Efektivní aplikace na zapamatování si slovíček

smoofy

• 1 059
    • Zobrazit profil
Re:Efektivní aplikace na zapamatování si slovíček
« Odpověď #15 kdy: 01. 10. 2013, 11:58:54 »
Dovolim si par postrehu z vlastni zkusenosti.Pokud je vasim cilem C2 cerifikat, bude probihat vyuka jinak nez pokud se chci "jen" domluvit. Abych hned rozprasil zbytecne iluze, tak znam dost lidi co maji C2 certifikat, ale presto si dovolim tvrdit, ze se svoji serialovou anglictinou jsem oproti jejich znacne casti fluent a to si myslim, ze bych zkousku C2 z patra rozhodne nedal.Problem je v tom, ze v realne praxi malokoho zajimajestli pouzijete minulej nebo predpritomnej cas, ale ze jste schopni aktivne reagovat a navic u materialu, ktere jsem mel k dispozici si troufam tvrdit, ze pouzitelnost pozadovane slovni zasoby se limitne blizila k nule. Co se tim snazim rici je, ze C2 certifikat neznamena to, ze je clovek schopen normalne plynule komunikovat (ackoliv by podle specifikaci C2 mel), na druhou stranu se jejim absolvovanim da projev do znacne miry zcivilizovat, protoze zrovna tak funguje opacny extrem tj. ze lidi komunikuji bez zabran v pohode, ale s tak udesnou gramatikou az by jeden brecel.

Rozhodne nesouhlasim s nazorem neucit se slovicka a hned taky reknu proc. Kdyz jsem se v cizine ucil anglicky, snazil jsem se koukat na filmy v originale s titulkama a casto clovek narazi na slova a fraze ktere nezna. Ze zacatku jich je hodne a pokud si je vsechny hleda ve slovniku je to dost pruda, ale vydrzi-li, vytvori dostatecne silnou omacku okolo ze uz si je casto schopen vyznami slov a frazi dalsich bez problemu domyslet. Je to trochu jako sudoku, cim vice cisel ve ctverci mam tim snazsi je pro mne domyslet si dalsi. Tohle se deje ale i v cestine, nicmene si to neuvedomujeme a neni to v takove mire.
Jakmile se clovek dostane na urcitou uroven ze je schopen absorbovat filmy, serialy i bezne knihy (ne zjednodusene verze) tak se zacne ucit nevedomky synergicky tim vice, cim vice cte, kouka, mluvi etc.
Problem nastane v okamziku, kdy zjistite, ze vase pasivni schopnosti znacne prevysuji aktivni tj. ze pokud budu poslouchat prednasku na tema vyuziti vetrne energiev zemich tretiho sveta budu bez problemu rozumet o co se jedna a neprijde mi na tom nic zvlastniho, nicmene sam bych o stejnem tematu mluvit se stejnou lehkosti nemohl, protoze vyjadrovani uz nam tolik volnosti nedovoli a tady funguje jedine dril, opakovani zkouseni, hrani ruznejch her atd.

Abych to schrnul tak jazyk se rozhodne nikdo nenauci tim, ze se bude jenom srotit slovicka, nicmene chce-li se zdokonalovat tak je to nezbytna soucast komplexniho ucebniho procesu a mimochodem, znam i lidi ktere se takto uci slovicka ve sve vlastni reci ktere neznaji.

to JardaP:
Citace
Nejlepsi, i kdyz ponekud drsna metoda je nastudovat, jak funguje gramatika a pak vzit nejakou jednodussi knihu, slovnik a hura do cteni
Souhlasim. Ale jen malo lidi se k tomu odhodla. Tahle metoda totiz eliminuje tu nejhorsi pasaz na uceni se a to je "zacatecnictvi" protoze vas to enormne rychle donuti jazyk pouzivat a tim se ho ucit.

JardaP .

• 11 064
    • Zobrazit profil
« Odpověď #16 kdy: 01. 10. 2013, 12:38:37 »
to JardaP:
Citace
Nejlepsi, i kdyz ponekud drsna metoda je nastudovat, jak funguje gramatika a pak vzit nejakou jednodussi knihu, slovnik a hura do cteni
Souhlasim. Ale jen malo lidi se k tomu odhodla. Tahle metoda totiz eliminuje tu nejhorsi pasaz na uceni se a to je "zacatecnictvi" protoze vas to enormne rychle donuti jazyk pouzivat a tim se ho ucit.

