Bc. studium FIT VUT vs FI MUNI

noef

• 897
    • Zobrazit profil
Re:Bc. studium FIT VUT vs FI MUNI
« Odpověď #90 kdy: 05. 04. 2015, 21:37:48 »
Pokud se nebudeš sám nějak zajímat o programování a počítače, tak to je jedno, kam půjdeš. VŠ je o tom, aby ti ukázala určité věci, o kterých pak budeš vědět a budeš se k tomu moct pozdější vrátit, až to bude potřeba, prohloubit si znalost té problematiky nějakou specializovanější literaturou apod..
+1

Pokud si někdo myslí, že vyleze z FIT a bude expert na PC a programování, tak to tedy nefunguje.
Myslim, ze pujde o schopnost ucit se nove veci, coz VS muze dat, protoze casto pozaduje (minimalne FIT) pochopit uplne nezname pristupy a ihned je aplikovat (kupr. logicke programovani + prolog).

Např. za Bc. studium si nepamatuji, že by byla nějaká diskuze na téma memory ordering, memory barriery, lockless programming apod..
Bc, alespon na FITu, je o vseobecnem rozhledu. Jsem si celkem jisty, ze prvni dva terminy jsou probirany v ramci mgr predmetu ACH (architektura procesoru) a na posledni termin byla dokonce nejaka samostatna (dobrovolna - ne v ramci nejakeho predmetu) prednaska.
Ono obecne je chyba ocekavat od VS predmety o novych technologiich a pristupech nebo prilis specializovana temata na stupni, ktery je pojmut co nejsirseji a prakticky (presto mam pocit, ze nejaky volitelny predmet [navic k tomu povinne volitelnemu] se v seznamu predmetu vyskytoval).

Zdenek Henek

« Odpověď #91 kdy: 05. 04. 2015, 23:18:39 »
znám absolventy Mgr. z FI, kteří mají problémy najít uplatnění, neznám absolventa FITu majícího problémy s uplatněním.
S touhle dojmologií "znám někoho ... neznám nikoho" opatrně. MU si dělá dost podrobné statistiky o absolventech a každý se na ta čísla může podívat. Jestli totéž dělá VUT, to nevím.

Z roku 2007/2008:
83,3% lidí na FI mělo práci ještě před promocí, dalších 8,3% "prakticky hned po promoci" a dalších 4,2% do dvou měsíců. To je dohromady 95,8%. Každý ať posoudí sám, jestli je to dobrá uplatnitelnost...
http://is.muni.cz/do/1499/metodika/rozvoj/kvalita/Pruzkum_uplatneni_2007_08_WEB.pdf

Z roku 2009 - platy:
http://zpravy.ihned.cz/c1-34588940-novy-zebricek-vysokych-skol-v-informatice-vitezi-masarykova-univerzita

Novější data si určitě každý najde sám.

Každopádně bych tu školu zas tak nepřeceňoval. Vzhledem k tomu, že naše školy v drtivé většině učí z valké části nepoužitelné krávoviny a vazba na komerci chybí, daleko důležitější než volba školy bude, jak na sobě umí člověk máknout, jestli to vezme vážně, zaměří se na nějakou konkrétní oblast, ve které bude špička, a zvládne během školy i nějakou slušnou spolupráci s nějakou firmou. To je daleko důležitější než výběr z pěti fakult, které jsou na tom plus minus stejně (tj. jsou to školy lokálního významu prakticky bez světového renomé, co si budeme vykládat...)

