Efektivní aplikace na zapamatování si slovíček

Martin

Efektivní aplikace na zapamatování si slovíček
« kdy: 26. 09. 2013, 02:01:39 »
Potřeboval bych poradit efektivní aplikaci na naučení se němčiny do Androidu.
Hlavně na slovní zásobu, nějakou gramatiku ze školy znám a základní věci taky, vyjádřit se dokážu.

Zkoušel jsem jich několik (z toho 3 komerční).
Všechny mají hezké obrázky na klikání (např. vyber správnou variantu 1 ze 6), mluví u toho řečník, někde jsou i věty a občas se tam i něco opakuje.

Zmíněné zkoušení "vyber 1 ze 6" je možná líbivé, ale dost mékké kritérium toho, že dané slovo nebo větu člověk umí.
Je tam také omezená slovní zásoba (do 500 slov), která se spíše hodí na to, aby se člověk domluvil v cizině jako turista.
Ale ne na to, aby tam žil a pracoval.
Nebaví mě furt koukat do slovníku, když něco čtu v němčině, nebo potřebuju něco praktického napsat (např. mail).
Obzvláště, když si ty slova stejně nezapamatuju a musím tam pak příště koukat znova...

Zatím se mi nepodařilo najít žádnou aplikaci, která by člověka toho naučila víc a důkladně a navíc brala se dala příp. doplnit o nějaká slova (taková co opravdu potřebuju, ne jen ty, o kterých si autor myslí, že se budou hodit)
Nevíte někdo o něčem?
« Poslední změna: 27. 09. 2013, 12:53:53 od Roman Bořánek »

JardaP .

• 11 064
    • Zobrazit profil
Re:Efektivní aplikace na zapamatování si slovíček.
« Odpověď #1 kdy: 26. 09. 2013, 08:52:07 »
Obavam se, ze z techto aplikaci neni efektivni zadna. Je to totiz takova nuda, ze clovek vypne mozek a nezapamatuje si nic. Jedina cesta je prakticke pouziti. Tedy treba to, co delate, kdyz ctete a lovite ve slovniku. Pokud jazyk trochu ovladate, mel byste behem prvnich par kapitol vicemene odchytat slovni zasobu autora a pak se bez slovniku skoro obejit, az do nakousnuti nove knihy. Co je asi jeste lepsi, si clovicko napsat i s prekladem, pote, co ho vylovim ze slovniku. Me osobne fakt zapsani neceho pomaha k zapamatovani, i kdyz se na to pak treba nepodivam.

Nicmene pokud chcete v Nemcich pracovat, tak jenom tudy asi cesta nevede. Chtelo by to alespon cumet na filmy, jinak pak zjistite, ze slovni zasobu sice mate, ale Nemcum rozumite starou belu. BTW, i kdyz se to zda neuveritelne, Nemci obcas natoci celkem dobry film. Zkuste treba Liebe deine Nächste! nebo z klasiky Die Blechtrommel.

Pamatujte na Komenskeho: Skola hrou. V CR to sice ve skolstvi nikdo nechape, ale "skola nudou" moc nefunguje.

KtK

« Odpověď #2 kdy: 26. 09. 2013, 09:03:45 »
Zkousel jste memrise?

jka

« Odpověď #3 kdy: 26. 09. 2013, 11:06:20 »
Jsem na PC spokojený s mnemosyne. Existují nějaké předpřipravené slovníky, ale úplně v pohodě se dají vyrobit vlastní.
Existuje i verze pro android, Mnemododo (https://play.google.com/store/apps/details?id=org.tbrk.mnemododo)

sj

« Odpověď #4 kdy: 26. 09. 2013, 11:24:12 »
http://ankisrs.net/, na Android pak verze AnkiDroid. Zdarma, open source. Je to víceméně standard, kupa připravených slovníků atd. Používá klasický algoritmus for spaced repetition. 'Nuff said.

Mnemosyne je asi také dobrý. Oba fungují tak že zkouší ze slovíček podle toho jak dobře člověk odpovídá tak se a něj ptají pozdějí nebo dříve. Nejjednodušší a nejefektivnější způsob jak se něco naučit. Korejské písmo jsem měl zvládlé za řekněme 30-60 minut čistého času. Obzvláště ideální to je do MHD (na Androidu) - pakliže nevadí ruch.

sj

« Odpověď #5 kdy: 26. 09. 2013, 11:26:31 »
A teda seriously, ale "Doplňte název velkého lidového povstání (r.vol..e)...:" nepovažuji za snadnou otázku .. já už jak debil hledal jaké konkrétní selské povstání to je.