Coz je dobra vec, protoze spousta lidi zacatecniky zustane az treba do smrti. Namlouvaji si, ze se snazi ucit se a nikdy se nedostanou ani tak daleko, aby mohli koukat alespon na ten uplne nejvice retardovany americky serial.

txt

« Odpověď #17 kdy: 01. 10. 2013, 13:55:09 »
Bez slovíček to nejde, ale s gramatikou to nepřehánět. Ani místní kolikrát nepoužívaj tak složitý obraty, jako se učíme my cizinci. Časů stačí tak 5ks.

Neříkám že jedinej správnej, ale rozhodně zajímavej pohled na věc http://www.gr8english.com/effortless-english/rule-1-study-and-review-phrases.html
Věčný začátečníci jsme proto, že do nás těch cca 10let ve školách rvou gramatiku, místo schopnosti jazyk prakticky používat.

JardaP .

• 11 064
    • Zobrazit profil
« Odpověď #18 kdy: 02. 10. 2013, 18:14:54 »
Ja take nerikam, ze si clovek ma hlavu ucpat ucebnici gramatiky. Ja kdysi vzal anglictinu pro samouky, precetl z toho gramatiku, vypsal do notesu ve forme poznamek a pak jsem v tom podle potreby lovil. Pri tom se ukazalo, co vlastne potrebuji a co ne.

.

« Odpověď #19 kdy: 02. 10. 2013, 21:03:20 »
krizovkarsky titulek... jestli je to na 5, tak to bude mozek.

.

« Odpověď #20 kdy: 02. 10. 2013, 21:07:34 »
Samozřejmě, že to chce mluvit, mluvit, mluvit.

Jo to odpovida. Slyset, videt, promyslet, vyslovit a slyset se to rikat a pripadne opravit se a pripadne pokud mozno jest "pouzit" v nacvicene situaci. Kazdy samo o sobe zvysuje zapamatovatelnost.

JardaP .

• 11 064
    • Zobrazit profil
« Odpověď #21 kdy: 03. 10. 2013, 02:03:07 »
Kupte psovi ucebnici a pak s nim konverzujte. Nikdo jiny se s vami doma v cizim jazyce bavit nebude.

« Odpověď #22 kdy: 28. 01. 2014, 01:34:35 »
Dodatečně děkuji všem diskutujícím za názory a tipy.

Prostředkem měla být pomůcka pro mechanickou paměť.
Zkoušel jsem doporučované aplikace (i další jiné), ale žádná neumí to, co jsem hledal.
Buď mají předpřipravené otázky, které ale z větší části nejsou tím, co zrovna neumím a chci umět.
Nebo naopak po mě chtějí, abych aktivně editoval obsah, na což nemám zpravidla čas ani náladu.

Takže jsem to vyřešil realizací vlastního nápadu. Zatím jen pro angličtinu.
Jedná se o kombinaci zkoušení ze slovíček a slovníku.
Slovník monitoruje to, co uživatel reálně potřebuje a na základě toho se může nechat zkoušet.
Uživatel je zkoušen podle toho, na co se ptal slovníku a také hlavně z toho, na co špatně odpovídal.
Slova, která otravují při zkoušení, lze přeskočit, čímž se jim významně sníží relevance.

Pokud by to chtěl někdo vyzkoušet, tak může.
Zatím to není viditelné pro kohokoliv, ale stačí mi poslat mail na martinzemlicka zavinac gmail.com.
Odesílatel musí mít účet od googlu, což má asi každý, kdo si na Android někdy instaloval nějakou aplikaci.
Já zájemce přidám do skupiny dicteach-group a bude si to moct nainstalovat.
Demoverze pak je na
https://play.google.com/apps/testing/cz.martinzemlicka.dicteach.android.domestic_cz_foreign_en.demo
a plná verze na
https://play.google.com/apps/testing/cz.martinzemlicka.dicteach.android.domestic_cz_foreign_en.paid

Budu rád za feedback.

Marek

« Odpověď #24 kdy: 20. 11. 2014, 14:33:30 »
Pro učení slovíček je nejlepší mít nějakou mobilní aplikaci, kterou máte stále při sobě a můžete se tak učit třeba cestou do práce.
Aplikace Angličtina do kapsy obsahuje databázi plnou kvalitně zpracovaných otázek a odpovědí s výslovností a příklady.
Člověk se může učit po lekcích, které jsou setříděny podle obtížnosti a nebo si může kdykoliv vyhledat slovíčko a začít se ho učit samostatně.
Opravdu nejlepší je sbírka frázových sloves doplněna o příklady pro lepší pochopení.

Aplikaci Angličtina do kapsy pro Android lze zdarma stáhnout zde:
https://play.google.com/store/apps/details?id=cz.lukas.memocards.english