Staci hledat toto:
Šeďa, Šeďová: Uplatnění absolventů VUT v praxi

Treba
http://www.vutbr.cz/o-univerzite/uplatneni-absolventu-z-let-2011a-2012-p82478

K tematu:
Jsem absolvent 2004 FIT VUT - jeste stary magistersky program bez bakalare, myslim, ze jsem byl prumerny, nekdy az podprumerny student, ted uz se me to tak moc nedotyka, protoze vim, ze v kazde skupine lidi je polovina podprumernych :) http://www.amazon.com/Feynmans-Tips-Physics-Reflections-Problem-Solving/product-reviews/0465027970

Na FIT byvala a mozna i stale je velmi silna Studentska Unie a nazory studentu byly vzdy respektovany. Mozna se zde stretavaji dva "proudy" mnozstvi studentu v rocniku a ochota vyucujicich dale snizovat kvalitu vyuky pro vetsi pocet studentu. To je ale jiny problem, ktery bysme meli omlati o hlavu ministerstvu skolstvi ... Nas bylo v rocniku (vcetne rozvolnenych) cca 100, ted je tam mnohem vice studentu. Skola mi dala mnoho ve chvili, kdy jsem si uvedomil rozdil mezi stredni a vysokou. Stredni == byt ucen, vysoka == ucit se sam a byt smerovan. S timto muzes jit temer kamkoliv, nekde budes smerovan lepe nekde hure, nekde vice do matematiky, nekde vice do hardware. Kolegove v me prvni praci (vsichni MUNI) byli lepsi v programovani, ale do pul roku jsme se srovnali.

Hodne veci jsem se musel naucit az po skole. Nejvice lituji, ze jsem se nevenoval vice matematice, ale jsem i rad, ze jsem si musel prolezt predmetama, kde jsem si musel vic sahnout na zelezo.

« Odpověď #92 kdy: 05. 04. 2015, 23:34:42 »
Já bych prospěšnost nebo neprospěšnost VŠ neřešil. Přeci jen si myslím, že na VŠ se minimálně člověk dozví, odkud (na učení se) jít a hádám, že jisté věci studovat samostudiem by bylo docela peklo. Člověk se asi z knížek bez problémů naučí kódit, no s programováním to bude horší. Nebo se pletu a naučit se programovat, aby to stálo trochu za řeč je proveditelné pro běžného smrtelníka i bez VŠ?

Může někdo vyspecifikovat, v čem je FIT tak praktičtější? Jasně, více jdou do hardwaru, FI víc abstraktní teorie. Pokud vím, většinou se člověk může přihlásit do projektu snad na všech školách a fakultách, to praxi naučí ne?

Citace
Hodne veci jsem se musel naucit az po skole. Nejvice lituji, ze jsem se nevenoval vice matematice, ale jsem i rad, ze jsem si musel prolezt predmetama, kde jsem si musel vic sahnout na zelezo.
Co za matiku ti chybí nebo co bys rád víc uměl?

A jak nad tim přemýšlím, tak ten problém v mém případě je jiný, než jsem si sám myslel. Nemůžu překousnout, že z oborů - fyzika a výpočetní technika (+vyšší uplatnění s ní) si budu muset vybrat, protože naplno oba dělat nemůžu... :(

« Odpověď #93 kdy: 06. 04. 2015, 00:04:10 »
a hádám, že jisté věci studovat samostudiem by bylo docela peklo. Člověk se asi z knížek bez problémů naučí kódit, no s programováním to bude horší. Nebo se pletu a naučit se programovat, aby to stálo trochu za řeč je proveditelné pro běžného smrtelníka i bez VŠ?
K odpovědi stačí úplně triviální úvaha: co máš reálně na VŠ k dispozici?

1. koukáš na učitele, jak vysvětluje látku.
2. můžeš se na přednášce na něco zeptat (to se děje zřídka, nikomu se nechce mluvit před sto, dvě stě dalšíma lidma)
3. můžeš zajít za učitelem na konzultaci (to nedělá už vůbec nikdo a při tom počtu studentů to ani nejde)
4. máš 12x1.5 = 18hodin cvičení
5. pokud nejseš vyloženě flákač, donutí tě se to naučit aspoň tak, abys prošel

Máš pocit, že je v dnešní době nějakej zásadní problém cokoli z toho si zařídit i bez VŠ?

