Vhodné prostředí pro virtualizaci

Jaroslav

Vhodné prostředí pro virtualizaci
« kdy: 28. 07. 2013, 18:46:59 »
Ahoj potřebuji radu od někoho kdo provozuje virtualizaci. Potřebuji na jednom železe rozchodit několikrát Win Server a Linux server...
Jaké vhodné free virtualizační prostředí použít?

snajpa

Re:Vhodné prostředí pro virtualizaci
« Odpověď #1 kdy: 28. 07. 2013, 19:02:19 »
Na virtualizaci Windows se mi nejlip osvedcilo KVM, pokud chces stabilitu, sahnul bych po CentOS 6.

Ramtech

« Odpověď #2 kdy: 28. 07. 2013, 19:06:33 »
S čím máš najviac skúseností alebo čo používate vo firme

Mukrin

« Odpověď #3 kdy: 28. 07. 2013, 19:27:46 »
 Osobní zkušenost nemám, ale známý (linux guru :-) používá Proxmox - kombinace KVM a OpenVZ. Jede na tom všechno, nasazený to má na spoustu serverů a chválí si to. Že např. oproti takovýmu Hyper-V to opravdu funguje, má to výkon a dobrou škálovatelnost......

Jaroslav

« Odpověď #4 kdy: 28. 07. 2013, 19:51:04 »
A co vmware vsphere? ten se da taky ziskat zdarma ne? akorat je limitovanej CPU core ?

smoofy

• 1 059
    • Zobrazit profil
« Odpověď #5 kdy: 28. 07. 2013, 22:58:33 »
Zalezi na tom, k cemu to bude slouzit. Mas to do produkce, nebo jenom na testovani?

vmware ESXi je zadarmo a vsphere je client pro konfiguraci. Je treba akorat registrace. Osobne ho pouzivam doma a je naprosto bezproblemovej a funguje jak ma. Pokud se ti nechce trapit s konfiguraci tak je to urcite dobra volba, ale budes potrebujes windows pro vmspheru.

Jinak zkus otestovat KVM s nejakym graphic klikatkem napr. http://virt-manager.org/. S KVM mam zkusenosti i ve vostrem provozu a slape to celkem slusne taky.

Rhinox

« Odpověď #6 kdy: 29. 07. 2013, 07:31:17 »
Zeby ESXi bylo bezproblemove, to bych snad ani nerekl. Za pul roku co se s tim trapim sem videl vice *SOD, nez za celej predeslej zivot. A to sem obetoval pracny na podporovanej HW, protoze ta mrska je celkem vybirava. Jen se koukni na community-forum, kolik problemu tam lidi maj! Mnohe z nich porad otevrene, protoze reseni jaksi neexistuje...

Cek

« Odpověď #7 kdy: 29. 07. 2013, 10:11:37 »
Rhinox: Teda nevim co s tim vyvadis, jedeme na ESXi clusteru produkcni systemy + na par nezarazenych nejake dalsi servery okolo, a padnout ESXi jsem za 3 roky nevidel ani jednou.... 8)

« Odpověď #8 kdy: 29. 07. 2013, 10:33:09 »
To Rhino: U ESXi se sice píše, že nemusí jet na každem HW, ale ještě se mi nestalo, abych to na něčem nerozjel. Samozřejmě je rozdíl provozovat to na nějakem "Celeru" s Realtekem či Atherosem než na Xeonu s Intel/Brodacom síťovou kartou. Co se týče stability, tak na tvém místě bych to otestoval tak, že bych odpojil disky a ESXi spustil s flashky, pak taky memtest a pár dalších věcí (možná by nebylo od věci dát tu screenshot té "obrazovky smrti" - PSOD). Jediné, co se mi na ESXi nelíbí, je správa. Je nutný klient Windows, což mi přijde jako krok zpět (přes webové rozhraní se toho moc udělat nedá).

To Cek: Jakou verzi ESXi máte, je totiž možné, poněvaž ESXi 4.1 a 5(5.1) sou dost rozdílné (4.1 mi přišla stabilnější, ale to je subjektivní, 5 zase odstranila některá omezení 4)

Cek

« Odpověď #9 kdy: 29. 07. 2013, 11:31:30 »
Withy: cluster 4 +4.1 byla cca do konce minuleho roku, od te doby 5.1, a zadny pad....
single jsou bez upgradu, tedy co zrovna byla nejnovejsi verze :-)

TV

« Odpověď #10 kdy: 29. 07. 2013, 12:03:51 »
ESXi / vSphere je fajn, instalace a zprovoznění během chvilky a bez nutnosti hlubšího studia. Freeware vSphere Hypervisor 5.1 s omezením na 1 CPU socket, 32GB RAM, absence pokročilejších funkcí, absence web-klienta. Provozuji v malém měřítku asi rok a nestalo se, že by havaroval hypervisor, nebo virtuální stroj. Velice dobrá podpora ovladačů, přídavků pro hosta (vmware tools) pro různé operační systémy. Už se mi stalo, že instalace nebyla možná z důvodu nepodporovaného HW - starší AMD notebook, nerozpoznána síťovka, konečná. Na druhou stranu jiný Intel notebook nepředstavoval problém.

Administrační klient je v podobě Windows .net aplikace. Webový klient je dostupný v placené (resp. trial) verzi. Rozhodně mě nenadchl - gigantická flashová aplikace, pomalu se spouští, prostředí celkově líné, odezvy pomalé. Aby byl webový klient dostupný, musí běžet dedikovaný virtuální stroj (apliance) vCenter. Paradoxně v budoucím vSphere 6.0 už není počítáno s tučným windows .net klientem. Zajímalo by mne jaká bude náhrada, pokud výhradně webový klient v současné podobě, tak potěš.

HyperV též není k zahození. Pro přesvědčeného Linuxáka ovšem asi ideologicky nepřijatelný hypervisor. License neřeším. Provozuji v malém měřítku asi dva roky a nestalo se, že by havaroval hypervisor, nebo virtuální stroj. Slabá podpora ovladačů, přídavků pro hosta pro různé operační systémy. Všechny Linuxy (CentOS) jsem postupně přemigroval na vSphere. Stávalo se totiž, že Microsoftí ovladače (Linux Integration Services) podporovaly jen určité verze jádra a při aktualizaci CentOSu se z důvodu nekompatibility automaticky odinstalovaly. V důsledku toho zmizela ze systému např. síťovka, optická mechanika. Při provozování Windows virtuálů není problém.

Za zkoušku ještě stojí Citrix XenServer.

K KVM, OpenVZ apod. se nebudu vyjadřovat. Příliš geekovské ve smyslu administrace a know-how nutného pro prvotní zprovoznění a provoz. Pro nadšeného Linuxáka, který moc neřeší čas to může být dobrá zábava a výzva :).

Pro VMware (ne-free edice), HyperV jsou k mání schopné a sofistikované zálohovací nástroje.

ondro

« Odpověď #11 kdy: 29. 07. 2013, 12:43:48 »
Osobne odporucam Proxmox VE. Instalacia a nasledne ovladanie pomocou weboveho prehliadaca sa da zvladnut rychlo. Nieco na styl vSphere bez toho tragickeho obmedzenia v podobe administracneho klienta dostupneho len pre windows. Jeho vyvoj ma slusne tempo, este par veci ked doladia, tak to bude uplne super.

achjaj

« Odpověď #12 kdy: 29. 07. 2013, 13:14:44 »
Spravujeme viacere DC a PSOD na ESXi na certifikovanom zeleze sme videli nespocetne, rovnako ako X roznych bugov. Je to zabugovane, ako kazdy iny SW...