Zadna ICMP sluzba neni. A nechapu, proc to proboha blokovat???
Windows Firewall with Advanced Security > Outbound Rules> New Rule> Custom Rule> All Programs> Protocol type: ICMPv4 > Customize > Specific ICMP types > IP settings > Block Connection > Apply to Domain/Private/Public> Finish.
Díky za snahu Lole, ale nepsal jsem to "nechci slyšet o protokolu" pro nic za nic. To co píšeš ty je OK a každý to asi zná.
Od Vist dále má ping a tracert zabezpečen průchod standardně nastaveným firewallem (povolena veškerá odchozí komunikace, nastavení ICMP netřeba měnit).
Schválně si zkus zakázat tuto veškerou odchozí komunikaci, ponechej jen základní výchozí pravidla (snadno se to spravují centrem sítí). Ani si nepigneš ani nezjistíš trasu. Když povolíš odchozí komunikaci pro všechny služby dostaneš zpět komunikující ping i tracert.
Povolit všechny služby se mi zrovna nehodí.
Jenže těch služeb jsou mraky a zřejmě půjde o kombinaci několika z nich. Checkbox není dostupný. Zřejmě kvůli přehlednosti ručně definovaných pravidel, aby nemohly obsahovat na první či druhý pohled skrytou funkci. Podobně mi dávají zabrat dvě a více pravidel pravidel vzniklých kvůli různým protokolům.
Nikdo neříkal že chci něco zakázat. Prostě vím o situacích kdy je třeba toto povolit nebo naopak zakázat. Štve mne, že tak banální věc neznám a nemohu dostat snadno pod kontrolu. Nejde mi tedy ani tak o řízení vlastní komunikace (správu ICMP) jako spíše o detailní znalost funkce Windows.
Štve mne Microsoft, který neustále hrne dopředu s milionem zbytečností a dokumentaci, nebo alespoň vypouštění informací, zvládá stále hůře... Už jsem narazil i na to, že některé dokumenty byly staženy bez náhrady (začlenění informace jinam). Staré blogy vývojářů, alespoň obecně vysvětlující principy, tu také nebudou věčně.
Pravidelný redesign webu Microsoftu, s každou novou verzí Office či Windows, na přehlednosti také nepřidává. Připouštím, že knihovna Technetu je celkem konzervativní - snad až na ten zbytečný JS při hledání.
Proč bych si měl kupovat jejich nový SW systém, když jsem nestihl uspokojivě poznat ani vlastnosti jejich tři generace starého systému? Jediné co mne u Windows drží je to, že je celkem znám (a to sám vidíš jak mizerně) a že v těch systémech existuje určitá kontinuita v ovládání i v principech/technologiích. Protože jsem ale sklerotik, tak si neumíš ani představit jak rozsáhlou mám doma vlastní znalostní bázi - abych s tím krámem mohl vůbec pracovat. Když si představím, že bych měl stejným zkušebním obdobím projít znovu, u Linuxu, tak z toho mám osypky. Ale až se jednou naseru... tak ty Widle zahodím (i když nejspíš rovnou i s počítačem).