Doporučte 60GB SSD do PC

Re:Doporučte 60GB SSD do PC
« Odpověď #15 kdy: 30. 07. 2013, 13:16:26 »
protoze tim ze ma polovicni kapacitu tak ma osazenou jen polovinu pametvych čipu a tim padem jen polovinu kanalu radice...
Děkuji za možnost editace příspěvku.

brk

« Odpověď #16 kdy: 30. 07. 2013, 17:36:05 »
V notebooku mám dva a půl roku Kingston V100 128GB a v desktopu Kingston V+100 64GB a v obou případech spokojenost. Vzhledem k tomu, že to co vybíráš ty, je zase minimálně v řeči toho Kingstonu o 1 až dvě generace dál, tak bych se nebál v podstatě čehokoliv.

Na diit.cz prováděli destruktivní test SSD formou přepisů a dalo jim dost práce ten disk zrušit.

Někdo

« Odpověď #17 kdy: 30. 07. 2013, 17:57:31 »
prudic: nechapem preco ten crucial 60gb ma slabsie parametre ako 120gb ked by malo ist len o velkost...

Je to ze stejného důvodu proč jsou dva menší disky v RAID 0 rychlejší než jeden větší disk. V každém SSD je víc paměťových čipů (ve větších ze stejné série více, v menších méně) a ty je potřeba nějak spojit, o což se stará vestavěný řadič - a ten dělá něco jako RAID 0 (striping), takže víc čipů = větší rychlost (jde používat víc paralelní čtení i zápisy).

mca

• 181
    • Zobrazit profil
« Odpověď #18 kdy: 30. 07. 2013, 21:56:57 »
Prvne si vyres kompatibilitu, protoze ne kazdy IDC je kompatibilni s kazdym diskovym radicem. Prvni pohled, prvni test, ... kratkozrake reseni. V momente, kdy IDC zacne neumerne zamestnavat a pretezovat sam sebe jen svou vnitrni logikou to teprve pochopis. Cim jednodussi IDC, tim lepe pro Tvuj starsi radic.

matusss

« Odpověď #19 kdy: 31. 07. 2013, 11:33:15 »
Neswapujes, swapujes na hdd alebo do ram?

Neswapujem, je to jediny disk v notebooku, o swapovani do ram som zatial nepocul :)
Co sa tyka wear-levelingu (smrt ssd na prepisy) pocul som rozne nazory, niekto sa ho boji ako cert kriza, niekto tvrdi ze to nehrozi - vybral som si strednu cestu -> swap nemam (hibernaciu nepotrebujem) a okrem toho pouzivam iba noatime.

kingstone 3k?

Prepac, oficialne oznacenie je Hyperx 3K :) http://www.kingston.com/en/ssd/hyperx/

Pokukující po hybridech

« Odpověď #20 kdy: 31. 07. 2013, 13:10:14 »
Zrovna čtu nějaké články o testech kolem SSD, hybridních disků, funkce ReadyBoost...

Co mne zaujalo, je že někdo se zřejmě domnívá že když SSD disk má najeto (S.M.A.R.T. - Power On Hours/Time) asi kolem 1500 hodin (60 dní) a zapsán byl přibližně 1 TB dat (životnost výrobcem odhadována na 5 TB) tak je již starý či nevýkoný. Toto je odhad, nikdo takhle přímo nikde neuváděl. Takže já se ptám zda se výkonostní parametry nových generací SSD opravdu o tolik zlepšují, že se někomu vyplatí kupovat novější generace disků (jak je to s cenou nevím už vůbec), nebo opravdu klesá časem znatelně jejich výkon (v jednom testu se uvádí změna rychlosti nesekvenčního zápisu dat z 50 MBps na 48 MBps).

Klasický 2,5 inch HDD určitě nebude mít Power On Hours pod 30 000 hodinami. Jak staré máte SSD disky a jak se chovají? Má někdo zkušenost s hybridními disky? Má někdo zkušenost s SSD na OS který nepodporuje funkci TRIM?