1. místo učitele z Horní pri Čope si pustíš video z MIT, který je k dispozici zdarma na webu.
2&3. konzultace provádíš průběžně při práci na projektu, snažíš se pochytit co nejvíc od zkušenějších kolegů. Pokud nechceš vyloženě pracovat, můžeš využít třeba místní hackerspace.
4. máš tolik cvičení, kolik jenom chceš, práce je spousta. Pokud chceš fakt příklady, opět jsou k dispozici ze škol typu MIT zadarmo na webu.
5. pořiď si děti a hypotéku a uvidíš ten tlak na to, aby ses něco naučil a vydělal prachy ;)

Takže jestli chceš hledat nějakou magickou hůlku, kterou na VŠ mají a bez které "to prostě nejde", bude potřeba asi hledat něco míň zjevnýho. Jako třeba pařby na koleji. Nebo warezení na koleji. Popřípadě magický vliv marihuany :)

« Odpověď #94 kdy: 06. 04. 2015, 07:46:32 »
Máš pravdu.  :-X Anglicky umím a s počtem stránek poskytujících přednášky od odborníků typu khan academy se není na co vymlouvat...

noef

• 897
    • Zobrazit profil
« Odpověď #95 kdy: 06. 04. 2015, 08:44:28 »
Může někdo vyspecifikovat, v čem je FIT tak praktičtější? Jasně, více jdou do hardwaru, FI víc abstraktní teorie. Pokud vím, většinou se člověk může přihlásit do projektu snad na všech školách a fakultách, to praxi naučí ne?...
Na FITu jsou ale projekty povinne. Casto se stava, ze do kazdeho predmetu v semestru je prakticky (tj. programovaci) projekt. Je i nekolik skupinovych projektu, ktere byvaji dost psycho, zvlast pokud na tom zavisi vase udrzeni se na skole.

Ze zacatku bc byval (je?) predmet, kde se opravdu proveri, ze umite nejak programovat. Vsechny ukoly se obhajuji pred cvicicim (oba sedite u kompu a on se pta na kazdy druhy/treti radek, k cemu ze to slouzi a proc jste zvolil tento pristup). Dale ve studiu uz nikdo nehodnoti "krasu" ani kvalitu kodu (coz mi prijde jako skoda), ale stale mate kazdy semestr minimalne par ne uplne malych projektu (jak jsem psal vyse, casto v jazyce o kterem jste nikdy neslyseli, pripadne s exotickymi podminkami jako napr. JavaScript bez jakekoliv knihovny, kde skoncite tak, ze polovina vaseho kodu je implementace casti jQuery...).

pupi1

« Odpověď #96 kdy: 06. 04. 2015, 10:51:48 »
Fit je prakticky preto, ze v kazdom semestri kodis nejaky projekt, vacsinou to je C/C++. Je pravda ze kod sa ani nekontroluje, len v prvaku na predmete Zaklady programovani. Pre tych co nevideli programovanie a C, je to predmet, na ktorom skoncia svoje posobenie  na fakulte. A je tam dost vysoka miera arogancie zo strany ucitelov.

« Odpověď #97 kdy: 06. 04. 2015, 11:10:16 »
Na FITu jsou ale projekty povinne. Casto se stava, ze do kazdeho predmetu v semestru je prakticky (tj. programovaci) projekt. Je i nekolik skupinovych projektu, ktere byvaji dost psycho, zvlast pokud na tom zavisi vase udrzeni se na skole.
Jenom pro doplnění: za mě (promoce 2008) nebyly projekty na FI prakticky žádný. Jeden předmět na programování v C jsme měli a úkoly tam byly, ale nebyl to nikdy "projekt", spíš nějaká cvičení (některý docela těžký, ale ne náročný na práci a čas). Jeden rok jsem to cvičil a na nějaké vyloženě osobní konzultace nebo diskusi jednotlivých řádků kódu tam prostor nebyl. Odevzdané se kontrolovalo skriptem. Pěkný úkoly a něco, čemu by se "projekt" říkat mohlo, byly v předmětech, který jsem si dal, protože mě zajímaly (umělá inteligence, bioinformatika) a naprosto excelentní úkoly byly v předmětu Správa unixu Yenyi Kasprzaka, kterej tady vždycky vychvaluju, ten byl prostě geniální a kdyby takhle vypadaly všechny předměty, tak je to exkluzivní škola.

