávku na řešení, budeš se možná divit jak rychle se tento segment vyvíjí.

JardaP .

• 11 064
    • Zobrazit profil
« Odpověď #9 kdy: 23. 10. 2013, 16:32:45 »
Co zkusit WiFi se smerovou antenou? Pokud to muze obsahovat  nejake bastleni, tak by asi sla pouzit cantena.

Randolf

Re:Spojení na 500 m v zarušené hale
« Odpověď #10 kdy: 23. 10. 2013, 17:02:34 »
ad 100% spolehlivost: existuje jenom v teorii. Pokud (bez urazky) toto nevis, lepsi a ve vysledku i levnejsi reseni bude najmout si jednu z prehrsle firem, ktere se tomuto problemu v CR venuji.

ad Zarusena hala: zarusena cim?
- Na konkretnich frekvencich? Zvol jine frekvence pro prenos.
- Sirokospektralnimi pulzy? Resitelne i pro bezdratova reseni, akorat s tim musi pocitat.
- Sirokospektralnim sumem? To je problem, ale taky resitelne volbou modulace. V prvni rade bych se pokusil resit, jestli nejde odstranit to ruseni, uz proto, ze to asi nebude uplne dle norem, a tedy legalni.

ad Levne reseni: pokud mas za danych podminek predstavu dejme tomu jednotek tisic, tak to asi nepujde. Mozna bych jeste zvazil vyzkouset to jiz zminene zigbee.

ad spolehlivost take 2: pokud chces opravdu velkou spolehlivost, tak se na bezdratova reseni zrovna vykasli

ad prenosova rychlost: opravdu 1Mb? hmm.. to neni za danych podminek nizka rychlost :) Nebo se snazis dat do jednoho cisla pozadavky na propustnost dat a latenci?

ad hala: neni cast problemu zpusobena spise odrazy signalu v hale, nez rusenim? Mozna opravdu smerove anteny a vyrazne SNIZENI vykonu pomuzou.

Johny

« Odpověď #11 kdy: 23. 10. 2013, 17:16:54 »
...
Jak vidíš pojmy jsem již zapoměl, protože se tomu nevěnuji.
...
Tak já se tomu právě věnuji 2 hodiny... Na mě zbyla jen realizace propojení těch kolektorů s centrálním prvkem.

Co zkusit WiFi se smerovou antenou? Pokud to muze obsahovat  nejake bastleni, tak by asi sla pouzit cantena.
Ani to nejde. Na hale jsou vysoké ocelové kobky, které znemožňují jakoukoliv komunikaci na větší vzdálenost než 100metrů.

Kolemjdoucí

« Odpověď #12 kdy: 23. 10. 2013, 17:24:17 »
Tak já se tomu právě věnuji 2 hodiny... Na mě zbyla jen realizace propojení těch kolektorů s centrálním prvkem.

A jaké mají ty kolektory rozhraní? RJ-45 s Ethernetem nebo co vlastně? To dost mění situaci.

Johny

Re:Spojení na 500 m v zarušené hale
« Odpověď #13 kdy: 23. 10. 2013, 17:37:50 »
To Randolf:

ad1. pouze špatná formulace. Vím, že nic není 100%. Prostě aby to bylo spolehlivé.
ad2. jedná se o lakovnu - spousta kobek, ventilace,...
ad3. zigbee funguje pouze mezi kolektory a čidly na vzdálenost pár desítek metrů.
ad4. ano, bezdrát už jsem zavrhnul.
ad5. uvedená rychlost byla pouze nástřel. skutečně nevím kolik bude potřeba. Myslím si, že 1Mbps bude určitě dostačující.

Johny

« Odpověď #14 kdy: 23. 10. 2013, 17:40:51 »

A jaké mají ty kolektory rozhraní? RJ-45 s Ethernetem nebo co vlastně? To dost mění situaci.
ano, komunikují přes rozhraní Ethernet - Konvertor Saveris V 2.0