« Odpověď #21 kdy: 31. 07. 2013, 13:33:45 »
Má někdo zkušenost s SSD na OS který nepodporuje funkci TRIM?
Mel jsem od znameho 2x32GB Noname SSD s ciny ty nemeli podporu TRIM, jeden na Win7 jedn na Ubunru. Win 7 Sem musel reinstalovat behem pul roku 2x a ubuntu asi 6x protoze se disky vzdycky zacali chovat diven a oba systemi padali. Ted mam 2x ADATA Premier Pro SP900 64GB s TRIM stejne rozlozeni OS a bez problemu behem pul roku bez problemu.

Jedno to china SSD ted mam zapojene v jednom starsim PC P4 cele je nastavene pro ReadyBoost a celkem je to poznat zatim sem snim v tomto rezimu nezaznamenal zadny problem :)
Nobody is perfect, but i'll try my best!

Pokukující po hybridech

« Odpověď #23 kdy: 31. 07. 2013, 15:42:01 »
"to_je_jedno" - Zajímavé fórum. Zde je zase jeden človíček "Per_S" a ten má Power On Hours 15,5 tisíce (1 rok, 9 měsíců), systém spustil jen 93x a na SSD zapsal jen 1,9TB Během posledního týdne 0,2GB během jediného dne). Píše, že jde o pracovní počítač s Windows 7 bez jakýchkoliv optimalizací.

To člověku začne pracovat fantazie. Pracuje jen jeden - dva dny v týdnu, nebo zapíná počítač jen jednou týdně a má tolik paměti že disk nemusí skoro vůbec pracovat?

Pokukující po hybridech

« Odpověď #24 kdy: 31. 07. 2013, 16:16:41 »
Teprve teď jsem si všiml, že ten SW je schopen rozlišit čtení a zápis. Mimochodem sledovat poměry u jednotlivých disků je také zajímavé.

V uvedeném případě (Petr_S) je oněch 1,9TB informace o zápisu, čtení není uvedeno vůbec tedy zřejmě méně než 0,1 GB. Snad šlo o nějaké direktivní (ne-přírustkové/rozdílové, prostě bez nutnosti číst stará data) zálohování. V každém případě to co k disku uvedl je značně neodpovídající jeho zaznamenaným provozním hodnotám (měl být sdílnější), pokud nejde o selhání S.M.A.R.T.

« Odpověď #25 kdy: 31. 07. 2013, 16:35:55 »
ten má Power On Hours 15,5 tisíce (1 rok, 9 měsíců), systém spustil jen 93x a na SSD zapsal jen 1,9TB
...
To člověku začne pracovat fantazie. Pracuje jen jeden - dva dny v týdnu, nebo zapíná počítač jen jednou týdně a má tolik paměti že disk nemusí skoro vůbec pracovat?
Ano, i s w7 je mozne pracovat bez nutnosti restartu nekolik dnu. nevidim problem. pak treba z meho pozorovani nejvic cteni/zapisu udelaji prohlizece pokud maji povolenu diskovou cache. pokud ma clovek hodne ram tak nema problem ji zakazat(jsem z tech kteri miluji "nenazranost prohlizecu" protoze nevyuzivana RAM jsou vyhozeny prachy).
Taky nutno se divat na to, ze jsou to jen orientacni udaje, nekdy nektery program nemusi cist vse nebo to spravne interpretovat.

Podstatnou myslenkou toho threadu je: udavane minimalni pocty prepisu bunek jsou naprosto v klidu a neni treba vysilovat