Od té doby, co jsem odešel, se FI hodně proměnila, takže možná už jsou to úplně zastaralý informace, ale minimálně by mohly sloužit jako doklad toho, proč tyhle zkazky o FI existují :)

« Odpověď #98 kdy: 06. 04. 2015, 11:18:39 »
od odborníků typu khan academy se není na co vymlouvat...
Na Khan Academy jsou takové základy, je to dobré jako úvod do něčeho, o čem nic moc nevíš. Kromě KA je  nepřeberný množství zdrojů, které jdou daleko víc do hloubky, hlavně videa z nejlepších univerzit na světě (typu MIT, Caltech, Oxford, Cambridge, Harvard...)

Já jsem se třeba většinu věcí učil z videí, chodil jsem jenom na cvička a volitelný předměty, kde bylo málo lidí. Takže v principu kdybych se místo na video z FI díval na video z MIT, nebyl by v tom žádný velký rozdíl. Tím nechci říct, že je VŠ v dnešní době zbytečná, jenom chci naťuknout, že to není žádná magická hůlka, kterou se do tebe dostanou informace, ke kterým by ses jinak nedostal. Tak už to prostě dneska není a v podstatě kdyby se člověk učil z videí MIT a měl k tomu k dispozici nějakou svépomocnou skupinku spolužáků a mentora, naučil by se pravděpodobně víc a efektivněji než klasickým studiem.

noef

• 897
    • Zobrazit profil
« Odpověď #99 kdy: 06. 04. 2015, 11:23:11 »
A je tam dost vysoka miera arogancie zo strany ucitelov.

Pokud je to mysleno obecne, tak bohuzel musim souhlasit. Doted si pamatuju, jak na prvni prednasce nejakeho predmetu nam pan profesor Hruska vysvetloval, jak jsou studenti (predevsim bakalari, predmet byl na samozrejme na bakalarskem stupni) neschopni flakaci a jak ho to obtezuje ucit a dela to jen proto, aby dostal penize na zkoumani. Jsou na fakulte i vyjimky  - pan docent Kunovsky, pan Klapetek, take dekan (pan docent Zendulka) pusobil slusne a urcite dalsi, ale tu vetsinu neprevazi  :-\.

Studijni poradce take casto pusobi drze - napr. e-mail "Zajemci nahlednou na/do [link], a nebudou vyzadovat doplnujici informace. Em." a napr. domluvit zmenu oboru je problematicke (pritom v zahranici je to myslim uplne bezne a vzdy bezproblemove). Naopak pani na studijnim byly vzdycky vstricne a slusne.

PS: Slysel jsem, ze pan hruska mel dokonce na promocich projev v podobnem duchu, jako v jeho predmetu (jak jsou studenti/absolventi neschopni, nikam to nedotahnou atd.), to vse pred rodici a prarodici absolventu...  :-X

« Odpověď #100 kdy: 06. 04. 2015, 11:34:14 »
Pokud je to mysleno obecne, tak bohuzel musim souhlasit. Doted si pamatuju, jak na prvni prednasce nejakeho predmetu nam pan profesor Hruska vysvetloval, jak jsou studenti (predevsim bakalari, predmet byl na samozrejme na bakalarskem stupni) neschopni flakaci a jak ho to obtezuje ucit a dela to jen proto, aby dostal penize na zkoumani. Jsou na fakulte i vyjimky  - pan docent Kunovsky, pan Klapetek, take dekan (pan docent Zendulka) pusobil slusne a urcite dalsi, ale tu vetsinu neprevazi  :-\.
Tady zase jenom pro srovnání: atmosféra na FI mi vždycky přišla báječná, učitelé byli bezva, organizace naprosto bezchybná (od natáčení přednášek přes informační systém až po bezvadné lidi na studijním) a v laboratořích* atmosféra až rodinná ;) Jediná výjimka byli učitelé z přírodovědy, které jsme měli na matiku, a někteří externisti, ti mně občas přišli fakt nepříjemní až asociální (se světlými výjimkami jako např. báječný pan prof. Rosický).