MilanK

« Odpověď #6 kdy: 26. 09. 2013, 11:46:49 »
K tomu Anki bych doplnil, že existuje i verze pro iOS (drahá, ale tytéž peníze jsem poslal i za AnkiDroid), Linux, Windows a vzájemná synchronizace přes web.

Používám již několik let, slovíčka/fráze přidávám většinou přímo v mobilu podle toho, kde na něco nového natrefím. Jinak pravidelně poslouchám německé zprávy (podcasty), občas přečtu knihu. Čas na filmy nemám.

Pasívní znalost němčiny a porozumnění se mi dost zlepšily, ale k mluvení to moc nepomůže :-(

Re:Efektivní aplikace na zapamatování si slovíček
« Odpověď #7 kdy: 28. 09. 2013, 11:09:55 »
Zkoušel jsem ten Anki a synchronizace mi nefunguje - píše to toto

Kód: [Vybrat]
There was a connection error. If it persists, please try disabling your
firewall software temporarily, or try again from a different network.

Debugging info: HTTPError()

Stejnou hlášku to hodí, když zadám špatné heslo. Pro jistotu jsem zkoušel heslo změnit (na Internetu i v programu), ale žádná změna

JardaP .

• 11 064
    • Zobrazit profil
« Odpověď #8 kdy: 28. 09. 2013, 15:33:24 »
Lidi, opustte iluzi, ze nejaky blby program vas nauci jazyk nebo vam v tom aspon pomuze. Jazyk se musite naucit sami tim, ze se donutite ho nejakou formou pouzivat. Program je dobry akorat na to, abyste plytvali casem na reseni problemu se synchronizaci. Program je dobry tak na to, abyste meli pocit, ze neco pro sve jazykove znalosti delate, ale vysledek bude zalostny. Pak na vas jednou nekdo promluvi a vy budete v haji, protoze si nevzpomenete ani na to, jak odpovedet na pozdrav.

Radsi si najdete nekoho na kecani treba na Skypu. Je ve svete par lidi, kteri se chteji naucit cesky a mluvi jazykem, ktery se chcete naucit. Nebo si za timto ucelem odchytte ziveho cizince pobliz bydliste. V CR jich dnes beha docela dost a cesky moc neumi, i kdyz se treba snazi, bohuzel si, jako vy, mysli, ze jazyk se uci nejakym programem a vyukovymi CD. Po peti letech pak umi rici dobry den a kdyz jim pokladni v samosce rekne, kolik maji platit, tak to nekdy i pochopi.

« Odpověď #9 kdy: 28. 09. 2013, 17:15:35 »
Samozřejmě, že to chce mluvit, mluvit, mluvit.
Ale vždy nejdříve musíš získat nějakou základní slovní zásobu. Stejně jako potřebuješ si slovní zásobu rozšiřovat, ať tu obecnou, nebo z nějakého konkrétního oboru. Učení slovíček není všechno, ale je to určitě základ, stejně jako je nutné pro rozšíření slovní zásoby.
Mluvit s lidmi, koukat na filmy v originále, atd, to zase pomůže naučit se slova "odchytávat". Jedno bez druhého zkrátka nestačí.

JardaP .