mca

• 181
    • Zobrazit profil
« Odpověď #26 kdy: 31. 07. 2013, 17:52:37 »
A co je na tom zvlastniho? Kdyz nepocitam nutne update reset, tak vypinaci cyklus moji domaci workstation cini 3 mesice (ke slovu prichazi zatezovy marator, rozebrat a peclive vycistit). Mimochodem, neobsahuje zadny mechanicky disk, ale pouze SSD disky (ent). Samozrejmosti je UPS. Vzdy se na ni musim dostat pres VPN a pridelim ji ruzne ukoly (simulace, prevody, kompilace, vmware 2virt up Win2008R2 + RHEL6.3 ... to co nestihnu a potrebuji), pres den se bavi DTP (Adobe, fikanim videa, cestopisu), nebo jen tlachanim na Skype a hledanim bot. Instalace Win7U je v zakladu, peclive navrzeny diskovy subsytem a samozrejme ECC ram s mem. scrubbingem (PFA-WHEAT) v E5. Bez padu, bez bsod a bez neopravitelnych pametovych chyb. Clovek toho stihne proste vice a vygeneruje vetsi zisk. Uz davno se zaplatila. Na tom neni nic neobvykleho.

Kup si poradny SSD a ne spotrebni odpad a resit to nemusis.

Pokukující po hybridech

« Odpověď #27 kdy: 31. 07. 2013, 18:51:59 »
Což o to, já mám na osobním železe Vistu a restartuji klidně i jen jednou měsíčně (při aktualizaci), ale ten Petr_S má opravdu málo zapsaných dat za celou tu dobu provozu (v porovnání s ostatními uživateli SSD). Co se týká toho čtení, tak některé verze Intelů tuto hodnotu patrně neuchovávají.

Co mám zkušenost s virtualizací změn systému, tak systémový disk během dne vyžaduje jednou až několikrát přepsat asi 1-1,5 GB dat, PAGEFILE ani HIBERFILE do toho není započítaný, TimeShift pro DVB-T Media Centra jsem se pokusil odečíst (už dlouho jsem čistá data nemusel řešit - jsem už docela pohodlnej klikač). Takže 200 MB za jeden den - to na systémový disk nevypadá.

Jinak s tím přepisem máš asi pravdu. Tu tabulku jsem jaksi nenašel, ale jinak tam uvádí že výrobce doporučuje vejít se do zápisu 20GB/den (600GB/měsíc) aby SSDisk vydržel 5 let (to je docela málo). V jiné diskusi (listopad 2011) zase jednoznačně upozorňují na problémy s řadičem Sandforce 2xxx (zda to platí dnes nevím).

V každém případě pokud bych zvažoval koupi SSD tak jedině Intel a musel by makat, ne že se mi bude někde dva roky flákat.

Jinak se výhoda ReadyBoost má právě ukázat (kromě jiného, třeba přepínání z náročné hry do Windows) při používání režimu spánku (tedy nevypínání počítače). Zajímavé je, že nikde jsem nedočetl jak je to při hibernaci, ale příliš mne to netrápí protože hibernuji tak jednou do roka (extra jsem si prodloužil interval pro hibernaci).

« Odpověď #28 kdy: 31. 07. 2013, 19:16:14 »
Jinak s tím přepisem máš asi pravdu. Tu tabulku jsem jaksi nenašel, ale jinak tam uvádí že výrobce doporučuje vejít se do zápisu 20GB/den (600GB/měsíc) aby SSDisk vydržel 5 let (to je docela málo). V jiné diskusi (listopad 2011) zase jednoznačně upozorňují na problémy s řadičem Sandforce 2xxx (zda to platí dnes nevím).

V každém případě pokud bych zvažoval koupi SSD tak jedině Intel a musel by makat, ne že se mi bude někde dva roky flákat.
- osobne bych se SandForce obloukem vyhnul (snad zkousnutelne v intel disku).
- zapis nemuzes brat na pocet GB. Zalezi na kapacite disku. jestli se dneska rika, ze bunky maji 2500 prepsani minimum tak kdyz za den zapises kapacitu disku tak je to na nejakych 7 let. jenze to neznamena ze hned jak zapises prvni bajt po tomhle "limitu" tak chcipne disk. ani ta bunka nechcipne. kolik z nas ma systemovy disk starsi 4-5 roku?

« Odpověď #29 kdy: 31. 07. 2013, 19:17:54 »
readyboost jsem nezkousel, pred 3 rokama jsem se rozhodl ze to SSD chci, koupil si ho a dnes uz bych nechtel nejaky "kompromisy". plnotucny SSD je proste tutovka.