* tj. když se člověk rozhodl, že se zapojí do výzkumu v nějaké z laboratoří

noef

• 897
    • Zobrazit profil
« Odpověď #101 kdy: 06. 04. 2015, 11:54:07 »
Zrovna se zaznamy z prednasek me dost nastvali. Vsude propaguji (propagovali) jak se porizuji zaznamy (dny otevrenych dveri, stranky) a pak se rozhodnou ve vetsine predmetu to zcela zarazit. Pozdeji se dokonce rozhodli zpetne zakazovat pristup k jiz nahranym zaznamum. Vse zalozene na tom, ze studenti pred zkouskami vyrazne vice stahovali zaznamy a sledovali je zrychlene. Podle stejne logiky muzou rovnou zakazat stahovani slajdu a studijnich opor (zafinancovanych z penez z EU). Vse pod vlajkou "zvyseni prestize fakulty"...

Abych o fakulte nepsal jen negativne, tak mladsi cvicici a prednasejici byvaji mnohem vstricnejsi, prijmnejsi a nepusobi tak, ze student je jen pritez/zdroj penez. Snad vsechna pocitacova cvika (i ta neprilis popularni - hardwarova) mela take tu rodinou atmosferu, anglictina (vyucovana na jine fakulte) byla take dobra. Cvika matiky a fyziky mi prisla trochu slabsi (zase na jine fakulte), ale ne vylozene nepratelska.

« Odpověď #102 kdy: 06. 04. 2015, 12:14:08 »
Zrovna se zaznamy z prednasek me dost nastvali. Vsude propaguji (propagovali) jak se porizuji zaznamy (dny otevrenych dveri, stranky) a pak se rozhodnou ve vetsine predmetu to zcela zarazit. Pozdeji se dokonce rozhodli zpetne zakazovat pristup k jiz nahranym zaznamum. Vse zalozene na tom, ze studenti pred zkouskami vyrazne vice stahovali zaznamy a sledovali je zrychlene. Podle stejne logiky muzou rovnou zakazat stahovani slajdu a studijnich opor (zafinancovanych z penez z EU). Vse pod vlajkou "zvyseni prestize fakulty"...

Abych o fakulte nepsal jen negativne, tak mladsi cvicici a prednasejici byvaji mnohem vstricnejsi, prijmnejsi a nepusobi tak, ze student je jen pritez/zdroj penez. Snad vsechna pocitacova cvika (i ta neprilis popularni - hardwarova) mela take tu rodinou atmosferu, anglictina (vyucovana na jine fakulte) byla take dobra. Cvika matiky a fyziky mi prisla trochu slabsi (zase na jine fakulte), ale ne vylozene nepratelska.

... a sledovali je zrychlene ...
 ;D  ;D  ;D

se nediv, chlapi jsou u zkoušek placeni od hodiny ...

Zaprdeny deda

« Odpověď #103 kdy: 06. 04. 2015, 14:04:47 »
Ani jedna ze skol vam nerekne, jak vydelat miliony za napad. Ale Cobol tam uci, to jo.

noef

• 897
    • Zobrazit profil
« Odpověď #104 kdy: 06. 04. 2015, 14:23:12 »
Cobol konkretne jsem na FITu nepotkal. Ta "posedlost" jazykem C (nejlepe jeste starou verzi) me trochu vadila - vyzadovani konkretniho jazyka i kdyz dany ukol/projekt sel mnohem lepe resit v jinem jazyku - specializovanem, ci majicim dobrou knihovnu.
  Asi nejlepsi bylo zadani projektu nejake sitoveho predmetu, kde povolily vsechny jazyky, ktere bylo mozne nainstalovat z vychozich repositaru ubuntu (meli dostupny i primo image virtualky, kde to budou testovat, vse slo zkusit). Prestoze hodnoceni zohlednovalo vykon, tak moje implementace ve Scale byla rychlejsi nez cast implementaci v C/C++ a to jsem myslel ze budu mezi poslednimi ;D.