Čau Withy, čekal jsem zda se ozveš. Zkusím k tomu něco říci, ale... no však uvidíš sám. Bude to možná trochu nesourodé protože bych potřeboval prostorový zápis informací.
Jejich DNS, ani jiných ISP jsem nikdy nepoužíval, možná na zkoušku. Momentálně používám Open DNS a jako záložní mám Google DNS. Není problém použít cokoli, ale tady problém opravdu není.
Ono je to totiž celé trochu jinak. Jestli to správně chápu a mám vypozorováno, tak některé z těch nedostupných serverů Akamai právě dělají překlad pro servery ctldl.windowsupdate.com, *.download.windowsupdate.com, *.update.microsoft.com, crl.microsoft.com. Pokud vím tak systém Windows Update využívá jen IP adres (můžeš klidně mít blokované DNS) - překládá si sám názvy a určuje servery které budou použity pro poskytnutí služby (ony zmíněné servery Akamai a Microsft, znám i přesné sítě ale nemá cenu hovořit o stéble z kupky sena).
---
Analyzovat celý systém Windows Update je celkem fuška na moji představivost. Zejména proto, že si je snadné udělat zjednodušenou představu, která se vždy časem ukáže jako mylná. Kromě toho co jsem uvedl, jsem třeba vůbec neuváděl, že chování při blokovaném IE na firewallu je také odlišné, a odlišné je i při neomezené odchozí komunikaci.
Třeba Security Essentials Client přes svoji službu/cmd komunikuje se službou WU a ta se násle postará o získání aktualizace. Jenže se zdá, že u některých jiných aplikací, nebo prostě jen za jiné situace (možná automatické hledání nových aktualizací, nebo jen certifikátů) to může proběhnout odlišně. Podle mne v tom hraje roli právě to zda může IE komunikovat a pokud je nastavena proxy tak podle jakých pravidel.
Mám podezdření, že třeba mscrl.microsoft.com (který jsem z TOR-tunelu vyjmul) je služba běžící na nedostupném serveru, nebo není známa její adresa (tady se myslím již IP nepoužívají). Ale kupodivu pokud selže přímé (skrze ISP) stažení CRL, tak služba Windows Update zajistí nějak získání jinou cestou (zřejmě stejnou jakou se stahují samotné aktualizace). Osobně se mi ten TOR-tunel nelíbí, protože v poslední době vydím nustále jen komunikaci na portu 80 (serverů nabízejích službu), kdežto dříve bych přísahal, že šlo většinou o 443 (předpokládám tedy zabezpečené připojení).
Navíc jsem včera narazil na problém ne-MS aplikace (Media Player Classic - Home Cinema) u které jsem také přesně nepochopil jak komunikuje při získávání aktualizací. Je schopná domovský server sama kontaktovat (i když ve firewallu nemá vytvořené pravidlo), ale při zakázané komunikaci IE již není schopná se domluvit zda existují aktualizace. Problém je totiž v tom, že pro zjednošuení jsem povolil komunikovat všem službám které jsem v systému povolil a v tomto se perfektně zorientovat je docela problém.
Prostě to bez dlouhodobého monitorování a vytváření si funkčního modelu, odpovídajícímu mému současnému nastavení, zřejmě nepůjde. A pravděpodobně by bylo vhodné analyzovat i skutečnou komunikaci s danými servery, ne jen sledovat kdo se kam připojí. Na to zatím nemám dostatek znalostí ani čas. To je chaos, co? Časem se s tím nějak poperu a zkusím to zjednodušit.
P.S.
BITS zjednodušeně vím co umí, ale klidně ještě něco napiš, vždy se najde něco co nevím (MS je tajnůstkář jehož tajemství neodhalí ani celoživotní hacking větších machrů než jsem já). Co dělá ten "NetSh Interface PortProxy"? Jak je to s tou změnou metriky (routování) u tereda?
P.P.S
Hele možná se v tom ale plácám úplně zbytečně. Zamotal jsem právě do smyšlených představ, které vznikly na základě několika špatných pozorování. Jestli myslíš, že víš jak Windows Update funguje a jak je využíván aplikacemi, a není to složité popsat, tak to prosím popiš.
Zatím díky Lol-ovi i tobě za reakci.