Jak vytvářet MSI balíčky

BoneFlute

• 2 000
    • Zobrazit profil
Jak vytvářet MSI balíčky
« kdy: 14. 08. 2013, 21:30:09 »
Možná si vzpomenete, jak nás tu jistý nejmenovaný Lael.Ophir průběžně masíruje s tím, jak jsou všechny ty linuxy na nic, a že Windows to mají všechno už dávno a mnohem lepší. A že například i takový balíčkovací system má, a rozhodně je lepší.

Nechci teď polemizovat zda má či nemá pravdu. Já bych chtěl vytvořit ten msi balíček!

Můžete mi prosím někdo poradit, nebo odkázat na nějaké zdroje? Chci vytvořit msi balíček pro mou aplikaci. Nejlépe tak, aby tam fungovaly tři pro mě základní věci. Instalace, aktualizace a odinstalace. Vím, jak má aplikace vypadat, kde se má zaregistrovat a tak. Jen nevím, jak vytvořit vlastní msi soubor. A kamarád, který dělá ve Windows tvrdí, že všichni buď dělají setup.exe, nebo nebo používají nějaké nástroje, které udělají setup.exe (InstallShield), a že nezná nikoho, kdo by to uměl.

Děkuji za jakékoliv nasměrování.

Sten

Re:Jak vytvářet MSI balíčky
« Odpověď #1 kdy: 14. 08. 2013, 22:06:23 »
Jako na vše ve Windows, i na tohle existuje obrázkový návod :)

PANKapitanRUM

« Odpověď #2 kdy: 14. 08. 2013, 22:08:21 »
Předběhl mne neřád  ::)

Google: create msi package

Ovšem, pokud je pro někoho příliš složité napsat do Google "create msi package", pak určitě bude nad jeho síly i to grafické klikání.

Tomas

« Odpověď #3 kdy: 14. 08. 2013, 22:14:33 »
Velmi dobry je Wix. Konfiguruje se pomoci XML a velmi dobre se integruje s buildem (casti muzes dynamicky generovat apod).

http://wixtoolset.org/

BoneFlute

• 2 000
    • Zobrazit profil
« Odpověď #4 kdy: 14. 08. 2013, 22:24:36 »
Děkuji za reakce. Ať ironické, či nikoliv.

Momentálně je můj favorit wix. Jen budu muset nějak ukecat wine, aby mi ho spustilo. Ale na to se zatím cítím.

Tomas

« Odpověď #5 kdy: 14. 08. 2013, 22:31:25 »
U MSI si dej hlavne bacha na verzovani souboru. Musis to delat opravdu pocive, jinak se pak zblaznis u upgrade. MSI na to ma dost slozita pravidla. Upgrade je u MSI obecne dost velkej problem, tak si ho predem dobre otestuj...

BoneFlute

• 2 000
    • Zobrazit profil
« Odpověď #6 kdy: 14. 08. 2013, 22:42:35 »
Můžeš to prosím rozvést?

Tomas

j

« Odpověď #8 kdy: 15. 08. 2013, 00:13:18 »
A nebo se na to vyse.r a podivej se na wpkg.

Pro spoustu appek totiz MSI stejne nesezenes, a ani neni realny je vyrabet (bez nejakych zdroju), takze jako win admin si stejne musi kazdej poradit i s exe instalaci ... proste bordel vedle bordelu.

BTW: msi se z pohledu widli chova jako spustitelnej soubor, a nevim jestli to uz je zalatany, ale urcite fungovalo, ze kdyz v tom byl normalni exac, tak se proste spusti ... protoze uzasne widle nakladaji s asociacema ala "exec file.ext" a dej se vule bozi.

BTW2:
Reklamace "Ve kterém měsíci proběhla sametová revoluce?:" odpoved neni samozrejme pravdiva, a otazka je holej nesmysl.

