Špatně zvolený obor?

Metrman

Špatně zvolený obor?
« kdy: 21. 10. 2013, 20:06:15 »
Dobry den,

pisu zde, protoze vim, ze je tu hodne lidi s elektrotechnickym/IT vzdelanim. Studuji prvni rocnik Strojni inzenyrstvi na CVUT, ale zjistuju, ze to neni asi pro me, nejsem zas tak nadseny do motoru, kovu a soucasti jako nekteri mí spoluzaci, priznavam, ze jsem se dostal take na FEL a po dlouhych uvahach jsem ovsem zvolil FS, prisla mne univerzalnejsi, nevidel jsem samozrejme tak do hloubky tech danych predmetu a hlavne se mne zdali ponekud atraktivnejsi magisterske obory. No a ted jaksi nevim, co dal. Na FELu bych se rad orientoval smer Elektrotechnika a management, pripadne Robotika. Abych mohl uspesne prestoupit musim uspesne absolvovat prvni rocnik, ovsem obavam se, ze mne na FELu neuznaji predmety a nakonec budu muset zacinat znovu od prvaku, coz bych nerad. Mate nekdo zkusenosti s prestupy mezi temato dvema fakulty? Ano, mame i studijni oddeleni, ovsem tak hrozne jako je na Strojni jsem nikdy nezazil, tak proto pisi zde :D Dekuji za vase zkusenosti
« Poslední změna: 21. 10. 2013, 21:25:16 od Petr Krčmář »

eMko

• 456
    • Zobrazit profil
Re:Spatne zvoleny obor?
« Odpověď #1 kdy: 21. 10. 2013, 20:24:49 »
Studijní oddělění je hrozné všude. Ptej se, nenech se odbýt. Případně zajdi na sekretariát - za sekretářkou/tajemnicí fakulty nebo za studijním poradcem. Často to funguje tak, že sekretářka vlítne na studijní s Tebou, zjebe líné baby na studijním a pak to jde odpovídat na dotazy :) .

Jinak z FS a FEL těžko budou mít shodné předměty v prváku (vyjma matematiky), ale je to opravdu takový problém začít znovu prvák? Dělat bakaláře 4 roky je na technických oborech normální - ne proto, že by studenti byli lamy, ale právě kvůli nevhodně zvolenému oboru/přehnané náročnosti apod.

Metrman

« Odpověď #2 kdy: 21. 10. 2013, 20:34:55 »
eMko: No, situace je prave jeste o krapet komplikovanejsi v tom, ze jsem minuly rok byl zapsan na skole v blizkosti meho bydliste, cili UTB, musel jsem chodit do prace kvuli zalezitostem, ktere bych nerad rozvadel dal, takze uz mam jakoby rok ztraceny :/

6

« Odpověď #3 kdy: 21. 10. 2013, 20:36:11 »
Tak třeba hned vedle na FITu je studijní oddělení perfektní ;) Ale k věci.. Tak holt teďka udělej první semestr, zaměř se hlavně matematiku, kterou ti na FELu uznají (ale měl bys ji mít do C) a v letním semestru si zapiš předměty z FELu (musíš to trochu oběhat přes studijní a protlačit to v KOSu ale neměl by to být problém) a dej si přihlášku na FEL. Na konci letního semestru ukončíš na FS a na další zimní půjdeš už na FEL. V praxi budeš ve skluzu řekněme o 2-3 předměty v zimnim semestru - to by se mělo dát zvládnout.

Metrman

« Odpověď #4 kdy: 21. 10. 2013, 20:44:49 »
No tak trochu to tak tajne planuju, ovsem mne vlastne doslo, ze predmety ze zimaku se nevyucuji pres letni a tak bych i tak mel cely zimak asi nedodelany.. No kazdopadne se citim docela zoufale, snazim se si namlouvat, ze v praxi zas takovy rozdil neni a treba bych nakonec mohl delat i v tom oboru ve kterem bych chtel, ackoliv bych nemel na to spravne vzdelani, ovsem je to narocne se tak pokazde presvedcovat

hmmm

« Odpověď #5 kdy: 21. 10. 2013, 20:51:26 »
Nevim, jak na CVUT, ale na nasi skole se dal i na strojarne najit obor, ktery byl dost o elektru.

A ze existujou blazni, co si i razitko do vykreu narysuji sami, to se neda nic delat.
A ze nemas doma vlastni svarecku nebo neumis rozebrat vlastni auto do posledniho sroubku, to taky nevadi.

Kdyz na to prijde, tak ta ti strojarna neuskodi.

