Jeden tip tady nezazněl, totiž Tablet PC. Před rokem jsem si pořídil Lenovo ThinkPad X200 Tablet a musím říct, že to bylo jedno z nejlepších rozhodnutí za hodně dlouhou dobu.
Nejúžasnější je, že si překlopím displej, abych ho měl blíž k sobě a mohl na něm pohodlně psát perem (to je paráda, s psaním rukou jsem měl vždycky potíže, ale takhle je to snesitelné — nemusím tlačit, nic si nerozmazávám, můžu bezproblémově mazat, přesouvat nebo copypastovat text/vzorce/diagramy), črtat si nebo podtrhávat ve skriptech v PDF. K tomu mám připojenou externí klávesnici, na které se mi píše pohodlně (choc mini nebo typematrix), a trackball, obojí si občas dám na klín, protože školní lavice jsou hodně vysoké. Polomatný, dobře podsvícený IPS displej je taky super. I se starou baterií se bez ladění dostanu přes pět hodin, to ve škole většinou stačí. Sotva dvě kila a málo zabraného místa v batohu se hodí.
ULV C2D a 4GiB RAM mi vždycky bohatě stačily, a to i když jsem potřeboval virtualizovat nebo tak něco. Kvůli Visual Studiu se připojuju přes RDP na školní počítač a kdybych potřeboval něco náročného počítat, pustil bych to na serveru. Staré/indie hry si v pohodě zahraju, třeba teď tady mám SC:BW a Wesnoth.