Tomas

« Odpověď #9 kdy: 15. 08. 2013, 09:24:50 »
Pro spoustu appek totiz MSI stejne nesezenes, a ani neni realny je vyrabet (bez nejakych zdroju), takze jako win admin si stejne musi kazdej poradit i s exe instalaci ... proste bordel vedle bordelu.

BTW: msi se z pohledu widli chova jako spustitelnej soubor, a nevim jestli to uz je zalatany, ale urcite fungovalo, ze kdyz v tom byl normalni exac, tak se proste spusti ... protoze uzasne widle nakladaji s asociacema ala "exec file.ext" a dej se vule bozi.

msi ma hodne vyhod a hlida si hodne veci. A to je presne duvod te slozitosti. Kdyz to jednou rozchodis tak to uz vzdy pujde...

Pripona msi je asociovana na msiexec, nevim co je na tom zvlastniho (python si take asociuje .py). To jak se chovaji zabalene komponenty urcuje tvurce msi.

Ivan

« Odpověď #10 kdy: 15. 08. 2013, 11:46:08 »
Kdyz uz se to tu probira, co si myslite o nsis instalatoru? Prave se chystam delat balik pro wokna a v projektu mame nejakou starou verzi .nsis souboru.

« Odpověď #11 kdy: 15. 08. 2013, 11:58:23 »
msi ma hodne vyhod a hlida si hodne veci. A to je presne duvod te slozitosti. Kdyz to jednou rozchodis tak to uz vzdy pujde...
Nevím, co tak složitého si msi hlídá, ale faktem je, že je to děsivě pomalé a nic to negarantuje - pokud distributor udělá balík přiblble, nefunguje ani silent install. Což bych tak nějak od balíčkovače očekával i kdyby si "nehlídal hodně věcí" a nebyl kvůli tomu složitý.

« Odpověď #12 kdy: 15. 08. 2013, 12:54:27 »
Ja na windows instalator pouzivam inno setup. Nerobi sice msi, ale zase je rychly, da sa v nom urobit jednoducha instalacka, ale aj s vlastnymi skriptami.
u msi instalaciek ma vytaca ta neskutocna pomalost.

ExOt

« Odpověď #13 kdy: 15. 08. 2013, 14:41:46 »
Některé MSI balíčky jsou i problematické. Většinou proto, že se nějak vadně uloží nebo zaznamená zdroj instalace dané aplikace, ta má pak většinou po nějaké době od instalace problém (třeba jen s asociací přípona-aplikace) a oprava nebo přeinstalace se stává horor.

Jako čistý MSI balíček se nevyplatí šáhnout například po instalátoru 7-zip, nebo CDBurnerXP. Schválně si všimni, že spousta aplikací z nějakého důvodu zabalí MSI soubor do dalšího EXE souboru a mnohdy ani neumožní opravu aplikace (přémo, jako služba MSI installátoru) bez opětovného spuštění vlastního EXE souboru (který jen rozpakuje MSI a spustí z něj instalaci).

Celkem by mne zajímalo zda na podobné problémy narážejí i správci vzdálených instalací, kteří obecně MSI balíčky upřednosňují. Podle mne prostě není jedno, kdo daný MSI balíček vytvořil. Všechny problémové co znám, jsou problémové celé roky a nechápu že jsou vůbec tvořeny. Zase na druhou stranu, známí tvůrci komerčního SW mají jak EXE, tak v nich zabalené MSI naprosto bezproblémová.

kuba

« Odpověď #14 kdy: 15. 08. 2013, 15:32:44 »
Zdravim, ja pouzivam "Windows Installer Wrapper Wizard", neni to uplne na vytvoreni klasicky MSI instalacky, ale ja to pouzivam k tomu, aby mi MSI spustil normalni EXE soubor, hodi se to prave do Active Directory na SW deploy. Asi to ma i nejaky dalsi moznosti, ale neni jich moc.

Jinak kdyz neco instaluju z MSI, tak je to obvykle loterie, jestli se to podari nebo ne; na cca 30 PC je tak 50% sance :-)