Jimmy

« Odpověď #6 kdy: 21. 10. 2013, 21:11:24 »
Elektroinženýrů, kteří dělají práci strojařů znám docela dost. Opačně to bohužel není tak jednoduché, protože většina prací s elektrikou vyžaduje nějaký vyšší paragraf vyhlášky 50, což strojař nemá šanci získat (existuje možnost získat výjimku na konkrétní obor, ale je to složité a omezené). Takže pokud nemáš střední elektro a chceš do budoucna dělat elektro práci, tak budeš muset přestoupit. Při velké snaze lze mít více zkoušek za semestr a rok tak nahnat během zbývajících let ale je to dost náročné (např. dělat za semestr 7-8 zkoušek).

Metrman

Re:Špatně zvolený obor?
« Odpověď #7 kdy: 21. 10. 2013, 21:26:05 »
Jimmy: No prave, tohoto jsem si nebyl vubec vedom kdyz jsem nastupoval. Diky za informace

« Odpověď #8 kdy: 21. 10. 2013, 21:34:10 »
Informatika na strojarne VUT byla skvela kombinace. IT jako zabavu si clovek "dostuduje" i sam a ty strojni veci zlepsi celkove technicke chapani.
Děkuji za možnost editace příspěvku.

Metrman

« Odpověď #9 kdy: 21. 10. 2013, 21:55:51 »
Cili tvoje doporuceni zni dodelat Ing. Na VUT, kde se nabizi obor Aplikovana informatika a rizeni? :D Ano, toto mne prislo hodne zajimave, ovsem CVUT nic takoveho nenabizi my mame bud TZSI(teoreticky zaklad strojniho inzenyrstvi) a nebo tzv. Strojirenstvi, coz je 4 lete studium s tim, ze posledni rok se specializujes treba na tu informatiku, ovsem za rok se clovek nema sanci nic takoveho naucit.

« Odpověď #10 kdy: 21. 10. 2013, 22:35:55 »
Ne, nic nedoporucuju, nevedel jsem jak to tam mate. ale u nas to bylo dobry - prvak strojarina a druhak/tretak to byl takovy zajimavy mix. Tak jsem chtel jen vyjadrit ten pohled, ze muze byt dobre nekdy studovat neco mirne odlisneho nez co by te melo zivit.
Děkuji za možnost editace příspěvku.

Metrman

« Odpověď #11 kdy: 21. 10. 2013, 22:38:49 »
Jo, to urcie verim, ze bylo dobre. A teda jestli se muzu zeptat, ty ted pracujes v jakem oboru? Vice orientovanem do strojirenstvi nebo IT?

txt

« Odpověď #12 kdy: 21. 10. 2013, 22:55:08 »
Elektroinženýrů, kteří dělají práci strojařů znám docela dost. Opačně to bohužel není tak jednoduché, protože většina prací s elektrikou vyžaduje nějaký vyšší paragraf vyhlášky 50, což strojař nemá šanci získat (existuje možnost získat výjimku na konkrétní obor, ale je to složité a omezené). Takže pokud nemáš střední elektro a chceš do budoucna dělat elektro práci, tak budeš muset přestoupit. Při velké snaze lze mít více zkoušek za semestr a rok tak nahnat během zbývajících let ale je to dost náročné (např. dělat za semestr 7-8 zkoušek).

By mě zajímalo jak to ve skutečnosti je s vyhláškou 50 §10 - projektování. V případě elektro střední (kód začínající 26) a VŠ s KKOV oboru začínajícího 39 (často IT, nebo i strojárna)
Něco o tom píše Zvedavej v http://forum.root.cz/index.php?topic=6925.15

Poté jsem pár hodin googloval a vyšlo mi, že je v tom pořádnej bordel. Vyhlášky se odkazujou na jiný vyhlášky, který mezitim už neplatěj. Nově by prý na projektování měla stačit volná živnost, s výjimkou kdy se vstupuje do stavebního řízení (nová stavba...)
Vyzná se v tom někdo?

pepak

« Odpověď #13 kdy: 22. 10. 2013, 06:33:58 »
No kazdopadne se citim docela zoufale,
Není důvod. Když přetáhneš čtyři roky, nikdo ti hlavu neutrhne, klidně můžeš studovat dál - akorát budeš muset zaplatit. Na ČVUT se myslím platí poměrně málo, takže si jen zjisti kolik a za ty tři roky, co ještě máš, si to ušetři.

Metrman

« Odpověď #14 kdy: 22. 10. 2013, 09:04:56 »
No tak, pokud jsem se spravne dival, tak je to nejakych 25k semestr, jinde jsem zas videl 2,5k. Takze vlastne sam vubec nevim kolik