ESXi / vSphere je fajn, instalace a zprovoznění během chvilky a bez nutnosti hlubšího studia. Freeware vSphere Hypervisor 5.1 s omezením na 1 CPU socket, 32GB RAM, absence pokročilejších funkcí, absence web-klienta. Provozuji v malém měřítku asi rok a nestalo se, že by havaroval hypervisor, nebo virtuální stroj. Velice dobrá podpora ovladačů, přídavků pro hosta (vmware tools) pro různé operační systémy. Už se mi stalo, že instalace nebyla možná z důvodu nepodporovaného HW - starší AMD notebook, nerozpoznána síťovka, konečná. Na druhou stranu jiný Intel notebook nepředstavoval problém.
Administrační klient je v podobě Windows .net aplikace. Webový klient je dostupný v placené (resp. trial) verzi. Rozhodně mě nenadchl - gigantická flashová aplikace, pomalu se spouští, prostředí celkově líné, odezvy pomalé. Aby byl webový klient dostupný, musí běžet dedikovaný virtuální stroj (apliance) vCenter. Paradoxně v budoucím vSphere 6.0 už není počítáno s tučným windows .net klientem. Zajímalo by mne jaká bude náhrada, pokud výhradně webový klient v současné podobě, tak potěš.
HyperV též není k zahození. Pro přesvědčeného Linuxáka ovšem asi ideologicky nepřijatelný hypervisor. License neřeším. Provozuji v malém měřítku asi dva roky a nestalo se, že by havaroval hypervisor, nebo virtuální stroj. Slabá podpora ovladačů, přídavků pro hosta pro různé operační systémy. Všechny Linuxy (CentOS) jsem postupně přemigroval na vSphere. Stávalo se totiž, že Microsoftí ovladače (Linux Integration Services) podporovaly jen určité verze jádra a při aktualizaci CentOSu se z důvodu nekompatibility automaticky odinstalovaly. V důsledku toho zmizela ze systému např. síťovka, optická mechanika. Při provozování Windows virtuálů není problém.
Za zkoušku ještě stojí
Citrix XenServer.
K
KVM, OpenVZ apod. se nebudu vyjadřovat. Příliš geekovské ve smyslu administrace a know-how nutného pro prvotní zprovoznění a provoz. Pro nadšeného Linuxáka, který moc neřeší čas to může být dobrá zábava a výzva

.
Pro VMware (ne-free edice), HyperV jsou k mání schopné a sofistikované zálohovací nástroje.