• 11 064
    • Zobrazit profil
« Odpověď #10 kdy: 28. 09. 2013, 19:53:53 »
Jenze slovni zasobu se clovek biflovanim nenauci. Clovek vezme 20 slovicek, Za pul dne si jich pamatuje tak 10 a druhy den 3. Hrozna ztrata casu, navic clovek nevi, v jakem kontextu se pouzivaji. Vysledke jsou takovehle "preklady": http://laimas-muzykanti.lv/english/biografija.htm nebo vyrazy, jako "pork knee" na ceskych menu pro turisty. Nejlepsi, i kdyz ponekud drsna metoda je nastudovat, jak funguje gramatika a pak vzit nejakou jednodussi knihu, slovnik a hura do cteni. Dost dobre na to funguji komixy, i kdyz riziko je, ze clovek ma zpocatku ponekud zvlastni slovni zasobu a slovni obraty, jaka jsem mel treba ja ve francouzstine. Co spolehlive nefunguje, jsou nektere na vyuku doporucovane knihy. Alenka v risi divu, na kterou clovek potrebuje hodne tlusty slovnik a na konci knihy v nem porad bude lovit a rvat si vlasy, ze anglictina se neda naucit. Druha uplne nevhodna kniha je Bible, protoze a) je to strasna nuda, b) clovek pak mluvi, jak debil. Ale treba "Jak jsem vyhral valku", ktere pred casem vysla v dvojjazycne verzi (anglicky nalevo, cesky napravo), mohu doporucit.

« Odpověď #11 kdy: 28. 09. 2013, 21:06:40 »
Zkrátka jsou to metody, které se navzájem doplňují. Někdy je potřeba značně specifická slovní zásoba (například jsem pracoval ve velkoobchodě s hodinkami, kde jsem potřeboval znát názvy součástek v NJ a AJ) a tu se jinak než biflováním nenaučíš.
Stejně jako "na rozjezd" se musíš naučit nějakých 500 slovíček, abys vůbec mohl začít číst nějakou knížku. Já se teď zrovna učím Španělštinu. Už jsem ji docela uměl, ale za ta léta jsem ji dost pozapomněl. Rozmluvil jsem se začátkem roku po třech týdnech v Mexiku a příští rok chci jet na Kubu, tak si to chci zase trochu potrénovat.
Proto hledám nějaký dobrý program na učení slovíček, který mi bude fungovat jak na PC (LUbuntu), tak na mobilu (starší BlackBerry).

JardaP .

• 11 064
    • Zobrazit profil
« Odpověď #12 kdy: 28. 09. 2013, 23:28:22 »
Ja se slovicka nikdy neucil. Sice jsem to zkusil, ale bylo to na dve veci, stejne jako jazykove kurzy. Napriklad rustinu jsem mel ve skole aspon deset let a dneska, kdyz popremyslim, tak umim pozdravit, coz ve me vyvolava pocit, ze ta vyuka nebyla moc efektivni a byvalo by lepsi ten cas prospat.

Na spanelstinu doporucuji stahnout filmy ve spanelstine. Treba kubanske, napriklad Lista de Espera, dale Guantanamera. Nebo argentinsky El secreto de sus ojos.

w4rr10r

« Odpověď #13 kdy: 30. 09. 2013, 23:07:51 »
No, pokud chceš třeba certifikát na úrovni C2, nadrtit se to toho chce opravdu hodně, aspoň krátkodobě. Při hledání práce se to pak může dost vyplatit.

Jinak, Anki a hry typu Clockwords: Prelude mi pomáhají udržet si slovní zásobu, kterou moc často nepoužívám, ale hodí se.

txt

« Odpověď #14 kdy: 01. 10. 2013, 10:06:34 »
Pokud nechcete být jazykovědci (viz třeba maturita z jazyka), ale chcete se domluvit/angličtinu umět používat:

Neučit slovíčka, ale fráze (nemusíte pak při mluvení zdlouhavě přemejšlet o gramatice).
Když narazíte v textu na neznámou frázi -> vypsat na papír.
Naučit fonetickou abecedu kvůli výslovnosti(!).
Pro základní zásobu výkladovej slovník, např. slovník od "Cutting edge intermediate" do toho tužkou poznámky.
Gramatiku maximálně letem světem.
Nepravidelné slovesa našrotit - to je nutné zlo.
Knihy v easy english, odborná literatura.
Zajímavá videa, podle vaší úrovně s titulkama anglickýma/českýma/bez. Např. teorie grafů na youtube...
Podcasty, transcript předem projet a prohnat neznámé místa slovníkem. Mnohem lepší, než umělý texty v učebnicích. Např.: freakonomics podcast.
Mluvit je extrémně důležitý. Nouzovka - zaplatit si pravidelnej kurz, lepší je odjet z ČR (zpáteční letenka jde sehnat za 2litry, pokud máte dostatek € tak intenzivní kurzy, pokud ne tak dobrovolnictví, např. helpx).